Ραμαζαν μπαιραμ σ’ ολο το μουσουλμανικο κοσμο

Ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί μίλησε στον ΠτΘ για τη νηστεία του ραμαζάν μπαϊραμιού και την τριήμερη γιορτή που ξεκινά από σήμερα. Η σύμπτωση της φετινής χρονιάς έγκειται στο ότι το μπαϊράμ γιορτάζεται την ίδια μέρα σε όλες τις ισλαμικές χώρες.

«Όλος ο μουσουλμανικός κόσμος, για ένα μήνα, από το πρωί μέχρι τις 7.00 το βράδυ ούτε τρώνε ούτε πίνουν. Αλλά πάνω από όλα το ραμαζάν μπαϊράμ είναι θρησκευτική νηστεία. Η νηστεία είναι πάντοτε θρησκευτική, αλλά κοντά στην αποχή από το νερό και το φαγητό, κρατάμε και το μυαλό και τα μάτια και τα χέρια και τ’ αυτιά μας καθαρά. Δηλαδή, την ώρα που βρισκόμαστε στη νηστεία είναι ώρες προσευχής γι’ αυτό κρατάμε τη νηστεία με χαρά, μια και είναι εντολή θεού. Εμείς που την εφαρμόζουμε νιώθουμε να πλησιάζουμε το θεό και ο θεός εμάς. Αισθανόμαστε ψυχολογική χαρά. Το βράδυ, τη στιγμή που «ανοίγουμε» τη νηστεία αισθανόμαστε χαρά».

Ο κ. Τζεμαλί θέλησε να δώσει έμφαση σε μια καλή συγκυρία που συνοδεύει το φετινό ραμαζάν μπαϊράμ. «Έτυχε φέτος να γιορτάζει όλος ο μουσουλμανικός κόσμος, γιατί το ραμαζάν πηγαίνει σύμφωνα με τη Σελήνη. Στο Πακιστάν, τύχαινε πάντοτε μια μέρα πριν από εμάς, αλλά φέτος όλοι γιορτάζουμε μαζί, στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο.

Όταν βλέπουμε τη Σελήνη, αρχίζουμε τη νηστεία κι όταν τελειώνει, ολοκληρώνεται».


Στις μέρες της γιορτής του ραμαζάν μπαϊραμιού πήγαν στους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων, τη Μέκκα 4 – 5 μουσουλμάνοι από την περιοχή, πολύ λιγότεροι συγκριτικά με αυτούς που επισκέπτονται στο κουρμπάν μπαϊράμ τη Μέκκα σαν προσκυνητές.

Η τριήμερη γιορτή είναι μια επικοινωνία με συγγενείς και φίλους και είθισται οι μικρότεροι να πηγαίνουν στους μεγαλύτερους για να μεταφέρουν τις ευχές τους. «Η γιορτή κρατάει τρεις μέρες και στο ραμαζάν μπαϊράμ φτιάχνουμε κυρίως μπακλαβά και τον μοιράζουμε στους γείτονες, χριστιανούς και μουσουλμάνους, όπως αντίστοιχα κάνουμε στο κουρμπάν μπαϊράμ που μοιράζουμε το κρέας που σφάζουμε. Γίνεται γιορτή που κρατάει τρεις μέρες».

Ο μουφτής Κομοτηνής μίλησε και για το ζεκάτ, την προσφορά στους φτωχούς. «Στην ισλαμική θρησκεία, ο πλούσιος δίνει στο φτωχό. Το «σύνορο» είναι 1.230 ευρώ. Εάν ο πλούσιος έχει στην τράπεζα ή το σπίτι του 40.000 ευρώ και περνάει 12 μήνες, το 1 στα 40 το δίνει στους φτωχούς, είναι το λεγόμενο ζεκάτ. Στη μουφτεία έχουμε ταμείο μόνο για το ζεκάτ και τα χρήματα που συγκεντρώνονται τα μοιράζουμε. Στην πρώτη κατηγορία, έχουμε τους ορφανούς, στη δεύτερη τους φτωχούς μαθητές και στην τρίτη γενικά τους φτωχούς.

Στη μουφτεία δεν έρχονται πολλοί, γιατί οι ηλικιωμένοι παίρνουν συντάξεις είτε ΙΚΑ είτε ΟΓΑ είτε ΤΕΒΕ. Επίσης, κάποιοι φτωχοί παίρνουν από την Πρόνοια ένα επίδομα για δύο μήνες.

«Το μπαϊράμ ξεκίνησε καλά και τελειώνει καλά. Εμείς ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο να είναι καλά, να έχουμε ηρεμία, τάξη και ασφάλεια και όλοι μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, να κρατάμε με τα χέρια την αδελφοσύνη μας και την έννοια του συνανθρώπου. Αυτό είναι το καλύτερο για όλους μας» ήταν το μήνυμα του μουφτή Κομοτηνής κ. Τζεμαλί για τις μέρες της γιορτής, αλλά και για όλες τις μέρες του χρόνου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.