Σκορπια Φυλλα…

Μια βραδιά με κλαρίνο, βιολί, λαούτο, λύρες, γκάιντα, τσέμπαλο και κρουστά, μια βραδιά με τη φωνή του Βασίλη Σερμπέζη και των συνεργατών του θα ζήσουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής την Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Ο Σαρακατσάνος, Βασίλης Σερμπέζης, έχοντας στο πλευρό του αγαπημένους συνεργάτες, όπως ο Βαγγέλης Δημούδης, ο Σταύρος Μπόνιας και η Κατερίνα Παπαδοπούλου που θα «μιλήσουν» για τα «Σκόρπια Φύλλα» της παράδοσης, για τις μουσικές «σκηνές» του τόπου μας μέσα από την δική του ματιά.

«Ο Βασίλης Σερμπέζης είναι δάσκαλος σε όλα»…

«Είναι τιμή για τη Ροδόπη και τη Θράκη ο Βασίλης Σερμπέζης. Αφήνει στην περιοχή παρακαταθήκη από παραδόσεις, ήθη, έθιμα και πολιτισμό» δήλωσε ο Νομάρχης Ροδόπης, ο κ. Άρης Γιαννακίδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της μουσικής εκδήλωσης που διοργανώνεται με τη στήριξη της Νομαρχίας Ροδόπης. «Ο Βασίλης Σερμπέζης είναι δάσκαλος σε όλα, στο ήθος, στο ύφος, αλλά πάνω από όλα δάσκαλος στον πολιτισμό» πρόσθεσε ο κ. Γιαννακίδης μιλώντας με αγάπη για τον καταξιωμένο ερμηνευτή, που υπενθύμισε, για μια ακόμη φορά, ότι «εν αρχή ην η μουσική», το δώρο, όπως είπε, που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους. Στο θερινό δημοτικό, το βράδυ της Τρίτης και για δύο ώρες, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το μουσικόφιλο κοινό της περιοχής καλλιτεχνικές σκηνές από τη ζωή και τη λαϊκή τέχνη του λαού. Σκηνές από το χώρο και το χρόνο της μουσικής λαϊκής τέχνης.

Έξι «σκηνές» σε μια ξεχωριστή συναυλία…

Η συναυλία χωρίζεται σε έξι μέρη, στο πρώτο παρουσιάζονται τραγούδια του Ακριτικού Κύκλου, στο δεύτερο τα «Ποιμενικά», γιατί, όπως είπε ο κ. Σερμπέζης, «και το σφύριγμα του τσοπάνου» ή «το αλύχτισμα του σκύλου» έχει τη δική του σημασία. Η τρίτη σκηνή θα περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια – αναφορά στην μάνα, η πέμπτη τραγούδια της αγάπης, η έκτη σκηνή θα είναι αφιερωμένη σε σπουδαίους ερμηνευτές – οργανοπαίκτες, οργανοπαίκτες όπως αυτοί οι οποίοι θα γεμίζουν με νότες και μουσικές παράδοσης το χώρο: Γιώργος Κοτσίνης (κλαρίνο), Κυριάκος Πετράς (βιολί), Σωτήρης Μπούρμπος (λαούτο), Σωκράτης Σινόπουλος (λύρες), Στέλιος Ματακάκης (γκάιντα), Κλέαρχος Κορκόβελος (τσέμπαλο) και ο Βασίλης Γαλάνης (κρουστά).

Οι Σαρακατσάνοι χθες…

Σαρακατσάνος στην καταγωγή ο Βασίλης Σερμπέζης, σε κάθε εμφάνισή του στην χώρα, προσθέτει και κάτι καινούργιο ή ανασύρει κάτι «ξεχασμένο» της παράδοσης. Μπορεί, χρόνο με το χρόνο, το γλωσσικό ιδίωμα των Σαρακατσάνων, οι παραστάσεις, η ενδυμασία, τα υφαντά, οι δοξασίες τους, οι προλήψεις τους και, βέβαια, το περικεντρικό ορθό καλύβι ν’ αφέθηκαν στο παρελθόν, η μουσική, τα τραγούδια της χαράς και του πόνου, της αγάπης και του χωρισμού, της μάνας και της ξενιτιάς, χάρη στις άοκνες προσπάθειες ανθρώπων, όπως ο κ. Σερμπέζης και οι συνεργάτες του, τους συντροφεύουν ακόμη και σήμερα. Όπως με τον ίδιο τρόπο συντροφεύουν τους νέους, ιστορίες των παλιών, που έζησαν το χθες. Τότε που οι Σαρακατσάνοι τραγουδούσαν τα τραγούδια τους, μόνο ‘’με το στόμα’’, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Τα όργανα και οι ορχήστρες μπήκαν στη Σαρακατσάνικη μουσική παράδοση τα νεότερα χρόνια για καθαρά πρακτικούς λόγους και υπό την επίδραση του ραδιοφώνου και του γραμμοφώνου. Τα Σαρακατσάνικα τραγούδια ήταν αντιφωνικά. Δηλαδή, έλεγε η μία παρέα τον ένα στίχο, σταματούσε, τραγουδούσε η δεύτερη παρέα τον ίδιο στίχο και συνέχιζαν το τραγούδι οι πρώτοι. Σε κάποια γλέντια τους συνόδευαν οι ήχοι της τζαμάρας και του ταψιού. Την Τρίτη το βράδυ, στη θέση της τζαμάρας και του ταψιού, θα βρίσκεται το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο, οι λύρες, η γκάιντα, το τσέμπαλο και τα κρουστά που θα συνοδεύουν την «βελούδινη» φωνή του Βασίλη Σερμπέζη.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.