Ρηξικελευθες κινησεις για νεα πνοη στο δημο

Στα μέσα περίπου του καλοκαιριού στο Δήμο Βιστωνίδας δημιουργήθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, το πρώτο δημοτικό συμβούλιο νεολαίας στο Νομό Ξάνθης. Στόχος του μέσα από ρηξικέλευθες προτάσεις να δώσει στη λειτουργία του δήμου μία νέα πνοή ζωής. Τα πρώτα δείγματα από τις πρώτες συνεδριάσεις του θετικά. Οι νέοι επικεντρώνονται στον άνθρωπο και στα προβλήματά του και δίνουν βάση σε αυτό που ονομάζουμε εθελοντισμό.

Η ιδέα, όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος του Δήμου Βιστωνίδας, κ. Αναστασία Γκαϊτατζή, ξεκίνησε μετά από πρόσκληση που δέχτηκε ο δήμος από το Πανελλήνιο Δίκτυο Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας τον Μάη του 2003. «Μετά από παρότρυνση του δικτύου να συστήσουμε στο Δήμο Βιστωνίδας ένα δημοτικό συμβούλιο νεολαίας σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το Μάη του 2004 πήρε την σχετική απόφαση.

Με την ίδια απόφαση εκπρόσωπος του δήμου στο συμβούλιο ορίσθηκε η κ. Γκαϊτατζή. «Η καθυστέρηση ενός χρόνου για τη δημιουργία του συμβουλίου νεολαίας οφείλεται στο γεγονός ότι θέλαμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο διευρυμένο, ώστε να συμμετέχουν σε αυτό νέοι και από 18 οικισμούς του δήμου. Αυτό το κατορθώσαμε τον Ιούλιο του 2004 με την πολύ μεγάλη βοήθεια του συνεργάτη του Δημάρχου, του κ. Τοροσίδη Κώστα, ο οποίος όντας και ο ίδιος νέος ήταν πιο εύκολο να προσεγγίσει τους νέους απ’ ό,τι εμείς οι μεγαλύτεροι. Οι νέοι είναι δύσπιστοι απέναντί μας και αυτό το αντιλαμβανόμαστε σε κάθε δράση που κάνουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε την συμμετοχή των νέων που θα θέλαμε».

Ο Κώστας ο Τοροσίδης κατόρθωσε να συγκεντρώσει 107 νέους στη γενική συνέλευση που έγινε στο Δήμο, η οποία και εξέλεξε το Διοικητικό .Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 5 μέλη με πρόεδρο τον κ. Τοροσίδη και αντιπρόεδρο τον κ. Γκαϊντατζή.

Η κ. Γκαϊντατζή στην αρχή ήταν επιφυλακτική ως προς την ανάληψη της εκπροσώπησης του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο νεολαίας, κυρίως λόγω φόρτου εργασίας, όμως όπως δηλώνει η ίδια είναι πολύ χαρούμενη που συμμετέχει στις συνεδριάσεις οι οποίες γίνονται μία φορά το μήνα. «Τα παιδιά έχουν πάρα πολύ όρεξη. Ο ρόλος μου συνίσταται στο να βλέπω, να ακούω, τι σκέφτονται όλα τα παιδιά, τους τομείς που θέλουν να δράσουν. Θα έλεγα ότι ο ρόλος μου είναι τώρα στην αρχή συμβουλευτικός, ούτως ώστε με την εμπειρία μου, 9 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάποια στιγμή είτε να τους προσγειώνω σε εφικτές λύσεις για αυτά που σκέφτονται, είτε να τους συμβουλεύω. Σύμφωνα όμως με το καταστατικό ο ρόλος μου είναι ουσιαστικός, πρέπει να ακούω τα παιδιά, τι σκέφτονται, και από εκεί και πέρα να μπορώ να τα μεταφέρω, και να βοηθάω με την τεχνογνωσία που διαθέτει ο Δήμος, ώστε να υλοποιήσουν την κάθε δράση τους. Στην ουσία δηλαδή να μπορώ να μεταφέρω την φωνή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και να προσπαθώ να επιτύχω την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου σε όποια δράση και αν σκέφτονται».

Κώστας Τοροσίδης,

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Βιστωνίδας:

«Να ανακινήσουμε τα νερά ώστε οι νέοι να αισθάνονται πολίτες»

Πόσο εύκολο είναι σήμερα να κινητοποιήσεις τους νέους; «Πολύ δύσκολο», απαντά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Βιστωνίδας Γιώργος Τοροσίδης. «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο γιατί πλέον την νεολαία την διακρίνει ένα κλίμα απολιτικής. Αυτό προσπαθήσαμε να το καταπολεμήσουμε. Οι νέοι κρύβουν μέσα τους πραγματική δίψα και θέλουν πολύ λίγα πατήματα, αφορμητήρια, έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν μέσα σε πολιτικούς χώρους, -πολιτικό βέβαια δεν εννοούμε κομματικό, καθένας μπορεί να ανήκει όπου θέλει,- αλλά η πολιτική είναι μία, είναι η ύψιστη επιστήμη του ανθρώπου, είναι η επιστήμη που διαχειρίζεται όλες τις άλλες επιστήμες που δίνει πατήματα και αναπτύσσει τις υπόλοιπες».

