«Πρεπει να διεκδικησουμε το θεσμικο ρολο και χαρακτηρα του Δικηγορικου Συλλογου»

Η Γωγώ Φακιρίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης είναι υποψήφια πρόεδρος -επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων» στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Δ.Σ. στους Συλλόγους της χώρας που θα γίνουν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου. Το ψηφοδέλτιό της στελεχώνουν οι Ευστρατίου – Μητσάκου Βικτώρια, Κυριαζίδου Γαρουφαλιά, Τεπερίδης Πέτρος και Χαραλαμπίδης Παναγιώτης.

“Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων”

ΠτΘ: κ. Φακιρίδου, τι σηματοδοτεί η ονομασία του συνδυασμού με τον οποίο συμμετέχετε στις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου και Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης;

Γ.Φ.:
Η ονομασία «Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων» σηματοδοτεί και τις προθέσεις μας, καθώς και τη δραστηριότητά μας να κινηθούμε αγωνιστικά, όπως άλλωστε απαιτεί επιτακτικά πλέον και η σύγχρονη πραγματικότητα και οι εξελίξεις που τρέχουν, προτείνοντας λύσεις και διεκδικώντας ουσιαστικές αλλαγές στην μέχρι τώρα πορεία του Δικηγορικού Συλλόγου μας. Να προωθήσουμε αιτήματα τα οποία να αντιστοιχούν στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες μας.

Μετά τη Σύνοδο της Λισαβόνας το 2000, δρομολογήθηκαν μια σειρά από αναδιαρθρώσεις, με στόχο την αναβάθμιση των μονοπωλιακών ομίλων της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης, μέσα από μια σειρά μέτρων που αύξησαν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και επιτάχυναν τη συγκέντρωση του κεφαλαίου της Ευρωζώνης, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τους αντίστοιχους ομίλους των άλλων κέντρων (ΗΠΑ, Ιαπωνίας κ.λπ.). Οι αποφάσεις αυτές σε επίπεδο των κρατών μελών της Ε.Ε, έχουν την αντανάκλασή τους και τις συνέπειές τους και στον κλάδο των δικηγόρων, αλλά και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Συνέπειες αποφάσεων Ε.Ε. στην δικαιοσύνη

ΠτΘ: Πώς αντανακλώνται οι συνέπειες αυτές στην απονομή της δικαιοσύνης;

Γ.Φ.:
Οι αλλαγές αυτές οδηγούν στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και στην πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, στη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, μεταξύ αυτών και των δαπανών για την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ φορτώνουν το κόστος των κοινωνικών υπηρεσιών στους εργαζόμενους. Αυτό στο χώρο της δικαιοσύνης εκφράζεται με την ύπαρξη τεράστιων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο σε δικαστικούς λειτουργούς όσο και υπαλλήλους και σε σημαντική αύξηση του κόστους και του χρόνου απονομής της, η οποία γίνεται όλο και πιο απρόσιτη για τα φτωχότερα στρώματα. Άμεσο αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι ο περιορισμός του όγκου και του αντικειμένου εργασίας για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, στους οποίους απευθύνονται τα λαϊκά στρώματα, τους δικηγόρους των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία του Συλλόγου.

ΠτΘ: κ. Φακιρίδου, ποια είναι η άποψή σας για τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα;

Γ.Φ.:
Συνέπεια των παραπάνω αποφάσεων που σας τόνισα αποτελεί και η προώθηση δημιουργίας συγκεντροποιημένων μορφών παροχής νομικών υπηρεσιών, με αμιγώς επιχειρηματικό χαρακτήρα οργάνωσης, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της παροχής των υπηρεσιών γενικότερα. Ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ανάπτυξη των μεγαλοδικηγορικών γραφείων – επιχειρήσεων και η συγκέντρωση σ’ αυτά μεγάλου μέρους της δικηγορικής ύλης, οδηγεί, αφενός στην περιθωριοποίηση και εξοβελισμό από το επάγγελμα σημαντικού μέρους μαχόμενων δικηγόρων, αφετέρου δε και κυρίως στην υπαλληλοποίηση ενός επίσης σημαντικού μέρους των μαχόμενων δικηγόρων, ιδίως των νέων και γυναικών συναδέλφων.

