Σχεδιο Αειφορου Αναπτυξης και Αποτελεσματικης Επιχειρηματικοτητας»

Στα πλαίσια της έκθεσης «ΘΡΑΚΗ 2006» η περιφέρεια ΑΜ-Θ, πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης συνέδριο με θέμα το πρόγραμμα «SEEDS» – «Σχέδιο Ανάπτυξης Αειφόρου και Αποτελεσματικής Επιχειρηματικότητας» που υλοποιείται στα πλαίσια του INTERREG III. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατάρτισης για επιχειρήσεις και διευθυντικά στελέχη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αναπτύσσεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (περιοχή CADSES). Στόχος του είναι η προετοιμασία και η ανάπτυξη μιας ομάδας επιχειρηματιών και διευθυντικών στελεχών από τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό στάδιο υλοποίησης της διεθνοποίησης της επιχειρηματικότητας μέσω της διεθνοποίησης των επιχειρήσεών τους.

Εκ μέρους του γ.γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Μιχάλη Αγγελόπουλου μίλησε στο συνέδριο ο ειδικός συνεργάτης του Νίκος Λαμπρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κατά την οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά της παρούσας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Είναι ανάγκη να αναπτυχθούν νέες λειτουργίες στην εταιρία όπως είναι το marketing, η συστηματική έρευνα, ο πλήρης σχεδιασμός, η οργάνωση των οικονομικών, η εκπαίδευση για καινοτομία.

Το πρόγραμμα κατάρτισης φιλοδοξεί να παράσχει στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα τεχνικά εργαλεία για να σχεδιάσουν και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με τις αλλοδαπές εταιρίες, καθώς είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις μας αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στις επαφές τους με αυτές.

Θα καλυφθούν βασικά στοιχεία σχετικά με τις νομικές, συμβατικές, διοικητικές, ασφαλιστικές, τελωνειακές πτυχές του ζητήματος, καθώς και ζητήματα πληρωμής.

Με την εκπαίδευση μιας ομάδας ειδικών, αλλά και την παροχή μερικών βασικών στοιχείων για την διευκόλυνσή τους σε διεθνές επιχειρηματικό επίπεδο θα βελτιστοποιηθεί η συνολική διαχείριση των επιχειρήσεων και θα συναφθούν συμφέρουσες συμφωνίες πωλήσεων με εταιρίες του εξωτερικού.

Η ομάδα αυτή των ειδικών που θα εκπαιδευτούν στα πλαίσια του προγράμματος θα αφορά τα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: ύφασμα, δέρμα, τρόφιμα».


Στη συνέχεια η Μαρία Τσιντικίδου μίλησε για τον Αναπτυξιακό Νόμο και το εξαγωγικό εμπόριο ενώ συνέχισε την παρουσίασή της με μια εκτενή αναφορά στα Κέντρα Υποστήριξης Διεθνούς Επιχειρηματικότητας τα οποία θα λειτουργήσουν στην Καβάλα και την Κομοτηνή, με στόχο την διεθνοποίηση των επιχειρήσεων.

Ακολούθησαν οι ομιλητές κ.κ. Θανάσης Χαλδεάκης και Γιώργος Μπαζούλης, εκπρόσωποι του επικεφαλής εταίρου του προγράμματος, BIC OF ATTICA., οι οποίοι αναφέρθηκαν στο υποστηρικτικό δίκτυο που δημιουργεί το πρόγραμμα, στον τομέα των εξαγωγών και διεθνοποίησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Τι είναι το SEEDS

Το SEEDS σκοπεύει στην ανάπτυξη ενός συνεκτικού πλαισίου για το σχεδιασμό και την από κοινού υλοποίηση διεθνοποιημένων στρατηγικών και ενεργειών που αφορούν τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η χωρική εξάπλωση των δραστηριοτήτων των Μ-ΠΜΕ, αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή τάση διεθνοποίησης των ευρωπαϊκών Μ-ΠΜΕ παράλληλα με τις νέες ευκαιρίες για εξάπλωση των δραστηριοτήτων τους στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι περιοχές συνεργασίας του προγράμματος περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Αυτές οι ευκαιρίες οφείλονται κυρίως στις ραγδαίες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία και στην προοπτική των χωρών αυτών να ενσωματωθούν στο διευρυμένο Ευρωπαϊκό χώρο.

Η διαδικασία διεθνοποίησης των Μ-ΠΜΕ πρέπει να θεωρείται ως τμήμα της γενικής ανάπτυξης στρατηγικών και να εξυπηρετεί την εφαρμογή του European Spatial Development Perspective (ESDP). Αυτό είναι βασικό στοιχείο για την επίτευξη αρμονικής και ισορροπημένης ανάπτυξης στην προαναφερθείσα χωρική ενότητα, που χαρακτηρίζεται από περιοχές ανόμοιες μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης είναι έντονα βασισμένη στη διείσδυση των Ευρωπαϊκών Μ-ΠΜΕ σε αυτές τις χώρες και στην εξισορροπημένη ανάπτυξη και τη βιώσιμη συνεργασία μεταξύ αυτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι Ευρωπαϊκές Μ-ΠΜΕ, μπορεί να γίνουν πηγές μεταφοράς τεχνολογικών και οικονομικών ροών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ δημόσιες υπηρεσίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα των αναπτυσσόμενων περιοχών μπορούν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη, ικανοποιώντας σημαντικές ανάγκες που αφορούν την ισορροπημένη και αρμονική ανάπτυξη.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.