Σε ετοιμοτητα οι αρχες στη Θρακη…

Crash test των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ιού των πτηνών αποτέλεσε η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκου στην Κομοτηνή. Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και δόθηκε αφορμή να επισημανθούν για μια ακόμη φορά οι γνωστές ελλείψεις προσωπικού που σημειώνονται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και σε άλλους ευαίσθητους τομείς που σχετίζονται με θέματα πρόληψης και ελέγχων. Ο Υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις έως τώρα ενέργειες των αρχών και ανακοίνωσε την ενίσχυση τους με προσλήψεις κτηνιάτρων, ειδικών επιστημόνων και εργατικού δυναμικού. «Διαπιστώσαμε επάρκεια μέσων, κυρίως όμως επάρκεια προσωπικού, μετά την σημαντική βοήθεια που παρέσχε ο στρατός» τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας πως η διαπίστωση είναι, πως το προσωπικό αυτό είναι αξιόμαχο και σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλουν με ευαισθησία οι κατά τόπους φορείς, μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ» ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Υπουργός, πλαισιωμένος από τον Θρακιώτη υφυπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό, τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Κ. Σκιαδά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα ,τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες έδωσε έμφαση στη συνεργασία των υπουργείων και των τοπικών συναρμόδιων φορέων, των νομαρχιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως αν συντονιστούν σωστά, υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τότε τα μέτρα πρόληψης θα αποδώσουν. Αναφερόμενος στις οργανωμένες πτηνοτροφικές μονάδες ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι απόλυτα ασφαλείς, ενώ επέμεινε στην ανάγκη αποφυγής κινήσεων πανικού. Αντιθέτως, όπως τονίστηκε για μια ακόμη φορά, σε περίπτωση που θα εμφανιστεί ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης των πουλερικών.

«Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ισχύουν σε ολόκληρη την Ε.Ε.» είπε ο κ. Μπασιάκος και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αν δεν υπάρξει έγκριση από την Κοινότητα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι πεποίθησή του είναι πως τα μέτρα θα τηρηθούν με υποδειγματικό τρόπο, αναφέροντας ότι οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί σε όλες τις εισόδους της χώρας, με απολύμανση των τρένων και των διερχόμενων οχημάτων. «Η σχεδίαση και η εφαρμογή σωστής πολιτικής προστασίας, κατά τις επιταγές της κοινωνικής ευθύνης της Πολιτείας και των προτεραιοτήτων των κυβερνητικών πολιτικών, αποτελούν το γνώμονα των ενεργειών μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας τονίζοντας: «Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό θωρακισμένες από την όποια απειλή της νόσου. Η Περιφέρειά μας, ως κομβικός γεωγραφικός χώρος, τελεί σε εγρήγορση δια παν ενδεχόμενο, προβάλλοντας ψύχραιμη, υπεύθυνη, έγκαιρη και κυρίως επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση, παρέχοντας έγκυρη πληροφόρηση και λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα».

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΙΣΩ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΜΥΡΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Στη σύσκεψη που έγινε στην Κομοτηνή, συμμετείχαν νομάρχες, δήμαρχοι, οι υγειονομικές υπηρεσίες, εκπρόσωποι του Στρατού (ήταν παρόν ο Διοικητής του Δ΄Σ.Σ.), της Πυροσβεστικής, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και ομάδες διάσωσης από την περιοχή της Θράκης. Εθνική υπόθεση χαρακτήρισε το θέμα της αντιμετώπισης γρίπης των πουλερικών ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης ζητώντας την λειτουργία ενός Ινστιτούτου Ειδικού σε θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων ζωονόσων. «Δεν υπάρχει πανικός, ούτε εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση» τόνισε.

Ενώ, με ενδιαφέρον ακούστηκαν από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου οι επισημάνσεις του Νομάρχη Έβρου κ. Ν. Ζαμπουνίδη λόγω της ακριτικής θέσης του Νομού και του γεγονότος ότι γειτνιάζει με την Βουλγαρία και την Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζαμπουνίδη γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό η λειτουργία μεγάλης πτηνοτροφικής βιολογικής μονάδας στην Ορεστιάδα που θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την εφαρμογή των μέτρων λόγω του βιολογικού τρόπου παραγωγής και ζητήθηκε η επιπλέον ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας. Η απειλή της νόσου των πουλερικών έχει και τις «παράπλευρες» απώλειές της για τον Έβρο, καθώς θα καθυστερήσει για ένα τουλάχιστον μήνα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Αλεξανδρούπολης.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.