Προβληματισμος για τον αγωγο Μπουργκας – Αλεξανδρουπολη

Η μία όψη του νομίσματος για το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι θετική για την ανάπτυξη της περιοχής και για τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και κατά την τελετή των εγκαινίων. Η άλλη όψη έχει να κάνει με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνοδεύουν κάθε μεγάλο έργο. Στον Έβρο ο διάλογος άνοιξε σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Φέρες με ομιλητή το χημικό – υγιεινολόγο μηχανικό Παναγιώτη Παρασκευόπουλο.

Ο ΠτΘ συνομίλησε με τον υπερνομάρχη Ροδόπης – Έβρου, Χρίστο Χατζόπουλο, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη και τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης Κώστα Κατσιμίγα.

Εθνικό vs τοπικό;

Ο κ. Λαμπάκης δίνει έμφαση σε τρία σημεία: στην ενημέρωση των Εβριτών για τις επιπτώσεις του έργου, όχι μόνο για τις θετικές αλλά και για τις αρνητικές, στις ασφαλιστικές δικλείδες που πρέπει να διασωθούν και στο ότι δε μπορεί ν’ αναπτύσσεται ένας νομός στοχεύοντας σε όλες τις επενδύσεις. «Δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να διεκδικούμε μερίδιο στον τουρισμό και από την άλλη να θέλουμε να κάνουμε Ελευσίνα την Αλεξανδρούπολη και την πέριξ περιοχή. Όλα αυτά με φοβίζουν» ομολογεί ο κ. Λαμπάκης, ο οποίος διαχωρίζοντας τη θέση του από τις κεντρικές αποφάσεις λεει. «Η συνολική οικονομία της χώρας δε μ’ ενδιαφέρει τόσο πολύ όσο ο τόπος που ζω, τον οποίο υπεραγαπώ γι’ αυτό και ως Αλεξανδρουπολίτης, ως Εβρίτης και ως Θρακιώτης ανησυχώ πάρα πολύ.

Φοβάμαι πως κάποιες συνθήκες που θα δημιουργηθούν στον Έβρο θα είναι μη αναστρέψιμες. Κι επειδή δεν πρόκειται περί επενδύσεων χρυσωρυχείων, όπου παλεύει όλος ο λαός της Θράκης για ν’ αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος, αλλά πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία είμαστε αδύναμοι ως κάτοικοι μιας περιοχής ν’ αντιδράσουμε για τη μη επένδυση».

Ο κ. Λαμπάκης θεωρεί ότι οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να είχαν αρχίσει προ τριετίας όταν είχαν αρχίσει ν’ ακούγονται οι ψίθυροι για τη δημιουργία του αγωγού. «Ως ένας απλός πολίτης και μέσα από το θεσμό του Δικηγορικού Συλλόγου που εκπροσωπώ θα προσπαθήσω μαζί με τους συμπολίτες μου πρώτα να ενημερωθούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις. Εκτιμώ ότι οι θετικές οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες για την περιοχή μας. Πολλοί λένε ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την οικονομική άνθιση που θα επέλθει και τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, οι οποίες θα καλυφθούν από ανθρώπους που θα είναι εκτός Θράκης και θα έχουν ειδικές γνώσεις.

Ως κάτοικος της Θράκης είμαι αρνητικός για τον τρόπο που πάει να δημιουργηθεί αυτή η επένδυση εν κρυπτώ τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί και ν’ αποτρέψουμε κάποιους κινδύνους οι οποίοι θα είναι καταλυτικοί για την υπόλοιπη ανάπτυξη της περιοχής μας» καταλήγει.

Ημερίδα ετοιμάζει το ΤΕΕ

Το θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού έχει απασχολήσει και το ΤΕΕ Θράκης.

Ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Κώστας Κατσιμίγας σημειώνει ότι το Επιμελητήριο ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας δε νομιμοποιείται να δίνει βιαστικές απαντήσεις. «Το ΤΕΕ σκοπεύει να διοργανώσει μια ημερίδα με θέμα τον αγωγό φυσικού αερίου και τον πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, γιατί αυτά τα δύο ζητήματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους».

Ο κ. Κατσιμίγας στέκεται στον αγωγό φυσικού αερίου και σημειώνει ότι δεν είναι κάτι καινούριο για την Κομοτηνή μια κι έχει ήδη φτάσει στην πόλη προερχόμενο από τη Σοβιετική Ένωση μέσω Προμαχώνα. «Με δεδομένο ότι τίθεται ένα ζήτημα που άπτεται του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών θα απαντήσουμε και θα λάβουμε θέση αφού προηγουμένως συγκεντρώσουμε απόψεις ειδικών, ακούσουμε όλες τις θέσεις και διαμορφώσουμε άποψη». Ο κ. Κατσιμίγας προσδιορίζει να οργανωθεί μια καλή ημερίδα το φθινόπωρο με καλεσμένους ειδικούς επιστήμονες καθώς και τους φορείς που αντιτίθενται στο έργο.

Το ΤΕΕ Θράκης έχει ζητήσει από τη νομαρχία Έβρου να του χορηγηθούν τα αντίγραφα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συν και πλην

Ο κ. Χατζόπουλος μεταφέρει τον προβληματισμό του για πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κι εφιστά την προσοχή των φορέων σε περίπτωση που προκύψουν περιβαλλοντικά προβλήματα.

«Είναι μια μεγάλη επένδυση, διατυμπανίζεται εδώ και χρόνια, υπεγράφη σύμβαση, συμφωνίες. Είναι καθαρή η βούληση για να υλοποιηθεί το έργο από την πλευρά των εμπλεκόμενων χωρών αλλά από κει και πέρα υπάρχει και το περιβαλλοντικό κομμάτι, για το οποίο θεωρώ ότι δεν έχει γίνει καν μια πρώτη εκτίμηση.

Σε μια πρόσφατη ημερίδα στις Φέρρες ο κ. Παρασκευόπουλος έθεσε κάποια ζητήματα και προβληματισμούς σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα οικονομικά οφέλη. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης θεωρώ ότι θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε διάλογο και να πάρει πρωτοβουλίες.

Εάν όντως προκύπτει περιβαλλοντικό πρόβλημα να την ξεχάσουμε την επένδυση, εάν δεν υπάρχει να εξετάσουμε τους οικονομικούς όρους».

Ο κ. Χατζόπουλος θεωρεί ότι είναι αρχή ακόμη για να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, συνιστά νηφαλιότητα και πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι τοπικοί φορείς θα πρέπει να αξιολογήσουν τα συν και πλην μιας τέτοιας επένδυσης με ψυχραιμία και προβληματισμό.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.