Ρυθμιση χρεων ΕΑΣ Ροδοπης

Στην Αθήνα βρέθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Σκοπιανός επιτυγχάνοντας τη ρύθμιση χρεών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εξηγώντας ότι είναι το πρώτο βήμα για την εξυγίανση της επιχείρησης είπε ότι το σημαντικό είναι πως «δημιουργούμε τις βάσεις για μια επιχείρηση που θα έχει προοπτική για την οικονομία της Ροδόπης και του παραγωγού».

Ο κ. Σκοπιανός μίλησε για την πολύ θετική εξέλιξη σε σχέση με τα οικονομικά της ΕΑΣ και το ρόλο της για τα επόμενα βήματα. «Μετά από επίμονες και δύσκολες διαδικασίες που κράτησαν αρκετές μέρες πήραμε χθες την τελική απόφαση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για την ΕΑΣ, ένα ύψος χρημάτων έναντι των χρεών. Είναι ένα θετικό βήμα που αποτελεί την αρχή για την εξυγίανση της επιχείρησης, η οποία παράλληλα με άλλες ενέργειες που θα συνεχιστούν, θα φέρει το προσδοκούμενο αποτέλεσμα και για μας στον κυρίαρχο στόχο που έχουμε ως διοικητικό συμβούλιο για το πώς θα εξυγιάνουμε την επιχείρηση, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Το ελληνικό δημόσιο έδωσε την εγγύησή του εξετάζοντας όλα τα οικονομικά στοιχεία, όλες τις παραμέτρους, τη δυναμική που μπορεί ν’ αναπτύξει η ΕΑΣ και τα περιουσιακά της στοιχεία και σύμφωνα μ’ αυτό το σκεπτικό κατέληξε ότι η ΕΑΣ δικαιούται την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κάτι που υποστήριζα εδώ και χρόνια.

Τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες συζήτησης με την Αγροτική Τράπεζα – κάτω από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η εγγύηση αυτή σημαίνει ότι η Τράπεζα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από τη στιγμή που το δημόσιο εγγυάται για το ποσό. Είναι σαν να εξυγιαίνεται ένα χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, σαν να ρυθμίζεται ένα χρέος σε μια 10ετή βάση, σύμφωνα με την πολιτική απόφαση».


Ο κ. Σκοπιανός θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η Οργάνωση είχε πάντα μέλλον και δυναμική. «Τα χρέη και παράλληλα η οικονομική κρίση έπαιξαν ρόλο. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν απούλητα εμπορεύματα στις αποθήκες της ΕΑΣ, ύψους 7- 8 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά στραγγάλισαν μια προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει από καιρό και το κλίμα έγινε πολύ άσχημο.

Την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τη θεωρούμε πρώτο βήμα, παράλληλα με τις άλλες κινήσεις που αποφασίσαμε και κάνουμε, όπως είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας, η αξιοποίηση κι ενδεχόμενα πώληση των περιουσιακών στοιχείων γιατί δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν αδρανή περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να προσφέρουν οικονομικά στην Οργάνωση».
Εξήγησε ότι είναι σε διαρκή επαφή για την πώλησή τους παρατηρώντας ότι η χρονική περίοδος δεν είναι η καταλληλότερη για αγοραπωλησίες γιατί λόγω της κρίσης η αξία ενός ακινήτου υποβαθμίζεται. «Αυτές τις κινήσεις έχουμε τη δυνατότητα να τις κάνουμε με μεγαλύτερη άνεση από τη στιγμή που έχουμε πάρει αυτήν την απόφαση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η προοπτική και η βιωσιμότητα αυτής της επιχείρησης».

Σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα που είναι στις αποθήκες της ΕΑΣ ο κ. Σκοπιανός σχολίασε ότι η αγορά του βαμβακιού είναι πολύ άσχημη. «Το βαμβάκι σ’ ένα ποσοστό 80 με 90% έφευγε στις αγορές της Τουρκίας, οι οποίες τώρα βρίσκονται σε τέλμα. Για την Ελλάδα αγορές υπάρχουν μόνο προς Αίγυπτο και Τουρκία. Στην Αίγυπτο έφυγαν κάποια ελάχιστα βαμβάκια της Κεντρικής Ελλάδος αλλά για τα δικά μας είναι απαγορευτική λόγω του αυξημένου κοστολογίου από την απόσταση που τα κάνει ακριβότερα, άρα υπάρχει απροθυμία.

Στη φετινή χρονιά, καταγράφουν όλοι ζημιές στο βαμβάκι κι αυτό που προσδοκάμε είναι να καταγράψουμε κατά το δυνατόν λιγότερες. Το προϊόν δεν θα μείνει στις αποθήκες, απλά περιμένουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να μπορέσουμε να πουλήσουμε στο καλύτερο δυνατό σημείο».


Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΑΣ είναι «οι πιέσεις που ασκούνται από τους παραγωγούς για την πληρωμή του βαμβακιού κι εκ μέρους των εργαζομένων. Μέσα από τη διαδικασία της ρύθμισης, κατά πάσα πιθανότητα θ’ απεγκλωβιστεί ένα ποσό για να πληρώσουμε αυτές τις προσπάθειες.

Το κυρίαρχο είναι ότι το προϊόν που υπάρχει στις αποθήκες είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από αυτό που χρωστάμε κι αυτό δεν έχει αξιολογηθεί ανάλογα, γι’ αυτό και οι παραγωγοί δεν πρέπει να αισθάνονται ανασφάλεια. Εμείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις ευρύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις, προσπαθούμε και ανταποκρινόμαστε σε πληρωμές ανθρώπων που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση».


Ο κ. Σκοπιανός έδωσε έμφαση και στην ανάγκη συνοχής όλων όσων έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ΕΑΣ, ανάμεσά τους και οι φορείς της περιοχής. «Αυτή τη στιγμή, στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουμε με την τράπεζα θα πρέπει να υπάρξει και μια βοήθεια όλων των παραγόντων προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Υπήρξε σημαντική βοήθεια εκ μέρους των αρχών της πόλης κι αυτή ελπίζω να συνεχιστεί».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.