«Προταγμα η νικη στις ευρωεκλογες»

Δεκαεπτά μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουνίου, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έχοντας απαιτούμενη εμπειρία στον χώρο της ΕΕ, της οποίας είχε αποτελέσει Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη πενταετία 1999-2004, μιλά στον ΠτΘ για τη σημασία των ευρωεκλογών και τις επιπτώσεις των ισορροπιών που θα προκύψουν στο Ευρωκοινοβούλιο σε εθνικό επίπεδο, τους στόχους που τίθενται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠτΘ: κ. Διαμαντοπούλου διατελέσατε επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ κατά την περίοδο 1999-2004. Μεγάλες οι προκλήσεις εκείνης της εποχής, με την ενσωμάτωση των δέκα νέων χωρών αλλά και με τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Μεγάλες όμως και δύσκολες οι σημερινές προκλήσεις με μια Ευρώπη που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και χαρακτηρίζεται από συντηρητικές πολιτικές. Πιστεύετε ότι σήμερα η Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί με ενιαίες μεταρρυθμίσεις;

Α.Δ.: Έχετε απόλυτο δίκιο ότι και την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν μεγάλα διακυβεύματα, αλλά ήταν στόχοι προς τα εμπρός. Τότε μεγάλος στόχος ήταν αυτός της διεύρυνσης, η ΕΕ αποκτούσε, για πρώτη φορά μετά από δύο Παγκοσμίους Πολέμους, την ενότητά της, μια πολιτική ενότητα που βασιζόταν στη δημοκρατία, η Δυτική και Ανατολική Ευρώπη ήταν επιτέλους μαζί. Ήταν ένας πάρα πολύ μεγάλος στόχος αλλά θετικός όπως και το κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη αποκτούσε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική οι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν όλοι στα χέρια τους ένα κοινό νόμισμα. Η περίοδος μετάβασης ήταν πάντα δύσκολη αλλά στο τέλος υπήρχαν πάντα θετικά ζητούμενα.


Τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη έχουμε μεγάλη πλειοψηφία συντηρητικών κυβερνήσεων, να θυμίσω ότι 22 στις 27 κυβερνήσεις ήταν συντηρητικές και πολλά πράγματα κινήθηκαν προς άλλη κατεύθυνση. Να θυμίσω στην εξωτερική πολιτική ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της Επιτροπής τάχθηκαν με την πρώην αμερικάνικη διοίκηση του Μπους, έγιναν επιλογές που αφορούσαν το ανεξέλεγκτο των αγορών που σήμερα το πληρώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολίτες, άλλαξαν πολλά πράγματα. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι κάτι το μοναδικό και εκπληκτικό. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε στην ΕΕ, ο κόσμος έχει μια επιφύλαξη, για αυτό έχει σημασία να πούμε ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια είναι τα διακυβεύματα της επόμενης εποχής.

Στις ευρωεκλογές θα κριθεί ποια Ευρώπη θέλουμε

ΠτΘ: Τι Ευρώπη λοιπόν θέλουμε;

Α.Δ.: Η Ευρώπη που θέλουμε είναι μια Ευρώπη στην οποία τα όργανα θα εκλέγονται δημοκρατικά, είναι σημαντικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται αλλά το επόμενο βήμα είναι ότι θα πρέπει να εκλέγεται και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υπάρχει συνεχής απολογισμός όχι μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις χώρες και βεβαίως οι ίδιες οι κυβερνήσεις να απολογούνται στους λαούς για το τι κάνουν όχι αυτοί στην Ευρώπη αλλά τι κάνει η ίδια η Ευρώπη για το σύνολο των λαών.
Αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει. Υπάρχει ευκολία. Για ό,τι κακό συμβαίνει φταίει η Ευρώπη αντί για την κυβέρνηση, ό,τι καλό όμως, το κάνουμε εμείς. Δηλαδή, η επιτήρηση μας κάνει κακό γιατί δεν μας αφήνει να δώσουμε λεφτά, δίνουμε λεφτά, αυτά που ανακοινώθηκαν χθες αλλά δεν λέμε ότι αυτά είναι ευρωπαϊκά. Υπάρχει λοιπόν μια συνειδητή σύγχυση στον κόσμο και κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να περιγράψει το πόσο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες είναι μέλη ενός συνόλου σε μια εποχή δύσκολη.

