Πρωτος στο κυνηγι και τη διασκεδαση ο Κυνηγετικος Συλλογος Κομοτηνης

Το χορό του πραγματοποίησε ο Σύλλογος το βράδυ του Σαββάτου

Με μεγάλη συμμετοχή, και πολύ κέφι, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου ο χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, στο κλείσιμο της κυνηγετικής σεζόν για φέτος.
 
Μέλη και φίλοι του συλλόγου συγκεντρώθηκαν, γλέντησαν και αντάλλαξαν ιστορίες, άλλες πραγματικές και άλλες… ας πούμε λίγο υπερβολικές, από το κυνήγι της φετινής σεζόν, που μπορεί να μην πήγε τόσο καλά όσο η περυσινή, αλλά πάλι τους έδωσε την ευκαιρία να βγουν στην ύπαιθρο της Ροδόπης και να κάνουν αυτό που αγαπούν.
 
Ο σύλλογος έκοψε και την πίτα του, με τον πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Καραφύλλη να σημειώνει πως η μεγάλη συμμετοχή δείχνει πως ο κόσμος είναι πάντα κοντά στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής.
 
Βέβαια φέτος η κυνηγετική περίοδος, πέρα της θήρευσης λαγού και αγριογούρουνων, δεν πήγε τόσο καλά όσο περίμεναν, όμως πάλι ο κόσμος ήταν κοντά τους, με τις άδειες να αγγίζουν τις 2.000. «Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι θε πρέπει να είναι κοντά στο Σύλλογο, γιατί μόνο οι αναγνωρισμένοι σύλλογοι θα εγγυηθούν από εδώ και πέρα το ελεύθερο κυνήγι στην Ελλάδα» σημείωσε.
 

Ο Σύλλογος όμως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια το διάστημα μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, μιας και τα μέλη του προχώρησαν, σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο σε αναδάσωση στη Νέα Πέτρα, ενώ θα ζητήσουν από το Δήμο Κομοτηνής και δύο μικρά κομμάτια, κοντά στις λίμνες του Φαναρίου, για τον ίδιο λόγο.
 
Επίσης θα συμπληρώσουν και δενδρύλλια στο χώρο του παλιού ΧΥΤΑ του Νέου Σιδηροχωρίου, όπου πέρυσι είχαν κάνει δενδροφύτευση, μεγαλώνοντας το κομμάτι που έχει ήδη φυτευτεί.
 
Ο κ. Καραφύλλης σημείωσε δε πως στις 12 Μαρτίου ξεκινά η πρώτη αιμοδοσία του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, η οποία θα διαρκέσει μια εβδομάδα, δημιουργώντας την τράπεζα αίματος τους. Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 12 Μαρτίου, το όχημα της αιμοδοσίας θα βρίσκεται στην Κεντρική πλατεία, ενώ όλη την υπόλοιπη εβδομάδα κυνηγοί θα μπορούν να πηγαίνουν στο νοσοκομείο Κομοτηνής για να δίνουν αίμα, δημιουργώντας την τράπεζα αίματος του Συλλόγου.
 
 

Ζωντανό κύτταρο της πόλης ο Κυνηγετικός 

Το παρών στο χορό έδωσε και ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) κ. Ιωάννης Πολυχρόνης, που έπλεξε το εγκώμιο του Συλλόγου της Κομοτηνής.
 
«Έχει αποδείξει με το έργο του εδώ και πολλά χρόνια ότι είναι ένα ζωντανό κύτταρο στην περιοχή, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας πανίδας και της χλωρίδας, αλλά και έργο στον κοινωνικό τομέα» σημείωσε για τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο, κάτι που απέδωσε στην πρωτογενή δουλειά των μελών του ΔΣ και του εκάστοτε προέδρου.
 

Παρόλα αυτά η θήρα σε πανελλαδικό επίπεδο περνά τις δυσκολίες της, και αυτό γιατί ο κ. Πολυχρόνης θεωρεί πως καμία κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κόμματος, δεν είδε τη διάσταση της θήρας στο επιστημονικό, νομικό, διοικητικό και διαχειριστικό κομμάτι στο ύψος και το ύφος που έπρεπε να τη δει.
 
Έτσι ακόμα και σήμερα τη θεωρούν πάρεργο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, την ώρα που στον προηγμένο κόσμο η θήρα είναι ένα διαχειριστικό μέτρο, που ασκείται κάτω από τις επιταγές της επιστήμης. Κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη. Παρόλα αυτά, με την επιστημονική και νομική τεκμηρίωση που δίνουν οι Ομοσπονδίες, μέσα από τους επιστημονικούς τους συνεργάτες, έχουν καταφέρει να ασκούν τη θήρα, όπως προβλέπεται τόσο από το νόμο όσο και από την επιστήμη.
 

Στη χώρα μας, σημείωσε, έχουμε φτάσει το θέμα της οικολογίας και της διατήρησης στα άκρα, χωρίς αντίληψη της διαχείρισης. Η αβλεψίες της πολιτείας μάλιστα πολλές φορές έχουν και αρνητικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από την αύξηση του αγριόχοιρου, αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη, της επιδότησης για βιολογική χοιροτροφία, οι μονάδες για την οποία δημιουργήθηκαν αρχικά, κατόπιν όμως εγκαταλείφθηκαν.
 
Έτσι είχαμε ένα υβριδισμό των χοίρων με τους αγριόχοιρους, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση τους και φαινόμενα καταστροφής αγροτικών καλλιεργειών. Η έλλειψη αντίληψης για τη διαχείριση, σημείωσε φαίνεται και στην αύξηση των λύκων που προκαλούν καταστροφές στα ποιμνιοστάσια, για τις οποίες μάλιστα δεν δίνονται αποζημιώσεις. Έρευνα, όπως εξήγησε κλείνοντας ο κ. Πολυχρόνης, ανεβάζει τον πληθυσμό των λύκων στους 700 στη χώρα μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.