Προεκλογικου χαρακτηρα – σκουπα

Πολυνομοσχέδιο κατέθεσε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος το οποίο περιλαμβάνει προσλήψεις, μετατάξεις, εξέλιξη υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά και θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ενημέρωσης. «Προεκλογικού χαρακτήρα πολυνομοσχέδιο-σκούπα» το χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργος Ιωαννίδης.

«Κάθε καλοκαίρι ερήμην μας περνούν πολύ σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτό το οποίο κατέθεσε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, το οποίο θα χαρακτήριζα νομοσχέδιο-σκούπα, γιατί προσωπικά από μια πρώτη ανάγνωση γίνεται μια τακτοποίηση αποσπασματική χωρίς σχέδιο προεκλογικού χαρακτήρα για να τακτοποιήσουν ορισμένους ενόψει εκλογών ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις εσωκομματικές. Εμείς ως ΑΔΕΔΥ δεν είναι αυτό που ζητάμε. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση για τους συμβασιούχους και για τις μετατάξεις, για την εξέλιξη των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό το πολυνομοσχέδιο, από μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να είναι προεκλογικού χαρακτήρα».

Το πολυνομοσχέδιο εξομοιώνει 60.000 εργαζομένους στο Δημόσιο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους κάτι στο οποίο αντιδρά η ΑΔΕΔΥ. «Τους εξισώνει με τους δημοσίους υπαλλήλους. Εμείς θέλουμε να υπάρξουν προσλήψεις τακτικού προσωπικού και να σταματήσει αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είτε με εργαζόμενους μέσω stage, είτε με αορίστου είτε με ορισμένου χρόνου που πολυκερματίζει την δημόσια διοίκηση και δεν προσφέρει θετική υπηρεσία και προς τον πολίτη αλλά και δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών. Όταν ο υπάλληλος δεν έχει τη σιγουριά και δεν γνωρίζει αν θα δουλέψει αύριο σίγουρα και η απόδοσή του είναι μειωμένη. Όλες οι τροποποιήσεις που προτείνονται μέσω του νομοσχεδίου δεν βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης γιατί αν θυμηθούμε ότι το 2004 υπήρχαν 250000 που έπρεπε να τακτοποιηθούν στο δημόσιο και τελικά τακτοποιήθηκαν μόνο 33000 μέσω των ρυθμίσεων που έκανε ο κ. Παυλόπουλος αργότερα αυτή τη στιγμή θα ικανοποιηθούν μόνο 60000 και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην αναμονή».

Τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσει και θα ασχοληθεί με το θέμα και θα αποφασισθούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Επικαλούνται επίσης την πάταξη της γραφειοκρατίας «αλλά αυτό γίνεται απλά για θόρυβο. Ουσιαστικές προτάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας τίποτα δεν έχει γίνει. Ίσα – ίσα αντί να απλοποιηθεί το σύστημα γίνεται ακόμη περισσότερο πολύπλοκο και αυτό δεν είναι θέμα του υπαλλήλου εφόσον ό,τι του ζητήσει το υπουργείο το κάνει. Επομένως την πάταξη της γραφειοκρατίας την επαγγέλλονται κατά διαστήματα μόνο και μόνο για να δείξουν στον πολίτη ότι κάτι πάνε να κάνουν. Είναι σαν αυτό που ακούμε κάθε τρεις και λίγο για διάφορα θέματα ότι θα βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο αυτό το κόκαλο, ή θα έπρεπε να έχει γίνει διάτρητο ή δεν υπάρχει κόκαλο ή το μαχαίρι είναι πολύ μαλακό και δεν φθάνει σε αυτό».

Τα σημαντικότερα του νομοσχεδίου

Δημιουργούνται 500 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού σε 12 περιφέρειες της χώρας με στόχο, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, «την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, την ενίσχυση της αποκέντρωσης και την κάλυψη πάγιων και υπηρεσιακών αναγκών». Πρόκειται για 117 θέσεις ΠΕ, 57 ΤΕ και 326 ΔΕ.

Αυξάνονται από 20 σε 30 μόρια για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για δημότες νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον μία 10ετία στις θέσεις που προκηρύσσονται στην αντίστοιχη περιοχή.

Νομιμοποιούνται οι δαπάνες που διενεργήθηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2005 από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τους δήμους, τις κοινότητες και τους συνδέσμους δήμων και κοινοτήτων, εφόσον αφορούν άσκηση αρμοδιοτήτων που δεν προβλέπεται ρητώς από την κείμενη νομοθεσία.

Παρέχεται δυνατότητα στους δημάρχους που παραιτούνται να καταλάβουν θέση δημοτικού συμβούλου και μάλιστα του πρώτου σε σταυρούς. Επίσης, στα μέλη των δημοτικών συμβουλίων που ανεξαρτητοποιούνται, απαγορεύεται να ενταχθούν σε άλλη δημοτική παράταξη.

Παραχωρούνται δασικές εκτάσεις (μη αναδασωτέες και στερούμενες προστατευτικής σημασίας) για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Τέλος, ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου έχει ως στόχο να εξομοιώσει τους 60.000 εργαζομένους στο Δημόσιο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις προβλέπεται:

•Βαθμολογική κλίμακα 5 βαθμών.

•Εξέλιξη με βάση τον συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας.

•Υπηρεσιακό συμβούλιο θα καταρτίζει πίνακα προακτέων ή μη, κάθε Απρίλιο.

•Υπάλληλοι βαθμού α θα έχουν δικαίωμα για θέση προϊσταμένου γραφείου, τμήματος ή διεύθυνσης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.