Έχουμε απέναντί μας την Κίνα με ένα 1,3 δις πληθυσμό, την Ινδία με 1,1 δις, τη Βραζιλία με 350 εκατομμύρια και με πολύ πετρέλαιο. Με αυτό θέλω να πω ότι αλλάζει η παγκόσμια ισορροπία και οι χώρες μόνες τους μέσα στην παγκόσμια θύελλα δεν μπορούν να σταθούν. Το γεγονός λοιπόν ότι είμαστε μέλος της Ευρώπης είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Στις Ευρωεκλογές λοιπόν θα κρίνουμε ποια Ευρώπη θέλουμε για αυτό έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία η ψήφος μας.

ΠτΘ: Το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ όπως αυτό εκφράστηκε από τον Πρόεδρό του κ. Παπανδρέου «ψηφίζουμε για την Ευρώπη- αποφασίζουμε για την Ελλάδα» δείχνει αλλαγή σελίδας;

Α.Δ.:
Θα απαντούσα ναι. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη και άρα μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να δώσουμε το προοδευτικό πρόσωπο της Ευρώπης και αποφασίζουμε για την Ελλάδα γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δώσει και την τάση και την εκτίμηση για τις εθνικές εκλογές. Δηλαδή θα είναι σαφές ότι μετά τις Ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα δημιουργηθεί και μια σημαντική δυναμική που θα μας οδηγήσει στις εθνικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο

ΠτΘ: κ. Διαμαντοπούλου το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται και ως ένα ψηφοδέλτιο αφενός κοινωνικής αντιπροσώπευσης και αφετέρου δίνει το στίγμα εσωκομματικών ισορροπιών στο ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψή σας ποιος είναι ο συμβολισμός του;

Α.Δ.:
Αυτό που είπατε, την ανάδειξη κοινωνικών στελεχών, ανθρώπους που έχουν πετύχει μέσα στην κοινωνία και επαγγελματικά και σε συλλογικούς χώρους όπου έχουν εργαστεί. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι δεν είναι θέμα εσωτερικής ισορροπίας. Δεν μαζεύτηκαν δύο τάσεις του ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσουν τι θα γίνει. Υπάρχει ένα στίγμα πολιτικής ενότητας, ότι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ενιαία λογική, είναι το σύνολο των στελεχών διατεταγμένα, όλα έχουν ένα κοινό στόχο και αυτό φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Από το δημόσιο λόγο μέχρι την αποτύπωση του ψηφοδελτίου.

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει πίσω τα βαρίδια του παρελθόντος; Είναι ενωμένο;

Α.Δ.:
Είναι ενωμένο. Το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» έχει επιστρέψει. Για να μην υπερβάλλουμε, βεβαίως και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Σε ένα τόσο μεγάλο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και γκρίνιες υπάρχουν και διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις και προς τα άτομα δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι απολύτως έτσι και δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα. Είναι όμως και δημοκρατικό. Δεν θυμάμαι καμία περίοδο του ΠΑΣΟΚ από τότε που είμαι στο κόμμα που να μην διαμορφώνονται τάσεις, απόψεις, γκρίνιες προς άλλη κατεύθυνση. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφία ενοποιημένη που έχει κατά νου ότι όλοι πρέπει να βάλουμε τις προσωπικές μας αντιθέσεις μας και τις προσωπικές, δικαιολογημένες ίσως πολλές φορές, γκρίνιες πίσω. Δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τώρα. Το πρόταγμα αυτή τη στιγμή είναι να νικήσουμε στις εκλογές.

ΠτΘ: Πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι να μετατρέψει αυτή την εκλογική αναμέτρηση σε ένα δημοψήφισμα. Ποιο ακριβώς είναι το «ναι» ή το «όχι» αυτού του δημοψηφίσματος; Δηλαδή, «Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ»;

Α.Δ.:
Το ναι ή το όχι είναι αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που σημαίνει ήττα της Νέας Δημοκρατίας.

ΠτΘ: Το πρωτεύον δηλαδή είναι να καταδικαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας…

Α.Δ.:
Στις ευρωεκλογές ναι, στις εθνικές εκλογές ψηφίζεις αυτόν που θέλεις να κυβερνήσει τη χώρα. Βεβαίως η ήττα της Νέας Δημοκρατίας εκ των πραγμάτων στο πολιτικό μας σύστημα σημαίνει ανάδειξη αυτόματα του επόμενου κόμματος το οποίο μπορεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Δικαίωμα και υποχρέωση του

πολίτη να προσέλθει στην κάλπη

ΠτΘ: Μήπως όμως με αυτό τον τρόπο μπαίνει σε δεύτερο επίπεδο η αξία των ευρωεκλογών;

