Σημαντικες οι προοπτικες της Αμυγδαλοκαλλιεργειας και στη Θρακη

Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς «Θέλουμε να δείξουμε στους αγρότες ότι πρόκειται για μία σοβαρή επένδυση» - Επιστημονική ημερίδα για τις προοπτικές της καλλιέργειας του αμυγδάλου

Οι σημαντικές προοπτικές που δίνει η αμυγδαλοκαλλιέργεια στους αγρότες στην περιοχή μας, αναδείχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, με καλλιεργητές να αψηφούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για το θέμα που είχε πανθρακική διάσταση.
 
Και αυτό γιατί οργανώθηκε από τρείς γεωπόνους, που δραστηριοποιούνται σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη: τον κ. Λάζαρο Κουρουκεχαγιά από τη Στοά του Φυτού στην Κομοτηνή, τον κ. Δημήτριο Μαυρίδη από το Αγροτικό Σπίτι στην Ξάνθη και τον κ. Ζαχαρία Γεωργαράκη από την Αλεξανδρούπολη.
 
Τους επίδοξους δενδροκαλλιεργητές ενημέρωσαν για τα θέματα που πρέπει να γνωρίζουν ο κ. Ευάγγελος Μίλης, Γεωπόνος από τα Ελληνικά Καινοτόμα Φυτώρια GRINN, και ο κ. Ευάγγελος Μάινος, γεωπόνος της ΝΟVA FARM.
 
Την ενημέρωση άνοιξε ο κ. Κουρουκεχαγιάς, ο οποίος μίλησε για την δενδροκαλλιέργεια στην Θράκη, σημειώνοντας πως εξαπλώνεται συνεχώς στην περιοχή μας. Θεωρεί δε πως οι αγρότες κακώς είχαν μείνει άπραγοι τόσο καιρό, μιας και θα έπρεπε να έχουν λάβει από καιρό τα μηνύματα για τις καλλιέργειες που κυριαρχούν στην περιοχή μας.
 
Και αυτά ήταν πως και το βαμβάκι δεν θα πήγαινε πάντα καλά με τις τιμές, με τα σιτηρά το μόνο που καταφέρνουν είναι να αλλάζουν τα λεφτά τους, ενώ και ο καπνός παρουσιάζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα.
 
Έτσι η δεντροκαλλιέργεια αποτελεί μία πολύ σοβαρή επιλογή πλέον. Πρόκειται για μία πολυετή καλλιέργεια, που  απαιτεί πολύ γνώση, παρόλο που ακόμα και σε δέντρα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλες φροντίδες, μία από τις οποίες είναι και το αμύγδαλο, απαιτούν γνώση.
 
Η γνώση, σημείωσε, δεν έχει να κάνει με το τι φάρμακα θα ρίξουν, αλλά με τον τρόπο που θα φυτέψουν, σε ποιο σημείο και πώς, αλλά και με ποιο τρόπο θα μεγαλώσει γρήγορα το δέντρο, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο στην δεντροκομία, γιατί πρέπει οι παραγωγοί στον τέταρτο χρόνο να έχουν αρχίσει να παίρνουν παραγωγή κανονικά, αλλιώς σπαταλούν χρήματα και η επένδυση τους χάνει σε εισόδημα.
 
Για όλες αυτές τις λεπτομέρειες, είναι ελάχιστοι οι γεωπόνοι, πέρα του ιδίου και ελάχιστων άλλων, που έχουν την εμπειρία, σημείωσε ο κ. Κουρουκεχαγιάς, τονίζοντας πως οι γεωπόνοι έχουν γνώση, αλλά δεν έχουν την εμπειρία που είναι πολύ σημαντική. 

Υπάρχει η θέληση από τους καλλιεργητές, χρειάζεται η γνώση 

Όσο αφορά την αμυγδαλοκαλλιέργεια, τόνισε πως έχει φανεί πως υπάρχει η θέληση, όμως μένει να φανεί από τον κάθε καλλιεργητή ξεχωριστά αν υπάρχει η σοβαρότητα.
 
«Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι πρόκειται για μία σοβαρή επένδυση, την οποία αν την πάρει κανείς στα σοβαρά οι μέσες αποδόσεις είναι περίπου διακόσια κιλά αμυγδαλόψιχας το στρέμμα, που με τις τρέχουσες τιμές σημαίνει το ελάχιστο 4 ευρώ το κιλό». Αυτό σημαίνει πως σε 10 στρέμματα θα έχουν το ελάχιστο 8.000 ευρώ, από τα οποία, μιας και το αμύγδαλο δεν έχει ιδιαίτερα έξοδα, θα αφήσουν 5 με 6.000 ευρώ κέρδος.
 
