Προληψη και ψυχολογικη στηριξη οι πυλωνες για την αντιμετωπιση του καρκινου του μαστου

Ημερίδα από τη ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής»

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου η ημερίδα με θέμα  «Καρκίνος του Μαστού και Ψυχολογική Υποστήριξη των Καρκινοπαθών» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κομοτηνής.
 
Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής», έγινε αναφορά τόσο στις τελευταίες μεθόδους πρόληψης και εντοπισμού του καρκίνου του μαστού όσο και στους τρόπους, με τους οποίους πρέπει να στηριχθούν ψυχολογικά οι γυναίκες και το κοινωνικό τους περιβάλλον μετά τη διάγνωση.
 
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Βλάσιος Τσαντήλας, Χειρούργος – Μαστολόγος και Στρατιωτικός Ιατρός, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκοτοσίδης, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής και Στρατιωτικός Ιατρός.
 
 

Συνεχής η προσπάθεια ευαισθητοποίησης 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την ημέρα του παιδικού καρκίνου, μιας αρρώστιας που χτυπάει αρκετά παιδιά παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα, όπου περίπου 270 με 300 νοσούν από τον παιδικό καρκίνο, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, που τόνισε πως ευτυχώς λίγα είναι τα περιστατικά που δεν μπορούν να θεραπευτούν.
 
Ο Σύλλογος, έχοντας ευαισθητοποιηθεί για το θέμα, δραστηριοποιείται και στους δότες μυελού των οστών, έχοντας τακτοποιήσει αρκετούς μέχρι σήμερα και συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την προσπάθεια.
 
Όσο για την πραγματοποίηση της ημερίδας, που αφορούσε τον καρκίνο του μαστού, η κ. Κοκκινάκη ευχαρίστησε τον Διοικητή της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχο Λάζαρο Καμπουρίδη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά τους και την πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση που έδειξαν, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μάστιγας της εποχής μας στις γυναίκες.
 
«Είναι ο κατεξοχήν καρκίνος που έχουν να αντιμετωπίσουν, και αν μπορέσουμε να το προλάβουμε σε πρώιμα στάδια τον θεραπεύουμε. Αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο» σημείωσε, τονίζοντας πως σημαντικό είναι να έχουν καλή στήριξη και καλή ψυχολογία, που είναι πολύ σημαντικά κομμάτια της προσπάθειας να ανταπεξέρθουν στην αρρώστια και να τη νικήσουν.
 
 

Απαραίτητη η σωστή ενημέρωση 

Για την πρόληψη στον καρκίνο του μαστού, και πώς οι γυναίκες μπορούν να αυτοεξετάζονται και τα πρώιμα κλινικά σημεία του καρκίνου του μαστού μίλησε ο κ. Τσαντήλας, ο οποίος τόνισε πως πλέον οι γυναίκες έχουν ενημέρωση, αν και πολλές φορές όχι από τα σωστά άτομα. Για αυτό και ως γιατροί προσπαθούν, όσο μπορούν, και με εκδηλώσεις σαν και αυτή της Πέμπτης, να παρουσιάσουν τα τελευταία δεδομένα για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
 
Πάντως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως πλέον οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες στην πρόληψη και δεν πηγαίνουν στο γιατρό μόνο αφού έχουν νοσήσει. Αυτό είναι πολύ θετικό, σημείωσε, για αυτό και έχει αυξηθεί ο εντοπισμός της ασθένειας σε πιο πρώιμο στάδιο, και κατ’ επέκταση πιο αντιμετωπίσιμο.
 
 

Στήριξη των γυναικών και του περιβάλλοντός τους 

Με τις ψυχικές συνιστώσες του ζητήματος του καρκίνου του μαστού ασχολήθηκε ο κ. Γκοτοσίδης, σημειώνοντας πως η προσέγγιση ξεκινά πριν ακόμα ανακοινωθεί η διάγνωση, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακοίνωση της διάγνωσης στην ασθενή.
 
Όπως ανέφερε, παρόλο που δεν έχει σαφή εικόνα κατά πόσο άλλοι γιατροί, πέρα της ψυχιατρικής, είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο αυτό προσέγγισης, θεωρεί όμως πως χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση.
 
Βέβαια οι έμπειροι γιατροί που ασχολούνται αποκλειστικά με τον μαστό, επειδή είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους, τις περισσότερες φορές έχουν εκπαιδευτεί στο πώς θα γίνει η ανακοίνωση και πώς θα στηρίξουν και οι ίδιοι την ασθενή τους.
 
Στη συνέχεια περιέγραψε η συγκεκριμένη πάθηση τι επιπτώσεις έχει για τις γυναίκες που νοσούν συνολικά και ειδικά στην θηλυκότητά τους, την σεξουαλικότητά τους, την αίσθηση του εαυτού τους.
 
Τέλος έκανε αναφορά και στις επιπτώσεις που υπάρχουν τόσο στο σύντροφό τους, όσο και στα παιδιά και την οικογένειά τους, καθώς και την επίδραση στους φροντιστές μια τέτοιας κατάστασης, μιλώντας για τις θεραπευτικές και υποστηρικτικές στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν. Άλλωστε, όπως τόνισε, οι οικείοι θα πρέπει να είναι αυτοί που θα καλύψουν τα κενά του συστήματος υγείας και των δομών που δεν υφίστανται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.