Ρολο στη διαχειριση των αδεσποτων ζηταει ο «Σπαρτακος»

Στο στόχαστρο δήμος και Φιλοζωική για μεροληπτική λειτουργία της 5μελούς επιτροπής


Στον απόηχο της σύγκρουσής τους με τη Φιλοζωική ομάδα της πόλης, τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» επανήλθαν στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι. Μολονότι η συνέντευξη περιλάμβανε δύο ακόμα θέματα, την παρουσίαση του εγχειρήματος της «Σπάρτακος ΚοινΣΕπ» και μια απολογιστική αξιολόγηση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, τελικώς μονοπωλήθηκε από το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων, για το οποίο η δημοτική παράταξη εμφανίστηκε αποφασισμένη να το διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα της και να το επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο.


 

«Ο νόμος του 2012 καθιερώθηκε από ένα λόμπυ ακραίων “φιλοζωικών” οργανώσεων, οι οποίες επέβαλαν στη χώρα μας μια νοοτροπία τύπου Μπαγκλαντές»


 


Τοποθετήσεις για το θέμα έκαναν κατά κύριο λόγο οι κ.κ. Κώστας Καραΐσκος και Πάρις Καλοδημίδης. Ο κ. Καραΐσκος ξεκίνησε περιγράφοντας το πρόβλημα με τα υπεράριθμα αδέσποτα, που κυκλοφορούν στην πόλη, για να επικαλεστεί εκ νέου τη λίστα με τους 220 τραυματισμούς  από επιθέσεις ζώων το 2015, και να επισημάνει ότι στο πρόβλημα προστίθενται οι περιπτώσεις που δεν κατέληξαν επιθέσεων στο νοσοκομείο, καθώς επίσης οι διαρκείς οχλήσεις από τα αδέσποτα, ο εκφοβισμός μικρών παιδιών, μανάδων με καρότσια, ποδηλατών και μοτοσικλετιστών, ηλικιωμένων αλλά και κάθε ανθρώπου που δεν είναι εξοικειωμένος με τα σκυλιά. Στο στόχαστρό του μπήκε το παρόν νομικό πλαίσιο, όπως ισχύει από το 2012, που καθιερώθηκε, κατά τον ίδιο, «από ένα λόμπυ ακραίων “φιλοζωικών” οργανώσεων, οι οποίες επέβαλαν στη χώρα μας μια νοοτροπία τύπου Μπαγκλαντές». Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα, που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα όπως η Ελλάδα, επισήμανε με έμφαση ότι στόχος του «Σπάρτακου» είναι «κανένα αδέσποτο μέσα σε κατοικημένη περιοχή», όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Σουηδία κ.λπ.


 


Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις, σχετικά με το πώς πρακτικά θα επιτευχθεί ο προτεινόμενος στόχος, τα μέλη του «Σπάρτακου» έκαναν αρχικά αναφορά στη λύση της ευθανασίας, όπως συζητιέται διεθνώς και ακολουθείται, όπως υποστήριξαν, από την παγκόσμια οργάνωση «PETA», χωρίς όμως να πάρουν σαφή θέση επ’ αυτού. Ακολούθως, προέκριναν τις λύσεις των υιοθεσιών, των στειρώσεων και της δημιουργίας μεγαλύτερων καταφυγίων. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Δημήτρης Αμανατίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να ακολουθηθεί αυστηρά η νομοθεσία σχετικά με το τσιπάρισμα των δεσποζόμενων ζώων και να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, μετ’ επιβολής προστίμων για τους παραβάτες. Δυστυχώς, η σημαντική αυτή πρόταση του κ. Αμανατίδη κατατέθηκε αποσπασματικά και ως εμβόλιμη στην όλη τοποθέτηση των μελών του «Σπάρτακου», με τη βαρύτητα να δίνεται στην περιγραφή του προβλήματος και σε αδιέξοδα, που προς το παρόν φαντάζουν ανυπέρβλητα.


