Σε «αγωνα δρομου» επαγγελματιες και τεχνικοι για την εγκαιρη συνδεση των POS

«Δυσβάσταχτες οι ψηφιακές αναβαθμίσεις για επαγγελματίες και λογιστές» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών ν.Ροδόπης Απόστολο Ταρνανά

«Φωτιά» έχουν πάρει οι επαγγελματίες – τεχνικοί με αντικείμενο την διαχείριση ταμειακών μηχανών, αναβαθμίσεων κ.ο.κ. οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πελατών τους έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Κι αυτό καθώς σύμφωνα με σχετική ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιμα και κυρώσεις όχι μόνο για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές τους μηχανές, αλλά και για τους παρόχους των POS, των ERPs και των ταμειακών μηχανών σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται, έως την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης κ. Απόστολος Ταρνανάς να πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά, αφορούν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους παρόχους, εκκινούν από τις 10.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και τις 300.000 ευρώ.

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα

Ειδικότερα τα πρόστιμα σύμφωνα με την ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έχει ως εξής:

  1. Για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται με βάση τον νόμο να διασυνδέσουν τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

  • Για τους παρόχους τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.
  • Για τους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών, στην περίπτωση που δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να υπάρξει ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα διασύνδεσής της με τύπους τερματικών POS. Και πρόστιμο 10.000 ευρώ.
  • Τέλος για τους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP» πρόστιμο 10.000 ευρώ

Ο κ. Ταρνανάς κάλεσε τους επαγγελματίες να επικοινωνήσουν άμεσα με τους τεχνικούς τους οι οποίοι είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις αναβαθμίσεις, ώστε να αποφευχθεί η όποια ενδεχόμενη επιβολή προστίμου. Άλλωστε όλες οι ψηφιακές αναβαθμίσεις στις οποίες κλήθηκαν οι επαγγελματίες και λογιστές το τελευταίο διάστημα, όπως εξήγησε ο ίδιος ήταν δυσβάσταχτες. Ο ίδιος υπογράμμισε την έλλειψη ενημέρωσης των αρμοδίων από πλευράς του Υπουργείου ως προς την δυνατότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν εξ αρχής, για να επισημάνει πως «αν τα ερωτήματα αυτά είχαν τεθεί εξ αρχής δεν θα βρισκόμασταν πάλι σε αυτήν την κατάσταση να παλεύουμε με τις προθεσμίες  και τα πρόστιμα, ώστε να  παταχτεί η φοροδιαφυγή, που είναι υποχρέωση του κράτους και όχι του επαγγελματία το να συνηγορεί αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.