ΠτΘ: Αισθάνεστε ότι κινδυνεύουν τα επαγγελματικά σας προσόντα;

Γ.Φ.:
Στον τομέα των επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση διαφόρων επαγγελμάτων, μεταξύ αυτών και του δικηγορικού λειτουργήματος, με την οδηγία 2005/36 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αφενός μεν προωθείται η εξομοίωση νομικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου ακόμη και με σπουδές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( όπως τα Ι.Ε.Κ.), αφετέρου δε αναγνωρίζονται σαν ισότιμες με πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στα λεγόμενα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ), τα οποία έχουν συνάψει εμπορικές συμβάσεις δικαιόχρησης ή αναγνώρισης ή επικύρωσης των χορηγούμενων από αυτά τίτλων σπουδών με εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η εφαρμογή της πιο πάνω Οδηγίας, της οποίας άμεσοι αποδέκτες είναι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, θα οδηγήσει στον άμεσο κίνδυνο εισόδου στο δικηγορικό λειτούργημα προσώπων με μειωμένα επιστημονικά προσόντα και εχέγγυα για την παροχή νομικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, και βεβαίως στην αποδυνάμωση και υποβάθμιση των νομικών σχολών πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ασφαλιστικά δικαιώματα

ΠτΘ: κ. Φακιρίδου, οι εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους διεξάγονται σε μια περίοδο που οι αγώνες των εργαζομένων και των δικηγόρων είναι έντονοι για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ποια είναι η άποψή σας επ’ αυτού;

Γ.Φ.:
Στον τομέα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προωθείται η υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση και η επέκταση της ανταποδοτικότητας και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στα χαρακτηριστικά και στη λειτουργία των ασφαλιστικών μας ταμείων, τόσο στον κλάδο της σύνταξης, όσο και στον κλάδο υγείας. Η βασική φιλοσοφία των μέτρων που προωθούνται την τελευταία 15ετία συνίσταται στο να μετατρέπονται όλο και περισσότερο η ασφαλιστική κάλυψη και οι όποιες παροχές από δικαίωμα των ασφαλισμένων με την εγγύηση του κράτους, σε ατομική τους υπόθεση. Εκφράσεις αυτών των κατευθύνσεων στο ασφαλιστικό σύστημα συνιστούν μεταξύ άλλων στον κλάδο μας: ο διαχωρισμός των δικηγόρων σε υπαγόμενους στην ασφάλιση προ και μετά την 1-1-1993 («παλαιοί» και «νέοι»), με καταβολή εισφορών τέτοια που πλησιάζει εκείνες των παλαιών συναδέλφων, επιφυλάσσεται μια σύνταξη ύψους 450-500 Ευρώ, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, κύρια σύνταξη για τους παλιούς δικηγόρους περίπου 700 ευρώ με 30 χρόνια ασφάλισης, περίπου 940 ευρώ με 35 χρόνια ασφάλισης και περίπου 1.170 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης, με παράλληλη κατ’ έτος σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αδυναμία πολλών συναδέλφων, ιδίως νέων, να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους ,αφαίμαξη από το κράτος των πόρων των ασφαλιστικών μας ταμείων, τζογάρισμα σημαντικού μέρους των αποθεματικών των ταμείων μας (ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ) στις χρηματιστηριακές αγορές και σε άλλες τοποθετήσεις με ρίσκο. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η προσπάθεια συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων (νομικών, μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών κ.λπ.) που επιχειρεί η κυβέρνηση, με στόχο την εξίσωση των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών προς τα κάτω και την αφαίμαξη των αποθεματικών τους. Συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση του κλάδου υγείας, όπου οι συνάδελφοι αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την περίθαλψή τους.

Εξελίξεις πρόκληση για μαχόμενους δικηγόρους

ΠτΘ: Στις σημερινές συνθήκες τι συνιστά πρόκληση για τους μαχόμενους δικηγόρους;

Γ.Φ.:
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα τελευταία χρόνια βάλλονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, στο όνομα δήθεν της «ασφάλειας», αλλά και της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Έτσι θεσπίζονται «τρομονόμοι» και «ευρωτρομονόμοι», ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα πολυπλόκαμο και συνεχώς διογκούμενο δίκτυο παρακολουθήσεων και ηλεκτρονικού φακελώματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο (Σένγκεν, σύστημα ΕΣΕΛΟΝ, ΕUROPOL, EUROJUSTICE, κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, δημιουργία, επεξεργασία και ανταλλαγή αρχείων προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνουν πλήθος βιομετρικών στοιχείων). Πρόκειται για εξελίξεις που συνιστούν πρόκληση για τους μαχόμενους δικηγόρους, κατεξοχήν υπερασπιστές των δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εξελίξεις, που κατά τη γνώμη μου, τους υποχρεώνουν να αντισταθούν στον σύγχρονο μεσαίωνα που επέρχεται και να συμπαραταχθούν μαζί με τους εργαζομένους για την ανατροπή του.