Και αυτό, όταν ο καλλιεργητής κάνει τα ελάχιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουρουκεχαγιά. Αν ασχοληθεί σοβαρά, παίρνοντας τις σωστές πληροφορίες από τους γεωπόνους και αγροτικούς συμβούλους, και εξειδικεύσει την παραγωγή θα μπορέσει να πιάσει και τα 250, 280, μέχρι και 400 κιλά το στρέμμα, αυξάνοντας ανάλογα το κέρδος του.
 
Όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουρουκεχαγιάς, δεν πρόκειται οι παραγωγοί να φτάσουν αυτές τις αποδόσεις, όταν ενημερώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο καφενείο, και όχι στους εξειδικευμένους συμβούλους. «Χρειάζεσαι έναν γεωπόνο, αγροτικό σύμβουλο, που θα σου δώσει τις αποδόσεις. Με τα χρήματα που θα επενδύσεις πάνω σε αυτό το συμβουλευτικό κομμάτι θα πάρεις το πολλαπλάσιο» σημείωσε ο κ. Κουρουκεχαγιάς, αναφέροντας το κάπως προσωπικό παράδειγμα του πεθερού του, που ανήκει σε ομάδα παραγωγών που βρίσκεται στην Λάρισα, η οποία διακινεί περίπου ένα εκατομμύριο κιλά μήλα, οι οποίοι δεν διανοούνται να κινηθούν χωρίς σύμβουλο.
 
«Πώς θα πουληθεί το μήλο στην Αίγυπτο, στο Ντουμπάι, πώς θα συναγωνιστεί την αντίστοιχη ομάδα παραγωγών της Πολωνίας, η οποία παράγει σε πολύ μικρότερο κόστος γιατί είναι στον Βορά, έχει λιγότερες ασθένειες, έντομα και το κόστος παραγωγής της πέφτει δραματικά;» αναρωτήθηκε, καταλήγοντας πως όσο επιχειρηματικό δαιμόνιο και αν έχεις κάποιος μέσα του, θέλει την επιστημονική υποστήριξη. 

Σημαντικές προοπτικές και για εξαγωγές 

Τις πολύ σημαντικές προοπτικές της αμυγδαλοκαλλιέργειας επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Μίλης, παρουσιάζοντας την τάση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο αμύγδαλο, θέλοντας και να ξεδιαλύνει τις παρεξηγήσεις και τα λάθη που κάνουν οι αγρότες.
 
Το συμπέρασμά του ήταν πως η προοπτική είναι πολύ μεγάλη, αρκεί «να γίνονται τα βήματα σωστά και επειδή έξω το αμύγδαλο μπαίνει πλέον σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις από μεγάλες εταιρείες, πρέπει αυτοί οι άνθρωποι στο τέλος να οργανωθούν, δεν αρκεί μόνο να παράγουν».
 
Οι αγρότες, σημείωσε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους παραδοσιακούς αγρότες αμυγδάλου, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα νοοτροπία, και στους καινούργιους αγρότες και σε πολλούς ετεροεπαγγελματίες, που βάζουν ξηρούς καρπούς οι οποίοι είναι πολύ πιο ανοιχτοί και πιστεύει πως είναι αυτοί που μετά από λίγα χρόνια θα κυριαρχούν στην αγορά.  «Είναι παράδοξο αυτό που θα γίνει αλλά θα κυριαρχούν στην αγορά οι ετεροεπαγγελματίες και οι αγρότες από μεγάλες καλλιέργειες, που μπαίνουν στο αμύγδαλο και είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και βλέπουν την εξέλιξη» ανέφερε.
 
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως οι συνεταιρισμοί είναι απαραίτητοι, τουλάχιστον στην πώληση, γιατί, αν συνεχιστεί η ανάπτυξη σε αυτό το ρυθμό, θα καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση, οπότε για να προχωρήσουν σε εξαγωγές σημαντικό ρόλο παίζουν οι ποσότητες.
 
Άλλωστε ενώ στην Ελλάδα ακόμα εισάγουμε αμύγδαλα, πιστεύει πως σε 5 χρόνια από τώρα, όταν αυτός που φυτεύει το δέντρο σήμερα θα αρχίσει να έχει παραγωγή, θα έχουν καλυφθεί, οπότε ακόμα και σήμερα η καλλιέργεια θα πρέπει να ξεκινά με το βλέμμα στην εξαγωγή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.