Προστατευοντας τη διατροφη μας απο τα δηλητηρια

Εκδήλωση συζήτηση του Πελίτι για τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών απέναντι στις ορέξεις των πολυεθνικών - «Πολυεθνικές εταιρείες όπως η Μονσάντο, έχουν μόνο ενδιαφέρον το κέρδος» τονίζει ο συντονιστής της ομάδας στην Κομοτηνή Νίκος Δομπάζης

Τη σημασία της διατήρησης των τοπικών ποικιλιών και της ανάσχεσης της προσπάθειας των μεγάλων πολυεθνικών που με προτεραιότητα το κέρδος καταστρέφουν όχι μόνο την ποιότητα των τροφίμων αλλά και ανθρώπινες ζωές τόνισαν το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου τα μέλη της Τοπικής Ομάδας του Πελίτι Κομοτηνής, στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Η διατροφή μας και τα δηλητήρια που ρίχνονται στη γη» που πραγματοποιήθηκε στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης. 

Πολυεθνικές εναντίον τοπικών ποικιλιών 

Σε αυτή πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη συμβολική δίκη κατά της Μονσάντο που πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου στη Χάγη της Ολλανδίας.

Όπως σημείωσε ο συντονιστής της ομάδας στην Κομοτηνή κ. Νίκος Δομπάζης, στη Χάγη υπάρχουν δικαστήρια που δικάζουν για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όμως θέλουν επιπλέον να δημιουργηθεί δικαστήριο με αρμοδιότητα την απονομή δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος.
 
Το δικαστήριο κατά της Μονσάντο γίνεται γιατί η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Δομπάζη, κατηγορείται ότι με τα προϊόντα που παράγει δηλητηριάζει τον πλανήτη, ενώ με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς καταστρέφει και ανθρώπους. «Ξέρουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες, όπως στην Ινδία, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας και αυτοκτονούν, ενώ πολλοί χάνουν τις δουλειές τους και μεταφέρονται από τον τόπο τους αλλού για να βρουν άλλες δουλειές σε άλλα μέρη» τόνισε ο ίδιος για να εξηγήσει πως για αυτό γίνεται αυτό το δικαστήριο, για να φανεί τι κάνουν πολυεθνικές εταιρείες όπως η Μονσάντο, που έχουν μόνο ενδιαφέρον το κέρδος, χωρίς να νοιάζονται αν θα δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στον κόσμο ή θα καταστρέψουν τον πλανήτη.


 
Μάλιστα στο δικαστήριο συμμετέχουν σημαντικοί δικαστές και δικηγόροι, ενώ παρουσιάζονται και μάρτυρες από όλη τη Γη που εκθέτουν όσα έχουν υποστεί.

Δυστυχώς βέβαια προς το παρόν δεν υπάρχει καμία κίνηση από τα κράτη για τη δημιουργία ενός πραγματικού τέτοιου δικαστηρίου, κάτι που ο κ. Δομπάζης αποδίδει στο γεγονός ότι οι γιγάντιες πολυεθνικές που ασχολούνται με τους σπόρους, τα φάρμακα και τα λιπάσματα έχουν καταφέρει να κάνουν τις νομοθεσίες όλων των χωρών να εναρμονίζονται με τα συμφέροντά τους.
 
«Έχουν απαγορεύσει να καλλιεργούνται παραδοσιακές ποικιλίες, δεν μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει παραδοσιακές ποικιλίες, οι οποίες δεν είναι γραμμένες σε ένα κατάλογο της ΕΕ και να πουλήσει προϊόντα, μόνο οι ποικιλίες όπως τα υβρίδια, μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο. Στην ουσία έχουν απαγορεύσει στον κόσμο να τρώει προϊόντα από παραδοσιακές ποικιλίες εκτός και αν τις παράγει ο ίδιος»  παρατήρησε ο κ. Δομπάζης για να υπογραμμίσει πως έτσι και ο γεωργός θα καλλιεργήσει υποχρεωτικά τις ποικιλίες των εταιρειών, και ο κόσμος θα φάει τα τρόφιμα που βγαίνουν από αυτές, μιας και η κατανάλωση προϊόντων τοπικών ποικιλιών περιορίζεται πλέον μόνο στους αυτοκαλλιεργητές. 

Βελτίωση του εδάφους και των τροφών 

Στη συνέχεια ο γεωπόνος Ευάγγελος Μακρής μίλησε για τη βελτίωση του εδάφους με ενεργούς μικροοργανισμούς, γιατί, όπως εξήγησε, το γόνιμο έδαφος σημαίνει δυνατά φυτά, τα οποία δεν αρρωσταίνουν και δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα, τα οποία δηλητηριάζουν και ουσιαστικά σκοτώνουν το έδαφος από οργανισμούς, που με τον καιρό γίνεται όξινο και στο τέλος δεν παράγει τίποτα. Αυτό άλλωστε έχουν αντιληφθεί και οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες πλέον βγάζουν βιολογικά λιπάσματα.
 
Τέλος ο γεωπόνος κ. Κωνσταντίνος Μπούντας μίλησε για την εξέλιξη της τροφής μας και τον βιομηχανικό τρόπο παραγωγής ο οποίος επικρατεί στο εξωτερικό και έρχεται στην Ελλάδα, με χιλιάδες στρέμματα να καλλιεργούνται μηχανικά και με το ελάχιστο δυνατό κόστος, παράγοντας τροφή με μεγάλα περιθώρια κέρδους, καθώς και βιοκαύσιμα, μία τροφή όμως, όπως αντέτεινε, που δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία.
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι όπως σε κάθε εκδήλωση του Πελίτι Κομοτηνής μοιράστηκαν σπόροι τοπικών ποικιλιών από μεγάλη ντομάτα Άνω Βυρσίνης, μελιτζάνα πράσινη, πιπεριά κέρατο, ξυλάγγουρο (ατζούρι), μαρούλι, πλατύφυλλο βασιλικό, καλέντουλα, ρόκα, πεπόνι Βραγιάς και μαϊντανό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.