Και γιατι να μην καταργησουμε τους δικηγορους;

Της Έκδοσης

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις τοποθετήσεις στο forum των Δελφών για τη Δικαιοσύνη. Πολλά και ενδιαφέροντα είπαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που αξίζει να αναζητήσετε και να διαβάσατε, για να σχηματίσετε δική σας άποψη. Εμάς μας κέντρισε περισσότερο και εκεί θα σταθούμε, στην τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος μίλησε περισσότερο σαν πολιτικός που αγωνίζεται να προβάλλει το έργο του, παρά ως ένας τεχνοκράτης- επιστήμονας με πολιτική εμπειρία, χαρακτηριστικό για το οποίο -υποτίθεται- ότι επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό για να  αναλάβει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Διαβάσαμε λοιπόν τον υπουργό Δικαιοσύνης να λέει πως με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον Ποινικό Κώδικα και προβλέπεται η έκτιση μέρους των ποινών που είναι πάνω από δύο χρόνια, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην διάπραξη αδικημάτων. Γιατί ως γνωστόν ο κλέφτης, ο ληστής, ο βιαστής, ο δολοφόνος πριν διαπράξει το έγκλημα του σκέφτεται το πλαίσιο ποινής που τον περιμένει και αναλόγως ζυγιάζει αν τον «παίρνει» να πράξει το έγκλημα του ή όχι. Με αυτό το σκεπτικό να καταργήσουμε την αρχή της αναλογικότητας να κάνουμε όλα τα εγκλήματα κακουργήματα με ισόβιες ποινές και να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με την εγκληματικότητα και να γίνουμε επιτέλους παράδεισος.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί ο κ. Φλωρίδης αλλά για να φανεί στιβαρός και με μεταρρυθμιστικό όραμα εξέφρασε την επιθυμία να πάρει όλο τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας  «να τον πετάξει και να κάνει έναν νέο από τη αρχή». Και αυτό γιατί ο ισχύων Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας παρέχει τη δυνατότητα  οι δικηγόροι να προβάλλουν ενστάσεις, κ.λπ., επιφέροντας έτσι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. «Και γιατί να καταργήσουμε και τους δικηγόρους;» θα προσθέταμε εμείς, τότε σίγουρα οι αποφάσεις θα έβγαιναν στο «πιτς φυτίλι» και θα ήμασταν όλοι τρισευτυχισμένοι. Κάτι λεπτομέρειες περί ασφάλειας δικαίου, προστασία των αδυνάτων, υπηρέτηση της αλήθειας, είναι σύμφωνα με τον υπουργό θλιβερές πολυτέλειες μπροστά στον αγώνα για γρηγορότερη έκδοση των αποφάσεων.

Επιτρέπονται άραγε τέτοιες απλουστεύσεις από κάποιον που δεν είναι απλά ένας ακόμα υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά παράλληλα θεραπεύει και τη νομική επιστήμη; Ο προκάτοχός του καίτοι θεράπευε άλλο επιστημονικό αντικείμενο σοβαρότερος ήταν και σε λιγότερα ολισθήματα είχε πέσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.