Το Δημοτικό Συμβούλιο νεολαίας δημιουργήθηκε έτσι ώστε οι νέοι να δραστηριοποιηθούν σε σύγχρονα θέματα, σε θέματα που αφορούν την σημερινή κοινωνία, να προβούν σε δράσεις και κινήσεις οι οποίες είτε θα αφορούν τον πολιτισμό, είτε την εργασία, ή την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, τον αθλητισμό, τον ελεύθερό τους χρόνο, την παιδεία, την οικολογία, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά και τον εθελοντισμό. «Προσπαθούμε να ανακινήσουμε τα νερά έτσι, ώστε ο νέος να αισθάνεται πολίτης, να ξέρει τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του, και όχι μόνο να τα ξέρει, αλλά να τα δημιουργεί κιόλας», τονίζει ο Γιώργος Τοροσίδης.

Τα Συμβούλια Νεολαίας υφίστανται από το 1992, στους 900 δήμους στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν 200 Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας. « Στο Δήμο Ξάνθης, είμαστε το πρώτο και είμαστε περήφανοι γι΄ αυτή την κίνηση που κάναμε και που κινητοποιήσαμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, έτσι ώστε να συμμετέχουν σ΄ αυτό»..

Στο συμβούλιο συμμετέχουν και νέοι από τη μειονότητα, αλλά και παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. «Είναι μεγάλη μας χαρά, που συμμετέχουν και μουσουλμάνοι και παλιννοστούντες. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το πολύ όμορφο μωσαϊκό που υπάρχει στον τόπο μας, στην Θράκη, το οποίο περιέχει τον πολιτισμό των χριστιανών, των μουσουλμάνων αλλά και των παλιννοστούντων. Και οι τρεις πολιτισμοί συνθέτουν ένα καταπληκτικό μωσαϊκό», αναφέρει ο Γιώργος Τοροσίδης.

Πρώτος στόχος ο κοινωνικός τομέας. «Συζητήσαμε ήδη στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του δημοτικού Συμβουλίου νεολαίας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κατά πρώτον στον κοινωνικό τομέα, στον τομέα της φιλανθρωπίας και κοινωνικής μέριμνας μια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας, κυρίως για νέους, για να κάνουμε την αρχή έτσι ώστε ο νέος να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η αιμοδοσία όχι μόνο για τους άλλους, γι΄ αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά και για τους ίδιους. Στο μέλλον ίσως χρειαστεί και κάποιος δικός τους γνωστός ή συγγενής, απευχόμενοι βέβαια κάτι τέτοιο αλλά έτσι είναι η ζωή, ώστε το αίμα να είναι πολύτιμο και για αυτόν. Για αυτό είναι καλό όλοι να συμμετέχουμε σαν αιμοδότες. Σιγά – σιγά καταθέτουμε σχέδια δράσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο για την επόμενη 2ετία, και στο τέλος της 2ετίας να πούμε ότι κάναμε καινούρια πράγματα. Θα κινηθούμε όσο μπορούμε ρηξικέλευθα, έτσι ώστε να υπάρχουν καινούριες δραστηριότητες και καινούρια πνοή στο δήμο».

Πτυχιούχος θεολογίας ο Γιώργος Τοροσίδης πιστεύει ότι πρώτο στην κλίμακα των νεανικών προβληματισμών, θα έβαζε το θέμα της εργασίας, της ανεργίας, του επαγγελματικού προσανατολισμού. «Παρατηρούμε ότι ενώ υπάρχουν υψηλά ποσοστά επιστημονικού προσωπικού στη χώρα μας γενικά, αλλά και στη Θράκη, -περίπου 25% με 30% των νέων ανθρώπων έχουν σπουδάσει, έχουν βγάλει μια σχολή,- ενώ υπάρχει εργατικό δυναμικό, ενώ προσπαθούσαν τουλάχιστον να γίνονται κάποιες επενδύσεις, στον τόπο μας, στην Ξάνθη, και στη Θράκη υπάρχει ακόμα οξύ το πρόβλημα της ανεργίας. Πιστεύω ότι αυτή είναι και η μεγαλύτερη πληγή του τόπου μας, γιατί όταν ένας νέος άνθρωπος δεν δουλεύει, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ενέργεια και ο οποίος έχει τη δημιουργία κατά βάση μέσα του, τότε φανταστείτε ποια είναι η ποιότητα της εργασίας η οποία παράγεται γενικότερα», καταλήγει ο Γιώργος Τοροσίδης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.