Προσπαθεια για τη διασωση του Παλιου Δικαστικου Μεγαρου Κομοτηνης

Μέσω προγράμματος για τη Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας

Το παλαιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, το οποίο για παραπάνω από μια δεκαετία βυθίζεται στην απαξίωση, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος για την επανάχρησή της.
 
Βέβαια ο δρόμος για αυτό δεν θα είναι εύκολος, μιας και πέρα από τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ένταξη του στο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα ο Δήμος να πετύχει την μακροχρόνια παραχώρησή του προς αυτόν, από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ), στο οποίο ανήκει το κτίριο, μια διαδικασία που η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει πως τείνει να είναι δυσχερής και κυρίως μακροχρόνια.
 
Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια κάνει προσπάθειες για την διάσωσή του, ώστε να διερευνήσουν πώς θα μπορέσει να προχωρήσει η παραχώρηση.
 
Αυτά τόνισε ο κ. Πετρίδης κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ενημερώνοντας το σώμα για το νέο μέτρο που άνοιξε μέσω του ΕΠΑνΕΚ(Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») για τη Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας.
 
Για αυτό και θα προσπαθήσουν, γνωρίζοντας πως υπάρχει πάγιο αίτημα για την αξιοποίηση του παλιού δικαστικού μεγάρου, επειδή τελικοί δικαιούχοι είναι οι ΟΤΑ, να κάνουν μια έρευνα για την μακροχρόνια παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο, ώστε να μπορέσει η πόλη να σώσει το κτίριο, το οποίο αν μείνει στην κατάσταση αυτή θα απαξιωθεί ανεπανόρθωτα. 
 
Να σημειωθεί πως το κτίριο χτίστηκε περί το 1870 και υπήρξε διοικητήριο της πόλης τόσο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όσο και κατά τη Βουλγαρική διοίκηση και την περίοδο της Διασυμμαχικής Διοίκησης. Σε αυτό την 14η Μαΐου του 1920 ο Παμίκος Ζυμβρακάκης παρέλαβε την διοίκηση της Κομοτηνής, ενσωματώνοντας την περιοχή στην Ελλάδα.
 
Το κτίριο λειτουργούσε ως δικαστικό μέγαρο ως τις αρχές του 2004, όταν και όλες οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο σημερινό Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
 
Και από τότε ξεκίνησε η σταθερή πορεία προς την εγκατάλειψη, μιας και ουδέποτε βρέθηκε μια λύση για να μπορέσει να λειτουργήσει, και η απαξίωσή του συνεχίζεται καθημερινά.  

Αντιπρόταση για ένταξη της Δημοτικής Αγοράς από την Φ. Καζάκου 

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευση η επικεφαλής κ. Φελίνα Καζάκου, αφού εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα γίνει αρκετά γρήγορα η διαδικασία παραχώρησης, μιας και οι φορείς καθυστερούν συστηματικά σε αυτές τις περιπτώσεις, καταθέτοντας παράλληλα «ενστάσεις» για το αν υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες.
 
Για αυτό και πρότεινε αντί αυτού να κατατεθεί πρόταση για τη Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, η οποία έχει ωριμότητα, ήταν στον αρχικό σχεδιασμό των ΣΒΑΑ και θα έχει ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και τους παραγωγούς.
 
Σε αυτό ο κ. Πετρίδης απάντησε πως η Δημοτική Αγορά δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα, γιατί αυτό απαιτεί το κτίριο παρέμβασης να είναι εγκαταλελειμμένο και μετά τις παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προγράμματος,  θα πρέπει να χρησιμοποιείται για διαφορετικούς σκοπούς από τους αρχικούς.
 
Όσο για τη Δημοτική Αγορά, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως περιμένουν να την εντάξουν στην ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, ως συνέχεια στην υφιστάμενη αναβάθμιση, για να συμπληρώσει πως υπάρχει μελέτη για το Δικαστικό Μέγαρο, καταθέτοντας πως μια πρώτη σκέψη για αυτό είναι να γίνει, με δεδομένη τη σημαντική νομική παρουσία τα τελευταία χρόνια, ένα μουσείο Δικαιοσύνης.
 
Να σημειωθεί πάντως πως η έναρξη υποβολών για τις προτάσεις θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου 2018, ενώ θα γίνεται άμεση αξιολόγηση με βαθμολογούμενα κριτήρια, με την πρόταση να μένει ανοιχτή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Για αυτό και η ταχύτητα υποβολής των προτάσεων, έχει μεγάλη σημασία, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.