«Προτεραιοτητα μας ως Δημος θα πρεπει να ειναι η ουσιαστικη μας συμμετοχη σε μεγαλα διευρωπαικα δικτυα»

«Η πρόκληση για όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά, να βλέπουν μπροστά στην επόμενη δεκαετία τις ανάγκες της κοινωνίας και την εξέλιξή της»

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η …πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου – Βρούζου στο πλαίσιο της 14η Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δήμων και Περιφερειών που ολοκληρώθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Μία διοργάνωση η οποία είναι στο σύνολό της αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν την Τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β ’ βαθμού, στην ανταλλαγή καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στα ευρωπαϊκά κράτη και στην ανάπτυξη διευρωπαϊκών συνεργιών με απώτερο στόχο την υλοποίηση μεγάλων έργων αστικής ανάπτυξης που αφορούν σε δήμους με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους.
 
Η κ. Καζάκου βρέθηκε καλεσμένη στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και ανέλυσε τις πρακτικές αυτές που ξεχώρισαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας αυτής, το ενδεχόμενο εφαρμογής τους και στον Δήμο Κομοτηνής αλλά και τις κακές πρακτικές του παρελθόντος που έχουν καταστήσει την τοπική κοινωνία στάσιμη.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: κ. Καζάκου μαζί με τους συνεργάτες σας κ.κ. Αντώνη Γραβάνη και Χασάν Χασάν, βρεθήκατε πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της 14ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων, όπου παρακολουθήσατε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα workshop και είχατε αντίστοιχα ενδιαφέρουσες συναντήσεις…
Φ.Κ.:
Η ευρωπαϊκή εβδομάδα περιφερειών και πόλεων διοργανώθηκε φέτος για 14η χρονιά. Είναι πραγματικά μια εβδομάδα όπου δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, και αντίστοιχων νομικών προσώπων να συμμετάσχουν σε μια σειρά συναντήσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση αφορούν συγκεκριμένους θεματικούς τομείς. Εμείς επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε σε συναντήσεις που απασχολούν καίρια θέματα καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, εκπροσωπώντας αν θέλετε το Δήμο Κομοτηνής, γιατί πιστεύουμε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία και να αντλήσουμε την καλύτερη πληροφορία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε εκείνα τα εργαλεία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα μας φέρουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε έργα στην περιοχή. Η εβδομάδα αυτή αποτελεί επίσης και μια πολύ καλή ευκαιρία δυνατών γνωριμιών, και ανάπτυξης συνεργασιών. Αυτό που μας εντυπωσίασε φέτος είναι ότι για πρώτη φορά είδαμε σε τέτοιο μέγεθος τη διάθεση ανάπτυξης περαιτέρω των διευρωπαϊκών συνεργιών, στα πλαίσια της υλοποίησης μεγάλων project. Εκεί λοιπόν, μας εντυπωσίασε κυρίως η δυνατότητα που δίνεται και σε μικρούς δήμους, όπως θεωρείται ο δήμος Κομοτηνής, βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων, να προβούν σε ενέργειες εξωστρέφειας και επικοινωνίας που υπολείπονται και από τον δικό μας.
 
Πιο συγκεκριμένα εμείς φροντίσαμε και επιδιώξαμε να παρακολουθήσουμε εκείνες τις συναντήσεις που τυγχάνουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το δήμο Κομοτηνής, πληθυσμιακά, γεωγραφικά, κοινά σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που θέτουμε ώστε να δούμε και ποια μέσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
 
ΠτΘ: Ποια ήταν εκείνη η θεματική που ξεχωρίσατε ίσως από την φετινή διοργάνωση;
Φ.Κ.:
Μας χαροποίησε και μας εξέπληξε ταυτόχρονα το γεγονός ότι συζητιούνται πολύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλα τα προγράμματα που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα των τοπικών κοινωνιών. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα και για την περιοχή μας. Θα μου πείτε, πώς τώρα μια δημοτική αρχή μπορεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα; Μια καλή πρακτική του εξωτερικού την οποία είδαμε είναι αυτή κάποιων δήμων που υλοποιούν αντίστοιχα μεγάλα έργα, χρηματοδοτώντας τα εμμέσως, σε συνεργασία πάντα με τα τοπικά επιμελητήρια. Χρηματοδοτούν επιχειρήσεις, κυρίως νέων ανθρώπων ή καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν ένα ξεκίνημα στην τοπική κοινωνία. Η επιχείρηση αυτή είτε χρηματοδοτείται με ένα ποσό για την πρόσληψη προσωπικού είτε για παράδειγμα φιλοξενείται σε ένα δημοτικό ακίνητο με πολύ χαμηλότερο μίσθωμα και απαλλάσσεται για ένα κάποιο χρονικό διάστημα από κάποια τέλη που την επιβαρύνουν.
 
Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής μας μία τέτοια πρωτοβουλία από πλευράς του δήμου σε συνεργασία πάντα με τα επιμελητήρια της πόλης. Τι μεγάλο κίνητρο θα αποτελούσε για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον.
 
ΠτΘ: Πείτε μας κάποια από τα project τα οποία θα μπορούσαν ίσως να βρουν εφαρμογή και στην περιοχή μας.
Φ.Κ.:
Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ένα project που παρακολούθησα και αφορούσε στην αστική ασφάλεια των πολιτών. Η αστική ασφάλεια των πολιτών και η αναβάθμισή της, χρηματοδοτείται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Εμείς στην Κομοτηνή από το πρωί μέχρι το βράδυ ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες και θέματα τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, θέματα όπως τα αδέσποτα, ο φωτισμός, η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών, το κυκλοφοριακό πρόβλημα κ.ο.κ. Είδα ένα καινοτόμο προϊόν που αφορά στην διαγράμμιση των διαβάσεων που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε αντίστοιχη πόλη στη Γαλλία και έχει διάρκεια ζωής έως και πέντε έτη. Εμείς δαπανούμε ετησίως πολλά χρήματα για τη διαγράμμιση των διαβάσεων και στο τέλος δεν έχουμε διαβάσεις.
 
Υπήρχε επίσης η πρωτοβουλία κάποιων δήμων του εξωτερικού οι οποίοι ανέλαβαν τον μπουφέ όλων των work shops – μιλάμε για 13 συνεδριακά κέντρα στο κέντρο των Βρυξελλών, επομένως φανταστείτε τον αριθμό των επισκεπτών- όπου προσέφεραν εδέσματα της περιοχής τους, κάνοντας έμμεσα παρουσίαση και διαφήμιση των τοπικών προϊόντων τους.
 
Η Ελλάδα δεν είχε συμμετοχή για παράδειγμα σε αυτή τη δράση, που από μόνη της η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις μόνο καλά παραδείγματα μπορεί να μας φέρει και όχι απαραιτήτως μεγάλα σε κόστος. 

«Ο σχεδιασμός που έγινε στην περιοχή την τελευταία δεκαετία δεν ήταν ποτέ ολοκληρωμένος» 

ΠτΘ: Στο πλαίσιο της εβδομάδας αυτής, είχατε και αρκετές συναντήσεις μεταξύ των οποίων με τον πολιτικό αναλυτή Περιφερειακών Πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Dr κ. Β. Μαργάρα, την Ευρωβουλευτή κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Πείτε μας για το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών.
Φ.Κ.:
Επιδιώξαμε να κάνουμε πάρα πολλές συναντήσεις, ξεκινώντας από τον κ. Μαργάρα, γιατί είναι ένας αναλυτής που ασχολείται πραγματικά με την αξιολόγηση των περιφερειακών πολιτικών. Εκείνο το οποίο εντοπίσαμε και συζητήσαμε είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, ο σχεδιασμός που έγινε στην περιοχή δεν ήταν ολοκληρωμένος. Υπήρχαν στόχοι, οι οποίοι ξεκινούσαν, σταματούσαν μετά από 2-3 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ολοκληρώσει στην περιοχή μας, τίποτα. Εγκλωβιστήκαμε στις φοβίες μας ότι μια περιοχή κινδυνεύει, χωρίς όμως να δουλέψουμε ουσιαστικά γι ‘αυτήν. Ο κ. Μαργάρας μετά από την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, εξέφρασε το ενδιαφέρον να έρθει πολύ σύντομα στην περιοχή μας, εξέλιξη που κρίνεται πολύ σημαντική καθώς πρόκειται για το πρόσωπο που μεταφέρει την πληροφορία και την αξιολόγηση των περιφερειακών πολιτικών. Ακολούθως συναντηθήκαμε με τον κ. Nikolas Brooks, που είναι ο υπεύθυνος συντονιστής των περιφερειακών πολιτικών, και την κ. Johanna Valente, η οποία είναι η επικεφαλής του επιχειρηματικού δικτύου των αντίστοιχων πολιτικών. Αυτή η συνάντηση και η συνέργεια προσώπων προς κάποιες κατευθύνσεις, σου αποφέρει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, και πληροφορία κυρίως για το πού πρέπει να βαδίσουμε. Μέσα στο επόμενο διάστημα, επιδιώξαμε κάποια από τα προαναφερθέντα πρόσωπα να βρίσκονται στην περιοχή μας έως τις αρχές Δεκέμβρη, πρόταση την οποία μάλιστα κάναμε στον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Λαμπάκη ο οποίος την αποδέχτηκε αμέσως.
 
