Τα τεσσερα μετρα κατα της ακριβειας που ανακοινωσε η κυβερνηση

Μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Μαξίμου για την κατεύθυνση των νέων μέτρων τη σκυτάλη έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με την εξειδίκευση τους

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (10/1) ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά σε τέσσερις άξονες με σκοπό την μείωση τιμών βασικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τα οποία όπως ανακοινώθηκε μειώνονται οι παροχές προς όφελος των καταναλωτών.

Το πρώτο μέτρο θα αφορά άμεσες μειώσεις τιμών  σε προϊόντα όπως απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και βρεφικές πάνες.  Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις.

Κατά το δεύτερο μέτρο αποτρέπονται οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Οι προμηθευτές δεν θα μπορούν πλέον να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες. Το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ.

Το τρίτο μέτρο της κυβέρνησης αφορά το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Είχαν προηγηθεί προηγουμένως οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος προανήγγειλε μεταξύ άλλων πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα, στέλνοντας μήνυμα συνολικά στην αγορά ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός.

Τα νέα μέτρα αφορούν την αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά και οι νέες παρεμβάσεις έχουν στόχο τις καθαρές τιμές των τιμοκαταλόγων, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως οδοντόκρεμες, καθαριστικά σπιτιού, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά.« Για το βρεφικό γάλα είναι παντελώς αδικαιολόγητο. Εκεί θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.