Ψηφιστηκε ο προυπολογισμος του 2005 του νομαρχιακου διαμερισματος Ροδοπης

Με σχετικές παρατηρήσεις κι επιφυλάξεις από τη μείζονα αντιπολίτευση του Μιχάλη Αθανασιάδη και την αντίθεση του Γιώργου Μποτρότσου ψηφίστηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης ο προϋπολογισμός του οικ. έτους 2005. Το συνολικό ύψος των εσόδων υπολογίζεται να ανέρθει στο ποσό των 11.127.200 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί το ποσό των 272.850 που προβλέπεται ότι θα μείνει ταμειακό υπόλοιπο από το κλείσιμο της χρήσης του οικ. έτους 2004. Τα δε έξοδα προσδιορίζονται στα 11.400.050 ευρώ, επομένως ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, δεδομένου ότι το έλλειμμα των 272.850 ευρώ θα καλυφθεί από το προϋπολογιζόμενο ταμειακό υπόλοιπο του 2004.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης προέκυψαν αρκετές ενστάσεις από την πλευρά του κ. Αθανασιάδη, αλλά και της συμβούλου Μαρίας Τρυφωνίδου για τις επιλογές του νομάρχη ως προς το παραγόμενο έργο.

Ο κ. Μποτρότσος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «επιβίωσης» προσθέτοντας: «Μάς τον στέλνουν από τη νομαρχία και πρέπει να πούμε ένα ναι για να μην κλείσει η νομαρχία», μια και ο κ. Γιαννακίδης αρκετές φορές επεσήμανε τις ελλείψεις της νομαρχίας Ροδόπης σε προσωπικό συγκριτικά με τους γειτονικούς νομούς.

Ελλείψεις εγγράφων

Ο κ. Αθανασιάδης έθεσε θέμα απολογισμού για τα έτη 2002 και 2003, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τι έχει γίνει οικονομικά τα παρελθόντα έτη και χαρακτήρισε σοβαρή την απουσία έκθεσης δημοσιονομικού ελέγχου. Κατήγγειλε τη νομαρχία Ροδόπης για ελλιπή ενημέρωση ως προς τη διαχείριση των οικονομικών. «Οι δικαιολογίες που δόθηκαν από την πλευρά του διευθυντή οικονομικών είναι ανεπαρκείς. Ακόμη κι αν συμβαίνει έτσι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει εγγενής αδυναμία λειτουργίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για να εκδηλώνονται αυτά τα προβλήματα, γι’ αυτό και ζητήσαμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά του νομάρχη για να μην συμβούν όσα γινόντουσαν στο παρελθόν.

Οφείλουμε να συζητάμε αυτά τα θέματα γιατί έχουν τη δική τους θεσμική αξία. Διαφορετικά απαξιώνεται και η λειτουργία των θεσμικών προσώπων και η λειτουργία του θεσμικού οργάνου».

Ο κ. Αθανασιάδης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και αδυναμία, γιατί έλειπαν τα συνοδευτικά έγγραφα, όπως είναι ο συνοπτικός πίνακας του προϋπολογισμού και ο συνοπτικός τριετής προϋπολογισμός. «Η έκθεση δημοσιονομικού ελέγχου είναι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο γιατί ελέγχει τον προϋπολογισμό και εξετάζει αν υπάρχουν αποκλίσεις και αν τηρήθηκαν ο τύπος και το περιεχόμενο. Ως νομαρχιακοί σύμβουλοι πρέπει να έχουμε τα συνοδευτικά έγγραφα».

Ο κ. Αθανασιάδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η απουσία στοιχείων επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά. «Ίσως κάποιες αδυναμίες έχουν γίνει συνήθεια στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης και ίσως με τις δικές μας υπομνήσεις να μπορέσει η νομαρχία να λειτουργήσει με την οφειλόμενη τάξη».

Ανέφερε τις καθυστερήσεις της νομαρχίας στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο υπέβαλαν προτάσεις.

«Τελειώνει το 2004 και ακούμε για διαβουλεύσεις με τους εταίρους, οι οποίες δεν ξέρουμε αν θα γίνουν. Άλλοι νομοί έχουν συντάξει στρατηγικά προγράμματα δεκαετίας και θέλουν να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους και να τα εντάξουν στο Δ΄ ΚΠΣ.

Υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι οραματίστηκαν τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι οι ίδιοι που της έδωσαν μαχαιριά στην καρδιά και θέλησαν να τη σκοτώσουν. Είναι τα ίδια πρόσωπα και κεντρικά και τοπικά. Πιστεύοντας στην αξία της λειτουργίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο επιμένουμε σε μια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένους, θεσμοθετημένους, ικανούς πόρους για να μπορεί να ανταποκρίνεται σ’ αυτή τη λειτουργία της».

Σε ό,τι ειπώθηκε για το επαρχιακό δίκτυο ο κ. Αθανασιάδης διατηρεί τις επιφυλάξεις του γι’ αυτό και πρότεινε ο ίδιος με τον κ. Γιαννακίδη να επισκεφθούν το επαρχιακό δίκτυο της Ροδόπης και των γειτονικών νομών για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις. Θύμισε, τέλος ότι ο νυν νομάρχης ως εξέχων μέλος του προηγούμενου συστήματος εξουσίας έχει τις ευθύνες του για τις αδυναμίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης.

Προϋπολογισμός της κεντρικής εξουσίας

Ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης θεώρησε εμπαιγμό προς τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να γίνεται η συζήτηση ενός προϋπολογισμού, ο οποίος προσδιορίζεται από την κεντρική εξουσία, «χωρίς να έχει καμία δυνατότητα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της οικονομικής αυτοτέλειας, με θεσμοθετημένους πόρους να προσδιορίσει και να συντάσσει το δικό της προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός του 1995 με αυτόν του 2005 έχει αποκλίσεις κάθε χρόνο στο 2%. Κάθε χρόνο υπάρχει μια φθίνουσα πορεία όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε ότι για το έτος που διανύει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, «ούτε καν η εγκύκλιος για να καταθέσουμε πρόγραμμα». Εκτιμά ότι σε επίπεδο ΕΝΑΕ θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για να ληφθούν αποφάσεις. «Κατατίθεται ένα νομοσχέδιο που δεν αγγίζει σημαντικά θέματα, όπως είναι η οικονομική αυτοδυναμία. Εάν εκλείψουν οι χρηματοδοτήσεις των κοινοτικών πρωτοβουλιών δε νοείται νομάρχης να έχει θεσμική παρουσία. Για να διαχειριστεί 400 εκατομμύρια; Αυτά τα ποσά τα διαχειρίζεται και μία κοινότητα.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογήσει τα δεδομένα κι αν θέλει να μάς διαλύσει διαφορετικά να μάς αναβαθμίσει».

Ο κ. Γιαννακίδης επιδιώκει μέσω των επαφών του με στελέχη της κυβέρνησης να διασφαλίσει επιπλέον πόρους για τη λειτουργία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. «Έχουμε δημοπρατήσει αρκετά έργα έχοντας την προνοητικότητα να έχουμε διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις πριν 10 μήνες».

Ο νομάρχης Ροδόπης ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων. «Ελπίζω στην πορεία του χρόνου μέσα από μια ενωτική φωνή να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ροδόπης. Την τελευταία δεκαετία ο νομός μας είχε τη χρηματοδότηση που δεν είχε τα τελευταία 50 χρόνια. Η εξελικτική της πορεία δε μπορεί να ανακοπεί».

Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο ορισμός μέλους στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΑΜΘ, όπου ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο Κώστας Λιούρτας και ως αναπληρωματικό ο Νίκος Κουρκούτας.

Επιπλέον εγκρίθηκε η συμμετοχή του νομαρχιακού διαμερίσματος Ροδόπης στο πρόγραμμα υποστήριξης και διαμεσολάβησης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ως προς τα δικαιώματα μεταναστών και άλλων μειονοτήτων στην αγορά εργασίας.

Η δράση εντάσσεται στην κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL. Η νομαρχία θα συμμετέχει με 27.500 ευρώ, η ΝΕΣΠΟ με 155.500 ευρώ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης με 30.000 ευρώ. Στόχος του έργου είναι η ενδυνάμωση των ομάδων στόχου για να καταστούν άτομα ικανά ν’ αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις που υφίστανται και να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους, για να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση και όρους απασχόλησης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.