«So far, so close» το ντοκιμαντερ του Βαλαντη Λιολιου παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη

Σε μια συνεργασία των ΣΔΕ Κομοτηνής, Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής και Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής

Μια συνεργασία η οποία θα έχει και συνέχεια, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου, από τα ΣΔΕ Κομοτηνής, το Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής με την προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Βαλάντη Λιόλιου, με τον τίτλο «So far, so close».
 
Η προβολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ και τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας στους μαθητές των σχολείων τη δυνατότητα να κάνουν μια κοινή δράση, μαθαίνοντας μέσα από το ντοκιμαντέρ πώς πόλεις που βρίσκονται τα τελευταία στάδια της αποβιομηχάνισης, μπορούν να αξιοποιήσουν τα ίδια τους τα προσόντα.
 
Το παρόν στην προβολή έδωσε ο ίδιος ο δημιουργός, κ. Λιόλιος, μαζί με τη σύζυγό του κ. Μαρία Ζαφείρκου, που μίλησαν για το πώς ξεκίνησε αυτό το ντοκιμαντέρ, αλλά και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν μέσα από αυτό, μέσα από την σύγκριση των πόλεων της Νάουσας Ημαθίας με την πόλη του Kremsander Donau, της Αυστρίας.
 
Η παρουσίαση αυτή είναι σημαντική για τα σχολεία, σημείωσε ο Διευθυντής του ΣΔΕ κ. Ηλίας Βλάχος, γιατί κατάφεραν τρία διαφορετικά σχολεία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν στην προβολή ενός ντοκιμαντέρ που θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει αφορμή και για την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστριακής πόλης.
 
Έτσι θα μπορέσουν, και αυτό ήθελαν να δείξουν στους μαθητές, να κάνουν πράξη αυτά που σκέφτονται και να αλλάξουν την τοπική κοινωνία και την πόλη, ώστε να βρεθούν οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν αυτοί οι τομείς στο μέλλον.
 
Άλλωστε οι μαθητές τους είναι ενήλικοι, και μπορούν να πάρουν αυτό το ερέθισμα ώστε να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία, για αυτό και μετά αυτή την πρώτη συνεργασία, είναι αποφασισμένοι από την επόμενη χρονιά να πραγματοποιήσουν και άλλες, πιο δυναμικές. 

Μια διαφορετική προσέγγιση στη βιομηχανική κληρονομιά 

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ουσιαστικά την διπλωματική του κ. Λιόλιου σε ένα μεταπτυχιακό με θέμα την ποιοτική δημοσιογραφία και τις νέες τεχνολογίες, και μελετά τα κοινά χαρακτηριστικά της πόλης της Νάουσας Ημαθίας με την πόλη του Kremsander Donau, της Αυστρίας.
 
Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα, αποτελεί μια συνεργεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, στο οποίο υπάγονται διάφοροι Ευρωπαϊκοί Δημόσιοι Φορείς, ενεργοί στην ανώτατη παιδεία την έρευνα και τις γλωσσικές τεχνολογίες. Μεταξύ τους το Αυστριακό Πανεπιστήμιο Donau Universitat Krems, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, και το ίδρυμα για την Προαγωγή της Δημοσιογραφία Αθανασίου Μπότση.
 
Αφορμή για αυτή τη σύγκριση είναι ότι ο κ. Λιόλος, ο οποίος κατάγεται από τη Νάουσα, χρειάστηκε για τις ανάγκες του μεταπτυχιακού να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά ταξίδια στο Krems, όπου γνώρισε το Πανεπιστήμιο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο καπνού.
 
Εκεί διαπίστωσε τα κοινά χαρακτηριστικά της πόλης με τη Νάουσα, το ότι δηλαδή και οι δύο πόλεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά όσο αφορά την παραγωγή κρασιού, αλλά και στον τουρισμό, όπως τα «Καζάνια» της Νάουσας και τα «Heurigens», όπου τα οινοποιεία τους λειτουργούν ως ταβέρνες, στο Κρεμς.
 
Όμως ήθελε να δείξει και τις δυνατότητες που αξιοποίησε η Αυστριακή πόλη στην αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, μιας και η Νάουσα έχει πάρα πολλά εργοστάσια, όπως η κλωστοϋφαντουργίες, που έχουν κλείσει και μπορούν να αξιοποιηθούν όπως έγινε με το πανεπιστήμιο της Krems. Αυτή και είναι η διαφορά που αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ, θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, τόσο στη Νάουσα, όπου θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το Αυστριακό πανεπιστήμιο όσο και σε άλλες πόλεις όπως η Κομοτηνή.
 
Στην Νάουσα που παρουσιάστηκε η ταινία η αποδοχή ήταν πάρα πολύ καλή, ενώ ελπίζουν να ταξιδέψει και στην Αυστρία, ώστε να προβληθεί και εκεί. «Ήθελα να δείξω το καλό παράδειγμα, για αυτό και έκανα αυτό το ντοκιμαντέρ αντί για κάτι θεωρητικό, και ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση» σημείωσε. 

Μια δύσκολη υπόθεση η δημιουργία του ντοκιμαντέρ 

Από την πλευρά της η κ. Ζαφείρκου ευχαρίστησε τόσο τα σχολεία και τους διευθυντές τους που στάθηκαν αρωγοί ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η προβολή στην Κομοτηνή, ιδιαίτερα τον διευθυντή του ΣΔΕ κ. Ηλία Βλάχο για βοήθεια του και την επίλυση όλων των τεχνικών δυσκολιών, καθώς και στην φίλη και συνάδελφο κ. Μαρία Νικολάου, για την πρωτοβουλία που ανέλαβε έτσι ώστε να βρεθούν στην Κομοτηνή.
 
Η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, σημείωσε, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά απαιτεί χρόνο, υπομονή, επιμονή, εξοπλισμό αλλά το πιο σημαντικό από όλα, είναι μια καλή ιστορία, και αυτό έγινε πράξη με πολύ πείσμα και δουλειά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.