Στα βηματα των προγονων

Ο Σύλλογος Καταγομένων από το Λουλέ Μπουργκάς (Αρκαδιούπολη) πραγματοποίησε μια τριήμερη εκδρομή από τις 15 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου στο Λουλέ Μπουργκάς και την Κωνσταντινούπολη συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την επιμόρφωση. Από τα εναπομείναντα σπίτια των προγόνων στον υπέροχο Βόσπορο και στις αγορές της Πόλης.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Βικτωρούλα Μαρτσά, ανατρέχοντας στην εκδρομή, κάνει λόγο για τη στάση που έκαναν αρχικά στην Αδριανούπολη και συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αϊ Γιώργη και στην ελληνική συνοικία.

Πλησιάζοντας στο Λουλέ Μπουργκάς, η κ. Μαρτσά είχε ετοιμάσει μία κασέτα με αυθεντικά τραγούδια της περιοχής και με ιδιαίτερη συγκίνηση μοιράστηκε με τους συνταξιδιώτες τις μνήμες της κάθε οικογένειας για τους ανθρώπους τους –γονείς, αδέλφια- που γεννήθηκαν εκεί. «Ο τόπος που γεννήθηκαν οι δικοί μας άνθρωποι, πήγαν στο σχολείο, καλλιέργησαν την εύφορη γη με δημητριακά και καπνό.

Μία από τις εξηγήσεις που δίνονται για το όνομα της πόλης (Λουλέ) είναι από το εργοστάσιο που κατασκεύαζε τους χρυσωμένους λουλάδες.

Αρκαδιούπολη ονομάστηκε λόγω του ότι χτίστηκε από το Θεοδόσιο και το γιο του Αρκάδιο. Τσατάλ Μπουργκάς ονομάστηκε γιατί βρισκόταν σε διακλάδωση που ένωνε την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη με το βορά.

Το Μπουργκάς οφείλεται στα πολλά τείχη που είχε η πόλη».

Στο Λουλέ Μπουργκάς έτυχαν θερμής υποδοχής από το δήμαρχο, ο οποίος ταυτόχρονα είχε διοργανώσει μία εκδήλωση βράβευσης των καλύτερων κήπων.

«Ο δήμαρχος μάς ζήτησε να συμμετάσχουν δικά μας παραδοσιακά συγκροτήματα σε εκδηλώσεις τους και να μη σταματήσει η σχέση σ’ αυτή τη συνάντηση, αλλά η φιλία να συνεχιστεί». Η κ. Μαρτσά παρατηρεί ότι ο χώρος που έγινε η εκδήλωση και ήταν δημοτικός χαρακτηριζόταν από την πολύ ωραία διακόσμηση με την κυριαρχία του πράσινου.

Η περιήγηση στο Λουλέ Μπουργκάς περιελάμβανε στάση σε βυζαντινό γεφύρι με πάρα πολύ ωραία αρχιτεκτονική.

«Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε το σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος αναφέρεται με το όνομα Βεργούλη».

Πλούσιο θρησκευτικό συναίσθημα πλημμύρισε τους επισκέπτες κατά την επίσκεψη στην Παναγία των Βλαχερνών όπου έψαλαν το «Τη Υπερμάχω», όπως και στο Πατριαρχείο.

«Η εκδρομή μας επιτέλεσε όλους τους σκοπούς γιατί περιέκλειε το πατριωτικό συναίσθημα, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία» αποτιμά η κ. Μαρτσά.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.