Μ.Βοριδης: «Ο νεος δικαστικος χαρτης θα βελτιωσει σημαντικα την κατασταση στο χωρο της δικαιοσυνης»

Ο Υπουργός Επικρατείας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΠ -ΝΔΦΚ Κομοτηνής στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 24 Φεβρουαρίου ο υπουργός Επικρατείας κ.Μάκης Βορίδης ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΠ -ΝΔΦΚ Κομοτηνής στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης με θέμα τις αλλαγές στον Εθνικό Δικαστικό Χάρτη.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, έδωσαν, επίσης, το «παρών», μεταξύ άλλων, η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών κ.Μαρία Συρεγγέλα, καθώς και ο βουλευτής Ροδόπης κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ.Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν.Ροδόπης κ.Ανέστης Βαφειάδης, ο πολιτευτής της ΝΔ κ.Θεοφάνης Κωφίδης κ.α.

Για μεταρρύθμιση με ενιαία στρατηγική και φιλοσοφία, έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του ο κ.Βορίδης αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας, κάνοντας λόγο για περιπτώσεις δικαστηρίων που είχαν ιδρυθεί κάποια στιγμή με κριτήρια «μάλλον μη ορθολογικά», κάτω από συνθήκες πολιτικής πίεσης και πολιτικών επιλογών, και όχι κάτω από συνθήκες ορθολογικής συγκρότησης της δικαστικής ύλης.

Αυτό, εξήγησε, έχει προκαλέσει δικαστική ανισομέρεια που έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα, ως δυσμενή συνέπεια, να μην εξυπηρετούνται οι προσφεύγοντες σε αυτούς τους δικαστικούς σχηματισμούς, πρόσθεσε για να. τονίσει πως ο νέος δικαστικός χάρτης αποσκοπεί στην δικαιότερη κατανομή των υποθέσεων αλλά και της δικαστικής ύλης.

Ο κ.Βορίδης αναφέρθηκε και στα «κακά» της ελληνικής δικαιοσύνης όπως η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, χαρακτηρίζοντας ως κρίσιμη την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης καθώς όπως σημείωσε έχει μεγάλη σημασία για τη συμμόρφωση, η εγγύτητα τέλεσης της αξιόποινης πράξης και επιβολής της δικαιοσύνης. Αν υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση, ενισχύεται το αίσθημα ατιμωρησίας, συμπέρανε.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε την επιλογή της κυβέρνησης για αυστηροποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής, ενώ έκανε σαφές πως ο νέος Ποινικός Κώδικάς θα αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα όπως οι χαμηλότερες ποινές, οι περιπτώσεις καταδικασμένων που βγαίνουν από τη φυλακή σε συντομότερο χρονικό διάστημα, εν αντιθέσει με τους ενόχους πλημμεληματικών ενεργειών κατ’ εξακολούθησιν, οι οποίοι παραμένουν εκτός φυλακής.

Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης είναι το ένα θέμα, το άλλο είναι ότι πρέπει να ανταποκριθούμε σε ένα κοινωνικό αίτημα, που λέει ότι χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερες αντεγκληματικές πολιτικές», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του, δηλώνοντας σίγουρος πως ο νέος δικαστικός χάρτης θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση στο χώρο της δικαιοσύνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.