 

«Αυτιστική νοοτροπία κάποιων δήθεν φιλόζωων, που επιβάλλουν με το έτσι θέλω τις σχιζοφρενικές τους ιδέες, επιτιθέμενοι με χυδαίο τρόπο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους»


 


Εστιάζοντας στο τοπικό γίγνεσθαι, ο κ. Καραΐσκος άσκησε κριτική προς τον δήμο Κομοτηνής, δηλώνοντας τη ριζική διαφωνία της παράταξης με τη διαχείριση, που γίνεται, ενώ έκανε λόγο για μια «αυτιστική νοοτροπία κάποιων δήθεν φιλόζωων, που επιβάλλουν με το έτσι θέλω τις σχιζοφρενικές τους ιδέες στο σύνολο των κατοίκων, επιτιθέμενοι μάλιστα με χυδαίο τρόπο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους». «Αυτό είναι κάτι που δεν θα το ανεχθούμε», προσέθεσε, για να δώσει τον λόγο στον κ. Καλοδημίδη.


 

Ο κ. Καλοδημίδης στην κεντρική τοποθέτησή του διέκρινε πως η βασική διαφορά, που έχουν όλα τα ευρωπαϊκά μοντέλα διαχείρισης αδέσποτων από το ελληνικό είναι ότι το ελληνικό μοντέλο αποδέχεται δια του νόμου το δικαίωμα των ζώων συντροφιάς να ζουν ελεύθερα στον αστικό ιστό, με τον χαρακτηρισμό «επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον». Αυτό, όπως επισήμανε, δεν υπάρχει ούτε καν σαν αίτημα από τα φιλοζωικά σωματεία των ευρωπαϊκών κρατών, για να σχολιάσει πως «ο λόγος βέβαια είναι ο παράλληλος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα». Απαριθμώντας εν συνεχεία τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του «Σπάρτακου» κατά τους προηγούμενους μήνες, υποστήριξε πως η ανάδειξη του προβλήματος με τα αδέσποτα έγινε αφορμή για να δεχτούν τα μέλη του μία «πρόστυχη επίθεση στο διαδίκτυο από εκείνους, που ενοχλήθηκαν γιατί κάποιος ασχολείται σοβαρά με το θέμα».

 

«Από την σύνθεση της επιτροπής για τα αδέσποτα αντιλαμβανόμαστε πως η ζυγαριά γέρνει προς μια μεριά»

 

Στο σημείο αυτό επικέντρωσε στη λειτουργία της 5μελούς επιτροπής, που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων της Κομοτηνής, για να παραθέσει μια σειρά από περιστατικά που καταδεικνύουν προβληματική λειτουργία της, κατά τον «Σπάρτακο», να επαναφέρει το αίτημα περί αποπομπής του κ. Παναγιώτη Γκουδουσίδη και να καταθέσει την πρόταση περί εισόδου ενός άλλου μέλους, ως εκπροσώπου του δήμου. Υπενθυμίζοντας ότι η επιτροπή αποτελείται από 2 μέλη της Φιλοζωικής, τον κ. Γκουδουσίδη και την κ. Έλενα Δημοσθένους, από τον κτηνίατρο του δημοτικού κυνοκομείου- και πρώην συνεργάτης της Φιλοζωικής, όπως επισήμανε με νόημα- από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και από έναν εκπρόσωπο του δήμου, ο κ. Καλοδημίδης τόνισε ότι «από την σύνθεσή της αντιλαμβανόμαστε πως η ζυγαριά γέρνει προς μια μεριά». Συμπληρωματικά εδώ ο κ. Καραΐσκος επανέλαβε το αίτημα για αποκλεισμό του κ. Γκουδουσίδη, στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται από το νόμο, όπως διευκρίνισε, ενώ σε διαφορετική περίπτωση προέκρινε τη λύση της τοποθέτησης ενός άλλου εκπροσώπου του δήμου, ενός μέλους της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου. «Εμείς προσφερόμαστε», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «αν δεν είμαστε εμείς, εντάξει δεν επιμένουμε, ας μπει κάποιος ο οποίος να έχει τις ίδιες προτεραιότητες για την κοινωνία και τους ανθρώπους».