Α.Δ.:
Αυτό συνοψίζεται σε αυτό που με ρωτήσατε πριν. «Ψηφίζουμε για την Ευρώπη – αποφασίζουμε για την Ελλάδα». Ξέρουμε ότι τις επόμενες δεκαεπτά μέρες η συζήτηση για την Ευρώπη δεν θα είναι το μείζον θέμα. Πρέπει να το παραδεχτούμε αλλά δεν πρέπει ούτε στιγμή, και για αυτό έκανα αυτή τη μακρά εισαγωγή στην αρχή της συνέντευξης, – να ξεχνάμε την καθημερινή ζωή του πολίτη. Το 75% της νομοθεσίας μας ξεκινά από την ΕΕ, πολιτικές μείζονες που έχουν να κάνουν με τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι κοινά αποφασισμένες στην Ευρώπη, έργα υποδομής και σημαντική χρηματοδότηση έχουν σχέση με την Ευρώπη, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η περιβαλλοντική νομοθεσία. Όλοι λοιπόν αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό το τι θα γίνει στην Ευρώπη αύριο και επειδή ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αποχή σε αυτές τις ευρωεκλογές, που συνήθως συμβαίνει, θεωρώ ότι πρέπει να χτυπήσουμε καμπάνες και καμπανάκια ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του πολίτη να προσέλθει στην κάλπη.

ΠτΘ: Η καθημερινή ζωή δηλαδή είναι το κριτήριο με το οποίο οι πολίτες πρέπει να πάνε στην κάλπη και να μην προτιμήσουν την αποχή;

Α.Δ.:
Οι επιπτώσεις στη ζωή τους, η Ευρώπη που θέλουμε, αλλά και οι αλλαγές που θα προκύψουν στην εθνική πολιτική σκηνή, αυτά είναι τα κριτήρια. Βεβαίως, η ζωή του καθενός κρίνεται στις εκλογές.

ΠτΘ: Επικαλούμενη κ. Διαμαντοπούλου το πολιτικό σας κριτήριο τα μικρά κόμματα μπορούν να κάνουν την έκπληξη;

Α.Δ.:
Κατά την άποψή μου όχι. Η μόνη έκπληξη που θα έβλεπα στις εκλογές είναι ίσως ένα ποσοστό αποχής που δεν αποτυπώνεται. Μεγάλες διαφορές στα μικρά κόμματα δεν θα έβλεπα.

ΠτΘ: κ. Διαμαντοπούλου σας ευχαριστούμε πολύ.

Α.Δ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Η Σιμπέλ συγκεντρώνει

όλα τα στοιχεία ώστε να αποτελεί

μια πολύ καλή επιλογή»

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει την υποψηφιότητα της Σιμπέλ Μουσταφάογλου με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε τα εξής:

«Γνωρίζω τη Σιμπέλ γιατί είναι μια πολιτική προσωπικότητα και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Θράκης και είναι μια κοπέλα που έχει όλα όσα είναι απαραίτητα για να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο. Είναι γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και ξένων γλωσσών, είναι απόλυτα επιτυχημένη σε όλους τους τομείς που υπηρετεί και ας μην ξεχνάμε, δεν είναι εύκολο σε όλη την Ελλάδα οι γυναίκες να εκλέγονται νομαρχιακοί σύμβουλοι, πολλές φορές είναι δυσκολότερο να εκλεγείς νομαρχιακή σύμβουλος από το να εκλεγείς βουλευτής, είναι λοιπόν εκλεγμένη και έχει ένα σημαντικό έργο να επιδείξει. Την έχω συναντήσει πολλές φορές σε όλες τις διαδικασίες που γίνονται πανελλαδικά για το θέμα των γυναικών και μπορώ να πω ότι είναι μια μαχήτρια της ισότητας των φύλων σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο στην περιφέρεια, δεν είναι εύκολο και στον χώρο της μειονότητας και στον χώρο τον κομματικό. Η μάχη της γυναίκας έχει πάντοτε πολλές δυσκολίες και αυτό το ξέρω και από την προσωπική μου εμπειρία σε μια επαρχία. Θεωρώ λοιπόν ότι συγκεντρώνει στο πρόσωπό της όλα τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, για την περιοχή της Θράκης και θεωρώ ότι και το επόμενο διάστημα, – δεν είναι σε εκλόγιμη θέση, αλλά όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα λειτουργεί το σύνολο των υποψηφίων ευρωβουλευτών για τα ευρωπαϊκά θέματα-, θα παίξει σημαντικό ρόλο και σε αυτήν την ομάδα. Αυτό είναι σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ, γιατί εκπροσωπεί επάξια τη Θράκη και θα παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.