Σε απογνωση οι παρακτιοι αλιειες

Άμεση αποζημίωση των ψαράδων της Περιφέρειας, καταστροφή των διχτύων τους από τα δελφίνια, αυξημένη αλιευτική δραστηριότητα των ερασιτεχνών ψαράδων, κακή αστυνόμευση από τα λιμεναρχεία είναι τα βασικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν τον κλάδο των παράκτιων ψαράδων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τα οποία τέθηκαν υπό συζήτηση στη συνάντηση των συλλόγων παράκτιας αλιείας που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην Κομοτηνή.

Τα προαναφερόμενα θέματα θα σταλούν στα αρμόδια Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των παράκτιων ψαράδων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Στέλιο Μωραΐτη. Σε περίπτωση που εντός ενός μηνός δεν ανταποκριθούν οι αρμόδιοι για συζήτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων, οι ψαράδες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αρχικά, θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση των αγροτών του νομού Ροδόπης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου.

Κύριο θέμα που τέθηκε υπό συζήτηση αφορά την άμεση αποζημίωση των ψαράδων της Περιφέρειας εξαιτίας του φυτοπλαγκτόν. «Από πέρσι εμφανίστηκε το πρόβλημα του φυτοπλαγκτόν όπου για τρεις μήνες οι παράκτιοι ψαράδες είχαν σταματήσει κάθε αλιευτική δραστηριότητα. Αυτό το θέμα ανατέθηκε στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της σχετικής σύσκεψης. Δόθηκαν οι εντολές να προχωρήσει το θέμα ώστε να αποζημιωθούν οι ψαράδες. Παράλληλα, σε ερώτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος Αλιείας απάντησε ότι οι Έλληνες ψαράδες δικαιούνται να αποζημιωθούν μέσα από ένα συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ). Όμως, το θέμα κώλυσε εξαιτίας της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να μην έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα», ενημέρωσε ο πρόεδρος των παράκτιων ψαράδων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος ταυτόχρονα εξήγησε ότι η μελέτη η οποία εκπονήθηκε από το ΙΝΑΛΕ και στη συνέχεια υποβλήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, δυστυχώς, δεν έχει περάσει από την αρμόδια επιτροπή για να αποσταλεί στις Βρυξέλλες προς έγκριση ώστε «να μπορέσει η χώρα μας να αποζημιώσει τους ψαράδες, οι οποίοι είχαν μεγάλη μείωση εισοδήματος εξαιτίας αυτού του φαινομένου».

Το δεύτερο σημαντικό θέμα αφορά την καταστροφή των διχτύων από τα δελφίνια. «Μιλάμε για τις ζημιές που παθαίνουν οι ψαράδες από τα δελφίνια, τα οποία προστατεύονται αλλά δεν προστατεύονται οι ψαράδες. Δηλαδή, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στα δίχτυα των ψαράδων. Όσο τα αλιεύματα μειώνονται εξαιτίας της κακής διαχείρισης των αλιευμάτων στη χώρα μας χωρίς κανένα προγραμματισμό, τόσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός».


Ο κ. Μωραΐτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι αλιείς στη χώρα μας είναι ο μόνος κλάδος που δεν είναι ασφαλισμένος, ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αποζημιώνονται οι ψαράδες. Συγκεκριμένα, οι αλιείς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ για να λαμβάνουν σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ όπου είναι ασφαλισμένοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι. «Όταν πριν από 2 χρόνια θέσαμε αυτό το σοβαρό θέμα, ακούσαμε πολλές υποσχέσεις για λύσεις που μπορούν να βρεθούν, δηλαδή να πληρώνουμε κάποια εισφορά στο ταμείο ώστε σε περίπτωση που κάποιος παθαίνει ζημιά να αποζημιώνεται», ανέφερε ο πρόεδρος των παράκτιων ψαράδων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία λύση στο πρόβλημα.

Αντίθετοι οι επαγγελματίες στην αυξημένη δραστηριότητα των ερασιτεχνών

Επίσης, συζητήθηκε κι άλλο θέμα, το οποίο άπτεται της μεγάλης αλιευτικής δραστηριότητας των ερασιτεχνών, για την οποία είναι αντίθετοι οι επαγγελματίες. «Υπάρχουν μερικοί ερασιτέχνες, οι οποίοι απασχολούνται επαγγελματικά με την αλιευτική δραστηριότητα διότι πουλάνε τα ψάρια που βγάζουν με μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες. Η δραστηριότητά τους δεν ελέγχεται και μάλιστα μερικοί ερασιτέχνες προκαλούν ζημιά στα δικά μας εργαλεία». Γι’ αυτό οι επαγγελματίες αλιείς ζητάνε από την πολιτεία να ρυθμιστεί αυτό το θέμα και να καθοριστεί η δράση του ερασιτέχνη ψαρά από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη δύση του.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τον κλάδο των αλιέων είναι η κακή αστυνόμευση από τα αρμόδια όργανα, τα λιμεναρχεία. «Μιλάμε για όσους αλιείς παραβιάζουν συνεχώς, δηλαδή ασχολούνται με λαθραία αλιεία, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τον ενάλιο πλούτο σε περιοχές που είναι απαγορευμένες για αυτούς, αλλά και πάρα πολλά εργαλεία των παράκτιων ψαράδων», είπε ο κ. Μωραΐτης ενώ ζήτησε να γίνει η καταγραφή των «ποσειδωνίων» καθώς και όλων των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που υπάρχουν στην παραλία. Εξάλλου, υποστήριξε ότι οι περιπτώσεις παραβίασης οφείλονται «στην κακή αστυνόμευση. Υπάρχει ένα δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των σκαφών της μέσης αλιείας, το οποίο έχει πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά. Δηλαδή, ο ψαράς δεν μπορεί να βρει το δίκιο του και να αποζημιωθεί για την ζημιά που του προκάλεσε κάποιος ασυνείδητος συνάδελφος της μέσης αλιείας».

Τα προαναφερόμενα θέματα θα σταλούν στα αρμόδια Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη. Σε περίπτωση αν εντός ενός μηνός δεν θα ανταποκριθούν οι αρμόδιοι για συζήτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων, οι ψαράδες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αρχικά, θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση των αγροτών του νομού Ροδόπης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.