 

Περιστατικά καταγγελιών που δεν περισυλλέγησαν επιθετικά σκυλιά 

 

Από την πλευρά του ο κ. Καλοδημίδης, αναφερόμενος στη λειτουργία της 5μελούς επιτροπής για τα αδέσποτα, ζήτησε αυτή να λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια, ενώ παρέθεσε μια σειρά από αποσπάσματα από παλαιότερες συνεδριάσεις της, για να καταδείξει την επίδραση της Φιλοζωικής σε αυτές. Στα αποσπάσματα αυτά περιγράφονταν υποθέσεις καταγγελιών, που γίνονταν από δημότες για επιθετικά σκυλιά, για τις οποίες όμως η επιτροπή δεν αποφάσιζε να περισυλλεγούν, δεχόμενη σε κάποιες περιπτώσεις την αντίθετη γνώμη των περιοίκων σχετικά με την επιθετικότητά τους. Ανάμεσα στα περιστατικά, που αναφέρθηκαν, παρατέθηκε και ένα περιστατικό παραβίασης στον χώρο του κυνοκομείου, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαφυγή επικίνδυνου σκύλου. Μετά ταύτα, ο κ. Καλοδημίδης έστρεψε τα «πυρά» του στον δήμαρχο Κομοτηνής, ασκώντας του κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει συστήσει την 3μελή επιτροπή, που προβλέπεται από τον νόμο, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από κτηνιάτρους και συνεδριάζει όταν στην 5μελή υπάρχει κάποια διαφωνία, που έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό της επιθετικότητας των αδέσποτων και τις ευθανασίες. Αυτό, όπως επισήμανε, «αποτελεί μια πολύ σημαντική παράλειψη από την μεριά του δημάρχου και βέβαια του την χρεώνουμε σαν δείγμα αδιαφορίας για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της πόλης μας». «Μαθαίνουμε ότι μετά την έγγραφη ερώτησή μας, πριν από ενάμιση μήνα», προσέθεσε, «πρόκειται επιτέλους να συσταθεί. Μακάρι και να λειτουργήσει όπως πρέπει».

 

«Να δηλώνονται στον δήμο με τα στοιχεία των υιοθεσιών της Φιλοζωικής»

 

Παραμένοντας στο θέμα των υποχρεώσεων του δήμου, κάλεσε τη δημοτική αρχή να ελέγξει τις υιοθεσίες που γίνονται από τη Φιλοζωική. «Να δηλώνονται στον δήμο με τα στοιχεία του σκύλου και του αναδόχου όπως προβλέπει και ο νόμος», τόνισε, για να επισημάνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων, που έχουν υιοθετηθεί χωρίς χαρτιά και εξακολουθούν να περιφέρονται ως αδέσποτα στις γειτονιές των αναδόχων, απαλλάσσοντάς τους από κάθε ευθύνη που θα δημιουργούσε μια νόμιμη υιοθεσία.

 

«Οι φόλες υπήρχαν πολύ πριν τον «Σπάρτακο» στην περιοχή»

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις δηλητηριάσεις ζώων ο κ. Καλοδημίδης υποστήριξε καταρχήν ότι αυτές υπήρχαν και πριν από την ενασχόληση του «Σπάρτακου» με το θέμα των αδέσποτων, για να ταχθεί στη συνέχεια εναντίον κάθε μορφής κακοποίησης ζώων, βάζοντας ωστόσο και θολούς αστερίσκους  αναφορικά με τα αίτια του φαινομένου. «Οι φόλες υπήρχαν πολύ πριν τον «Σπάρτακο» στην περιοχή», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς είναι ένα μέσο καταστολής του φαινομένου από αυτούς που δεν έχουν κάτι άλλο να σκεφτούν και η αιτία είναι ο τεράστιος αριθμός των σκύλων μες στην πόλη, που σε συνδυασμό με τους τραμπούκικους τρόπους επιβολής των αδέσποτων στις γειτονιές από κάποιους φιλόζωους, δημιουργεί στους κατοίκους το αίσθημα του αδιεξόδου». «Εμείς ως «Σπάρτακος» είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των διεξόδων», συμπλήρωσε. «Πρέπει ο κάθε συμπολίτης μας», συνέχισε, «να έχει τον τρόπο αυτό που νοιώθει να μπορεί να το εκφράσει και να μπορεί ο δήμος να το λύσει με κάποιον τρόπο. Είμαστε ξεκάθαρα εναντίον κάθε μορφής κακοποίησης σαν «Σπάρτακος», καλούμε τους συμπολίτες μας να εξαντλούν τα νόμιμα μέσα, να ζητούν δηλαδή από τον δήμο άμεση απομάκρυνση, κι αν αυτή δεν λειτουργήσει θεραπευτικά, ας έρθουν σε επαφή μαζί μας, εφόσον είμαστε στην επιτροπή. Κι αν δεν είμαστε, θα μπορούμε από όποια θέση έχουμε, να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.