Σωστη ενημερωση η καλυτερη προληψη

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών διοργάνωσε προχθές η ΧΕΝ Κομοτηνής σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας», δείχνοντας την ευαισθησία για τα θέματα της υγείας.

Στα πλαίσια της προτεραιότητας της Παγκόσμιας ΧΕΝ που έχει στα θέματα της υγείας , η ΧΕΝ Κομοτηνής διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των μελών της γύρω από τα θέματα αυτά. «Στη ΧΕΝ ασχοληθήκαμε με το θέμα της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στα πλαίσια της προτεραιότητας της Παγκόσμιας ΧΕΝ που έχει στα θέματα της υγείας. Ασχοληθήκαμε μ’ αυτό το θέμα, επειδή θέλουμε να έχουμε ενημερωμένα στελέχη, ενημερωμένα μέλη σχετικά με θέματα υγείας,», σύμφωνα με την Σούλα Τζώτζου, μέλος της ΧΕΝ Κομοτηνής.

«Πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών – Αλκοόλ – Τσιγάρα – Ναρκωτικά» ήταν το θέμα της ομιλίας της Θεοδώρας Τζελέπη, ψυχολόγου στο Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας», η οποία μίλησε στην προχθεσινή εκδήλωση στα πλαίσια μιας σειράς ομιλιών που γίνονται με θέματα τα οποία αφορούν κυρίως την ψυχολογία του ανθρώπου σε συνάρτηση πάντοτε με την πρόληψη.

Η χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι ένα θέμα, το οποίο προκαλεί τις ανησυχίες των γονιών, καθώς το πρόβλημα των ουσιών πλήττει, κυρίως, τους νέους. Απευθυνόμενη στην ομάδα γυναικών της ΧΕΝ, τις οποίες ενδιαφέρει αυτό το θέμα διότι είναι γονείς, η κ. Τζελέπη αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης χρήσης των ουσιών αλλά και στις ενδείξεις που παρουσιάζουν τα παιδιά-χρήστες και τα βήματα που πρέπει να κάνει ο γονέας αν διαπιστώσει αυτές τις ενδείξεις για να πλησιάσει το παιδί, πού θα απευθυνθεί αν δεν γνωρίζει τον τρόπο να πλησιάσει το παιδί για να συμβουλευτεί κάποιο ειδικό.

Ερωτήματα του τύπου «Ποιες είναι ακριβώς οι εξαρτησιογόνες ουσίες;», «Τι προκαλούν;», «Τι είναι η εξάρτηση;», «Ποια άτομα κάνουν χρήση ουσιών;» συζητήθηκαν κατά την προχθεσινή εκδήλωση, ενώ όπως μετέφερε η κ. Τζελέπη, σε ανάλογες εκδηλώσεις ως συνήθως οι γονείς θέτουν ερωτήσεις του τύπου «Τι προκαλεί η ουσία;» «Τι προκαλεί η εξάρτηση;», «Ποιες είναι οι αιτίες που συμβάλλουν σ’ ένα άτομο να καταφύγει στη χρήση ουσιών;» διότι επικρατεί μια γενική φιλολογία για τα ναρκωτικά χωρίς ο κόσμος να είναι ενήμερος για τους ακριβείς λόγους που προκαλούν την χρήση. Πάντως, η κύρια ερώτηση που θέτουν οι γονείς είναι το «Πώς να καταλάβουν οι γονείς και ποιες είναι οι ενδείξεις που θα τους οδηγήσουν στο συμπέρασμα που το παιδί κάνει χρήση».

Ο μύθος του παιδιού χωρισμένων γονιών που πέφτει στα ναρκωτικά έχει πλέον καταργηθεί. Απαντώντας στην ερώτηση «Τι πρέπει να προσέχει σήμερα ένας γονέας για να μην έχει στην αρμονική του οικογένεια μια τέτοια δυσαρμονία;» η κ. Τζελέπη είπε ότι συνήθως τα άτομα που καταφεύγουν στη χρήση προέρχονται από οικογένειες, οι οποίες «παρουσιάζουν κάποια παθολογικά χαρακτηριστικά. Κυρίως έχει να κάνει με τη σχέση του ζευγαριού, την επικοινωνία μεταξύ των συζύγων και την επικοινωνία με τα παιδιά. Δηλαδή μεγαλώνοντας το παιδί σ’ ένα περιβάλλον που μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, που έχει τις δικές του επιλογές, που υπάρχουν τα όρια για να τον βοηθήσουν να αναπτυχθεί χωρίς να περιορίζουν την αυτονομία του, μειώνονται οι πιθανότητες να εμπλακεί το παιδί».

Τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει ο γονιός όσον αφορά το θέμα παιδί-ναρκωτικά;

Το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας», ευαισθητοποιημένο σε θέματα χρήσης ουσιών, απευθύνει τις παρακάτω οδηγίες στους γονείς προκειμένου να τους βοηθήσει ως προς την επικοινωνία τους με τα παιδιά.

•Ενημερωθείτε σωστά για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, έτσι ώστε να είστε σε θέση να δώσετε αξιόπιστες πληροφορίες στο παιδί για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν.

•Μην πείτε ή κάνετε πράγματα που θα διέκοπταν την επικοινωνία σας με το παιδί.

•Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Θα πάρετε πολύτιμες πληροφορίες και θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την επικοινωνία με το παιδί σας.

•Μιλήστε ήρεμα με το παιδί σας, τονίστε το ενδιαφέρον σας γι’ αυτό, καθώς και την ανησυχία σας για τις συνέπειες της συμπεριφοράς του. Κάνετε σαφές ότι αποδοκιμάζετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του, αλλά ενδιαφέρετε και θέλετε να το βοηθήσετε.

•Δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε και ότι μπορεί να υπολογίζει στη βοήθειά σας.

•Μην οδηγήσετε το παιδί σας με τη βία σε κάποιον ειδικό. Μην το προσβάλετε με απότομη και βίαιη συμπεριφορά.

•Μην πάρετε το ζήτημα αψήφιστα, πιστεύοντας ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να πάρετε πληροφορίες και συμβουλές από κάποιον ειδικό φορέα.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.