Θα πρέπει επίσης να αναφερθώ στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Torstent Brand, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και με τον οποίο κάναμε μια κουβέντα σχετικά με το πακέτο Γιούνκερ, και τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση μεγάλων δημοσίων έργων, και ιδιωτικών φυσικά. Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ σε αυτή τη συνάντηση υπήρχαν άνθρωποι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Και μάλιστα μου προξένησε ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα καθώς τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις εγκαταλειμμένες βιομηχανικές περιοχές και πώς αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η συνάντηση μας με την Ευρωβουλευτή κ. Βόζενμπεργκ στην οποία θέσαμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τα ζητήματα που ανακύπτουν στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων λόγω των κενών που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων από πλευράς της Ε.Ε. είναι τέλειος, ωστόσο το θέμα προκύπτει από τη δική μας νομοθεσία, από τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και από το πώς λειτουργούν. 

«Το lobbing στο εξωτερικό είναι από τις προτεραιότητες όλων των δήμων, γιατί δημιουργεί ισχυρά συνεργατικά σχήματα δήμων με κοινά συμφέροντα» 

ΠτΘ: κ. Καζάκου πως θεωρείται ότι ο Δήμος Κομοτηνής θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλα αυτά τα προγράμματα, αυτές τις πρακτικές που αναφέρατε και ενδεχομένως μπορούν να βρουν εφαρμογή στην περιοχή μας και πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα όσα είδατε και ακούσατε για την περιοχή μας;
Φ.Κ.:
Εκείνο που θεωρώ άμεση προτεραιότητα, είναι να αποφασίσουμε ως δήμος, να συμμετάσχουμε ουσιαστικά σε μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα. Αυτή τη στιγμή το lobbing στο εξωτερικό είναι από τις προτεραιότητες όλων των δήμων, γιατί δημιουργεί ισχυρά συνεργατικά σχήματα δήμων με κοινά συμφέροντα, τα οποία όταν συμμετέχεις σε αυτό, έχεις την απαίτηση και ασκείς και την αντίστοιχη πίεση ως δίκτυο στην υλοποίηση ενός μεγάλου έργου. Θα μπορούσε κάλλιστα ο δήμος Κομοτηνής να επιδιώξει να συμμετάσχει σε ένα από τα μεγάλα δίκτυα, τα οποία εγώ άμεσα θα προτείνω στο δήμαρχο. Υπάρχουν δίκτυα πόλεων, τα οποία αυτή τη στιγμή δημιουργούνται και μάλιστα με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στρατηγικές και ανάγκες. Όταν μπεις σε ένα δίκτυο δήμων στο οποίο συμμετέχουν άλλοι δεκαπέντε δήμοι από όλη την Ευρώπη, τότε όλοι μαζί έχουν τη δύναμη να πιέσουν για να κατεβάσουν οι ίδιοι ένα project, όχι να περιμένουν να προκηρύξει η ΕΕ, το οποίο μπορεί να αφορά πραγματικά την αξιοποίηση και ανάδειξη μιας δημοτικής αγοράς, πολιτιστικών μνημείων, τουριστικών προορισμών κ.ο.κ. Έτσι δουλεύουν αυτά τα δίκτυα και το ίδιο συμβαίνει και με τα πανεπιστήμια, που έχουν αναπτύξει απίστευτες ενέργειες διασύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες, που εμείς επίσης δεν το έχουμε δουλέψει όσο πρέπει.
 
