«Προκτητωρ Πολις»

Ευκαιρία για ένα ταξίδι μνήμης στην ιστορία της πόλης, των ανθρώπων και των έργων της παλαιάς Αλεξανδρούπολης δίνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης μέσα από το λεύκωμα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη «Προκτήτωρ Πόλις», το οποίο παρουσιάστηκε πριν από δυο εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για πολύχρονη προσπάθεια του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη, ενός συλλέκτη ο οποίος έβαλε στο επίκεντρο του βιβλίου του τους ανθρώπους προκτήτορες της παλιάς Αλεξανδρούπολης, τους αγώνες αλλά και τα έργα τους.

Είναι ένα συλλεκτικό έργο 256 σελίδων, με περισσότερες από 200 φωτογραφίες των εκατό χρόνων ζωής της πόλης, με αποσπάσματα από έργα ντόπιων δημιουργών.

«Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στα πρώτα εκατό χρόνια ζωής της Αλεξανδρούπολης. Ο τίτλος του «Προκτήτωρ Πόλις» σημαίνει ότι αναφέρεται σε μια άλλη πόλη -που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πόλη- η οποία αρχίζει από τη δεκαετία του 1860-1870 και τελειώνει περίπου στην εποχή της επέμβασης της χούντας στην Αλεξανδρούπολη όπου αλλάζει η μορφή της πόλης. Έχει συμπληρωματικό τίτλο, ο οποίος είναι «Ταξίδι μνήμης στην πρώιμη Αλεξανδρούπολη», είπε ο Θεόδωρος Ορδουμποζάνης, συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος επεξήγησε ότι ουσιαστικά το λεύκωμα αυτό είναι ένα ταξίδι μνήμης στα 100 χρόνια ζωής της Αλεξανδρούπολης και στους κατοίκους της.

Εφτά περίπου χρόνια χρειάστηκαν για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, σύμφωνα με τον κ. Ορδουμποζάνη. «Ξεκινήσαμε με τη συγκέντρωση υλικού, μετά προχωρήσαμε στη διαμόρφωση του προσχεδίου. Αυτό το ταξίδι έχει δέκα στάσεις, όπως οι στάσεις της ανθρώπινης ζωής: γένεση, εφηβεία, αρραβώνας-γάμοι, παιδιά, κοινωνικές σχέσεις, διχασμός και πέτρινα χρόνια, ανασυγκρότηση και τέλος εποχής όπου ουσιαστικά χάνεται η πόλη, χάνονται και οι άνθρωποί της, με ένα άλμα στην τελευταία φάση, 40 χρόνια μετά όπου παρουσιάζεται η διάδοχος πόλη».

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Κωνσταντής, ένας καθημερινός Αλεξανδρουπολίτης του προηγούμενου αιώνα που ζει στην παλαιά Αλεξανδρούπολη και τη βλέπει μέρα με τη μέρα να αλλάζει.

«Δε θέλω να ξεχάσω», «δε θέλω να ξεχάσουν και τα παιδιά μου», είπε ο συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου πιστεύοντας ότι η καταγραφή του εν λόγω υλικού θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Να σημειωθεί ότι το λεύκωμα εκδόθηκε από το Σύλλογο Προσωπικού και Φίλων της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Δ.Π.Θ. «ΓΑΛΗΝΟΣ», στον οποίο είναι πρόεδρος ο Θ. Ορδουμποζάνης, με την ευγενική χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Όλα τα έσοδά του θα διατεθούν για τις ανάγκες του Συλλόγου «ΓΑΛΗΝΟΣ». Η Νομαρχία Έβρου έχει αγοράσει 400 αντίτυπα του λευκώματος, ενώ προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά την μετάφρασή του στα αγγλικά.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.