Προβληματισμοι πανω στην εκθεση του Στειτ Ντιπαρτμεντ

Κάθε χρόνο το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δημοσιεύει εκθέσεις χωρών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικών ελευθεριών και δημοκρατίας. Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ είναι ένα κομμάτι του κράτους των ΗΠΑ. Μόνο που θέλει να δώσει την εικόνα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης. Παραθέτει στην παγκόσμια κοινή γνώμη τις εξελίξεις ή τις παραβιάσεις γενικότερα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ύστερα από «ανεξάρτητες» αντικειμενικές έρευνες σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ένα από αυτά είναι και η «Διεθνής έκθεση θρησκευτικών ελευθεριών», στο οποίο αναφέρονται και οι παραβιάσεις ή εξελίξεις σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα κατά το 2000. Στην έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001 γίνεται λόγος και για τους «μουσουλμάνους» της Δυτικής Θράκης.

Δείτε λοιπόν ποια εικόνα περιγράφεται, καθώς, στην εισαγωγή σημειώνεται ότι επικρατεί ακόμη η νοοτροπία «στη σκέψη των Ελλήνων ότι ο πραγματικός Έλληνας είναι Ορθόδοξος Χριστιανός».

«Στη Δυτική Θράκη οι μουσουλμάνοι αριθμούν 98.000 άτομα. Υποστηρίζεται ότι το κράτος δεν προβαίνει σε μια επίσημη ανακοίνωση του πληθυσμού των μειονοτήτων και κάποιοι ισχυρίζονται ότι αριθμούν 130-140 χιλιάδες.

Εκτός των Μουσουλμάνων ζούνε 50 χιλιάδες καθολικοί, 50 χιλιάδες προτεστάντες και 5 χιλιάδες Ιουδαίοι.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, οι Ιουδαίοι και οι Μουσουλμάνοι υπάγονται στο Δημόσιο Δίκαιο και οι λοιπές μειονότητες στο Ιδιωτικό Δίκαιο. Το κράτος πληρώνει τους μισθούς και εξασφαλίζει τα αναγκαία μέσα στους δύο μουφτήδες, τους οποίους διορίζει.

Η Συνθήκη της Λωζάνης εγγυάται στους μουσουλμάνους την εκπαίδευση στην τουρκική. Έναντι των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης (εκτιμάται ότι είναι περίπου 3 χιλιάδες).

Κατά τα προηγούμενα έτη υπήρχε το πρόβλημα των βιβλίων στα σχολεία που παρείχαν εκπαίδευση στην τουρκική. Τον Ιανουάριο του 2000 διανεμήθηκαν 19 βιβλία στην Τουρκική στα δημοτικά. Το κράτος το 1999 κατάρτισε τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στην Ελληνική και καταργήθηκε η κλήρωση για την εισαγωγή μαθητών στα μειονοτικά γυμνάσια».


Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε με το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, η αναφορά σε προβλήματα εκπαίδευσης και ο περιορισμός μόνο στις εξελίξεις με προβλημάτισε. Ναι, το πρόβλημα των βιβλίων διευθετήθηκε αλλά αποστάλησαν από την Τουρκία βιβλία μόνο για τα δημοτικά.

Ανανεώθηκαν τα βιβλία και στο Μειονοτικό Λύκειο Ξάνθης το χρόνο που μας πέρασε. Ναι, ναι, καλά ακούσατε, ανανεώθηκαν. Πώς; Τα βιβλία του γυμνασίου και του λυκείου, τα οποία άλλαζαν χέρι από το 1974, ανανεώθηκαν βγάζοντας τα σε φωτοαντίγραφα, ενώ αναμένονται ακόμη τα καινούργια βιβλία λυκείου και γυμνασίου που πρόσφατα τυπώθηκαν. Αναφέρεται ότι δεν εφαρμόζεται η κλήρωση τα τελευταία 3 χρόνια. Προβάλλουν ως αιτιολογικό την περιορισμένη ζήτηση για τα μειονοτικά γυμνάσια. Η ζήτηση ήταν πάντοτε γύρω στους 100 μαθητές, ενώ με την κλήρωση πέρνανε 35. Ναι, δεν εφαρμόζεται, αλλά δεν έχει καταργηθεί ακόμη ο νόμος που το προβλέπει. Δεν εφαρμόζεται χάρη στην πολιτική πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άγνωστο το τι θα γίνει αύριο.

Εφόσον υπενθυμίστηκαν όλα αυτά στην 9σέλιδη έκθεση, έγινε και μια αναφορά για την ανανέωση των καθηκόντων του διορισμένου Μουφτή Κομοτηνής το 2001, όπως και του διορισμένου Μουφτή Ξάνθης για 10 χρόνια το Μάΐο 2001, παρουσιάζοντας το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών και συνείδησης μέλι-γάλα στην Ελλάδα. Είναι όμως αρκετό να έρθει κάποιος στην περιοχή και να συζητήσει με ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα για να καταλάβει ότι δεν είναι όλα μέλι-γάλα στην Δυτική Θράκη.

(του Τζεμίλ Καμπζά από την «GUNDEM» στις 6 Νοεμβρίου 2001).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.