Προσωπικά θα επιδιώξω τις επόμενες ημέρες να έχω κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον δήμαρχο, αλλά και τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ και την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου για να τους ενημερώσω. Εμείς ήδη συζητάμε με κάποιους δήμους της περιοχής, θα προχωρήσουμε και σε κάποιες προτάσεις στο δήμο, άμεσα, μάλιστα ενόψει της συζήτησης του τεχνικού προγράμματος του δήμου Κομοτηνής που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, έχουμε κάποιες προτάσεις να κάνουμε, που ευελπιστούμε να τύχουν και της αντίστοιχης αντιμετώπισης. 

«Οι ευρωπαίοι συζητούσαν για μετά το ’20 και μέχρι το ’30, κι εμείς δεν έχουμε βρει ακόμα τι θα κάνουμε το ’17» 

ΠτΘ: Γιατί όμως κ. Καζάκου αυτά τα πράγματα, τα εργαλεία αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί έως τώρα; Και τι μπορεί να γίνει διαφορετικά αυτή τη φορά;
Φ.Κ.:
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε και έγινε ορατό και από την παρουσία μας στις Βρυξέλλες είναι ότι οι ευρωπαίοι σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Συζητούσαν για μετά το ’20 και μέχρι το ’30, κι εμείς δεν έχουμε βρει ακόμα τι θα κάνουμε το ’17. Όλα αυτά είναι για μας ένα έναυσμα σκέψης και προβληματισμού, ότι δηλαδή πρέπει να προχωράμε με ταχύτερους ρυθμούς στο σχεδιασμό. Για παράδειγμα εμείς ακόμα βασανιζόμαστε στην περιοχή για το τι θα γίνει με τα απορρίμματα, αν ο Έβρος φέρει τα απορρίμματα στην Κομοτηνή, και πώς θα το διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα κακών πολιτικών και πρακτικών του παρελθόντος. Δεν λειτουργήσαμε έτσι όπως θέλαμε, στο διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε τώρα πολλαπλά προβλήματα. Άρα η πρόκληση για μας, τους αυτοδιοικητικούς, και για όλους που ασχολούνται με τα κοινά, πιστεύω είναι, να βλέπουν μπροστά στην επόμενη δεκαετία τις ανάγκες της κοινωνίας και την εξέλιξή της.
 
Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες υπάρχουν. Εκείνο που πρέπει είναι σε κάθε περίπτωση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να ενημερωνόμαστε και να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο. Δεν είμαι ικανοποιημένη από τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στο δήμο Κομοτηνής. Είμαι ωστόσο θετική, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες χρηματοδότησης, τις δυσκολίες έλλειψης προσωπικού, αλλά νομίζω ότι μετά από πέντε χρόνια δεν μπορούμε να δικαιολογούμε τα πάντα και τους πάντες.
 
Για παράδειγμα ενημερώθηκα σήμερα για την τελευταία προκήρυξη για την επισιτιστική βοήθεια, όπου θα μοιραστούν προϊόντα πρώτης ανάγκης αξίας 2,5 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ανάγκες στην τοπική κοινωνία είναι τεράστιες, φανταστείτε όμως πόσο τεράστιο είναι και το νούμερο των 2,5 εκατ. ευρώ.
 
Γιατί να μοιράζουμε ακόμα πορτοκάλια, τυριά και γάλατα στον κόσμο και να μην του δώσουμε τη δυνατότητα της εργασίας, τη δυνατότητα της επιμόρφωσης, τη δυνατότητα να κάνει άλλα πράγματα. Ένας πολίτης είναι ολοκληρωμένος πολίτης όχι μόνο όταν τρώει. Είναι ολοκληρωμένος όταν εργάζεται, όταν κοινωνικοποιείται, όταν είναι ενταγμένος σε ένα υγιές περιβάλλον. Συνεπώς τα 2,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να πάρουν και μια διαφορετική μορφή, πέραν αυτόν των ξεπερασμένων κατά την άποψή μου πολιτικών. Θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα απασχολούσαν ανέργους κ.ο.κ.
 
Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μια χρυσή ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, είναι σε εξέλιξη διάφορα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η δεύτερη φάση του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Leader. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και το ποσό είναι αρκετό και ικανό να δώσει πραγματικά τη δυνατότητα να δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια την περιοχή να αναβαθμίζεται. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε, πολιτικά και στρατηγικά, και να επιδιώξουμε από κοινού να αναβαθμίσουμε την περιοχή. Ναι μεν μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά με συνεργασία, γιατί αν δεν συνεργαστούμε πάνω σε αυτούς τους στόχους, νομίζω ότι θα είναι η κάθοδος πολύ μεγάλη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.