Σεργιανι στα…..μουσικα Βαλκανια

Τραγούδια από την Θράκη, την Κρήτη, την Βουλγαρία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ ακόμα και από την Τσετσενία πλημμύρισαν την μουσική σκηνή «εν χορδαίς και οργάνοις» χθες βράδυ και έκαναν τους Κομοτηναίους που παρευρέθησαν να νιώσουν για λίγες ώρες αυτή την γλύκα του παρελθόντος, της παλιάς καλής ελληνικής και όχι μόνο παραδοσιακής μουσικής.

Ο κόσμος είχε από νωρίς γεμίσει το μαγαζί και περίμενε καρτερικά την έναρξη του μουσικού ταξιδιού, άλλοτε γελαστοί και άλλοτε προβληματισμένοι.

Οι Χαϊνηδες βρισκόταν στη σκηνή για πάνω από τρεισήμισι ώρες κάνοντας ένα πρόγραμμα που «διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες και όχι τις παραγγελίες του κόσμου» όπως τόνιζε ο Δημήτρης Αποστολάκης, θέλοντας να αποζημιώσει τον κόσμο για την ωριαία καθυστέρηση έναρξης λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Οι Χαϊνηδες επιβεβαίωσαν αυτό που τους έχει κάνει τόσο αγαπητούς στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός δηλαδή ότι παίζουν ένα είδος μουσικής που απειλείται με εξαφάνιση μέσα στην μουσική αναμπουμπούλα των καιρών, ότι αγαπάνε την μουσική αυτή και ότι σέβονται και τιμούν τον κόσμο που τους παρακολουθεί.


Οι μουσικές τους αναφορές έχουν σαν ρίζα τους την Κρητική μουσική παράδοση αλλά σαν ανήσυχα πνεύματα που είναι, δεν περιορίζονται εκεί αλλά συνεχώς ψάχνουν και ανακαλύπτουν νέα μουσικά μονοπάτια και τα περιδιαβαίνουν με τέχνη και μαεστρία.

Ξεχωριστή θέση στη χθεσινή βραδιά είχε και ο μεγάλος κρητικός λυράρης και τραγουδοποιός Νίκος Ξυλούρης που όπως είπε και ο Αντώνης Σκαμνάκης «η μουσική του και το ήθος του μας ακολουθούν όπου και αν βρισκόμαστε».

Στη σκηνή οι Χαΐνηδες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό παρότι ήταν κουρασμένοι από το ταξίδι και τις συνεχείς εμφανίσεις τους ανά την Ελλάδα.

Με τη φράση «Τίποτα δεν μας πτοεί. Αν χρειαστεί θα παίξουμε και χωρίς ρεύμα για να ικανοποιήσουμε την παρέα μας» ξεκίνησε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Δημήτρης Αποστολάκης προσπαθώντας να ξεπεράσει τον κακό ήχο που συνόδευε το συγκρότημα καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με τραγούδια που είχαν σημείο αναφοράς τους χώρους όπου οι άνθρωποι ζουν και κοινωνικοποιούνται. Τραγούδια με αναφορές στα καπηλειά και στις παρέες έκαναν τον κόσμο να αναπολήσει παλιές εποχές αγνές και ανιδιοτελείς. Ο Δημήτρης Αποστολάκης πριν από κάθε τραγούδι έδινε και το στίγμα του δίνοντας πολλές φορές αφορμή για διάλογο με τους παρευρισκομένους.

Η Κρήτη σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Τα περίφημα ριζίτικα, οι μαντινάδες και ο πεντοζάλης αποτέλεσαν την αφορμή που έψαχναν οι θεατές για να γεμίσουν την «μικρή πλατεϊτσα» και να αρχίσουν να χορεύουν, μικροί και μεγάλοι μαζί.

Από την βραδιά δεν έλειψαν και οι αναφορές στην θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική με τις μπαϊντούσκες και τους καρσιλαμάδες να έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα καθώς και η βαλκανική μουσική παράδοση με το «τραγούδι του βοσκού» από την Βουλγαρία να συγκινεί τον κόσμο και να ενώνει τις μικρές παρέες σε μια μεγάλη γύρω από το συγκρότημα.

Αναμφισβήτητα η χθεσινή βραδιά προσέφερε δυνατές συγκινήσεις σε όσους παρευρέθησαν, αψηφώντας την ημέρα και την ώρα η οποία ήταν απαγορευτική για τους εργαζόμενους. Οι Κομοτηναίοι για μια ακόμη φορά απέδειξαν πως ξέρουν να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύουν την λαϊκή παραδοσιακή μουσική. Ευχή όλων μετά το πέρας της όμορφης βραδιάς ήταν ανάλογες παραστάσεις να καθιερωθούν και να γίνουν συνείδηση στον κόσμο της Κομοτηνής και να αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη τη Θράκη.

Τ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.