Σε νεκροταφειο αλογων εχει μετατραπει χωρος στο τερμα Αδριανουπολεως

Για έξαρση του φαινομένου κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης κάνει λόγο η πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής

Μία μόλις ημέρα μετά την δημοσιοποίηση του θανάτου ενός δεσποζόμενου σκύλου στη Δράμα, από το δριμύ ψύχος, ένεκα αδιαφορίας από πλευράς του ιδιοκτήτη του ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, άλλη μία περίπτωση κακοποίησης ζώων, έρχεται στο φως μετά και την καταγγελία συμπολίτισσάς μας στα social media.
 

Συγκεκριμένα η συμπολίτισσά μας ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό φωτογραφίες, νεκρών και βασανισμένων αλόγων και βοοειδών, σε περιφραγμένο δημοτικό χώρο, στην περιοχή στο τέρμα της οδού Αδριανουπόλεως, που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, ξαναφέρνοντας ωστόσο στην επικαιρότητα το ζήτημα της κακομεταχείρισης ζώων, κυρίως από ρομά, πρόβλημα το οποίο δεν αποτελεί υπόθεση των ημερών, αλλά χρονίζον πρόβλημα. 

Έλλη Τσομπανίδου «Σε έξαρση τα φαινόμενα κακομεταχείρισης και θανάτων τον τελευταίο χρόνο» 

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής κ. Έλλη Τσομπανίδου, η οποία μιλώντας στον “ΠτΘ”, διευκρίνισε ότι ναι μεν στο παρελθόν υπήρχαν περιστατικά ταλαιπωρημένων και τραυματισμένων αλόγων, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο υπάρχει αύξηση των περιστατικών.
 

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για άλογα που ανήκουν σε ρομά και χρησιμοποιούνται για την περισυλλογή σίδερων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις Βουλγάρων πολιτών που τα χρησιμοποιούν ως μεταφορικό μέσο και τα εγκαταλείπουν. «Και στις δύο περιπτώσεις η κακομεταχείριση των ζώων είναι γνωστή. Είτε αφορά σε περιπτώσεις εγκατάλειψης σε άσχημες καιρικές συνθήκες, δίχως τροφή και νερό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασιτία, είτε για περιπτώσεις τραυματισμών στις οποίες δεν παρέχεται περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή, με αποτέλεσμα τα ζώα να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν» διευκρίνισε η ίδια.
 
Μεμονωμένα περιστατικά υπήρχαν πάντα, υπογράμμισε η ίδια επισημαίνοντας ωστόσο πως φέτος τα περιστατικά τόσο κακοποίησης, όσο και θανάτων, βρίσκονται σε έξαρση. «Εμείς ως Όμιλος, παρεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση που έχουμε κληθεί, πηγαίνοντας εκεί που μας υποδεικνύουν και παρέχοντας πρώτες βοήθειες. Ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο πέραν απ’ αυτό, γιατί αν πάρουμε ένα βασανισμένο και υποσιτισμένο ζώο να το φιλοξενήσουμε σε χώρους μελών μας για φροντίδα και περίθαλψη, μπορεί να κατηγορηθούμε για ζωοκλοπή, το οποίο μάλιστα είναι ποινικό αδίκημα». Μάλιστα όπως έκανε γνωστό στο παρελθόν έχει συμβεί αντίστοιχο περιστατικό, όπου ο ιδιοκτήτης του ζώου, έκανε μήνυση στο μέλος του συλλόγου που είχε περιθάλψει το ζώο. 

Απαραίτητη η παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας 

Η κ. Τσομπανίδου επεσήμανε πως ελάχιστες είναι και οι δυνατότητες παρέμβασης από πλευράς του Δήμου, μιας και ο ρόλος του περιορίζεται μόνο στην περισυλλογή και το κάψιμο – καθώς λόγω μεγέθους των ζώων, το θάψιμο μπορεί να μην επαρκεί και να αποτελέσει εστία μόλυνσης – τονίζοντας πως ο καθ’ ύλη αρμόδιος για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών είναι η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές.
 

«Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και για να μπορέσει ο Όμιλος να αντιδράσει σε περιπτώσεις κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων, όπως αυτές, περιθάλποντας για παράδειγμα το ζώο, κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση αστυνομίας και εισαγγελέα. Και στο παρελθόν κάναμε παρέμβαση στον εισαγγελέα, για Κομοτηναίο μάλιστα, που κακομεταχειρίζεται άλογα, ωστόσο δεν έγινε τίποτα. Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις με παρέμβαση της αστυνομίας καταφέραμε και κάποιοι εκ των ιδιοκτητών τιμωρήθηκαν με πρόστιμα» παρατήρησε κλείνοντας η κ. Τσομπανίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.