Επίσης, βρισκόμαστε λίγο πριν την λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο στην περίπτωση των δικηγόρων θα σημάνει την αθρόα εισβολή στο χώρο των νομικών υπηρεσιών, των μεγάλων κεφαλαιουχικών δικηγορικών εταιριών και αύξηση του κόστους των νομικών υπηρεσιών, για την διευκόλυνση των οποίων θα ληφθούν μέτρα όπως κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος παράστασης στα δικαστήρια της περιφέρειας του οικείου δικηγορικού συλλόγου (προκειμένου να παρίστανται ανεμπόδιστα οι δικηγόροι των μεγάλων δικηγορικών επιχειρήσεων ανά την επικράτεια), κατάργηση των περιορισμών στις μεταγραφές από σύλλογο σε σύλλογο, πλήρες σύστημα χρονοχρέωσης δικηγορικών υπηρεσιών ( βασικό εργαλείο τιμολογιακής πολιτικής των μεγάλων επιχειρήσεων νομικών υπηρεσιών στο εξωτερικό ) με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος ελαχίστων αμοιβών. Κύρια συνέπεια όλων αυτών, πέραν της απρόσιτης, για τον μέσο εργαζόμενο πολίτη, παροχής δικαστικής προστασίας, για μας τους δικηγόρους, θα είναι η υπαλληλοποίηση με εξευτελιστικούς όρους εργασίας πολλών συναδέλφων, κυρίως νέων, όπως συμβαίνει σήμερα στα μεγαλοδικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Δικηγορικός Σύλλογος: Όργανο αγωνιστικής διεκδίκησης και

κοινωνικής παρέμβασης

ΠτΘ: Ποια πρέπει να είναι η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση;

Γ.Φ.:
Μέσα σ΄ αυτές τις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις, για την πλειοψηφία των δικηγόρων και ιδίως των νέων, πιστεύουμε ότι η στάση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τη λογική της διαχείρισης, μόνον, της κρίσης και των προβλημάτων, και θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνεχή αγωνιστική δράση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δικηγόρων των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, για την στήριξη της επαγγελματικής-επιστημονικής οντότητας του δικηγόρου, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής, για δικηγόρους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπερασπιστές και συμπαραστάτες των συμφερόντων των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Οι μαχόμενοι δικηγόροι των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων έχουν όφελος από έναν Σύλλογο που θα είναι επιστημονικό συνδικαλιστικό όργανο αγωνιστικής διεκδίκησης και κοινωνικής παρέμβασης.

Πρέπει να διεκδικήσουμε και να αναδείξουμε το θεσμικό ρόλο και χαρακτήρα του Δικηγορικού Συλλόγου, ως κατ΄ εξοχήν φορέα υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών, που σήμερα ιδιαίτερα πλήττονται.

Η πραγματική εικόνα του δικηγόρου

ΠτΘ: Ποια σχέση έχει η εικόνα που προβάλλεται σήμερα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την πλειοψηφία των δικηγόρων;

Γ.Φ.:
Σήμερα επιχειρείται η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του σώματος και του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου. Προβάλλεται έντονα το πρότυπο του πετυχημένου αλλά και αδίστακτου δικηγόρου, που πρωταγωνιστεί στα σκάνδαλα και τις μίζες, αλλά και στα τηλεοπτικά παράθυρα που τον δείχνουν να ευτελίζεται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, του δικηγόρου που βρίσκεται μακριά από οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα και ηθική αξία, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κερδίσει χρήματα και να προβληθεί, μη διστάζοντας ακόμα και να εμπλακεί σε κυκλώματα διαπλοκής.

Είναι ίσως περιττό να πούμε πόσο μακριά από την πραγματικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων βρίσκεται αυτή η εικόνα. Εμείς οφείλουμε να την ανατρέψουμε. Να δείξουμε ότι ο δικηγόρος δεν είναι απλός διεκπεραιωτής των συμφερόντων του εντολέα του, αλλά υπερασπιστής των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, συμπαραστάτης των κοινωνικών κατακτήσεων, επιστήμονας που έχει άποψη για το δίκαιο και τη δικαιοσύνη.

ΠτΘ: Ποια πρέπει να είναι η στάση του Δικηγορικού Συλλόγου απέναντι στην κρίση των θεσμών που κυριαρχεί στην εποχή μας;

Γ.Φ.:
Στους καιρούς αυτούς της σήψης και της κρίσης των βασικών θεσμών της κοινωνίας μας, στους καιρούς της έκπτωσης των ηθικών αξιών, των σκανδάλων και της διαπλοκής, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειάζεται να εκδηλώσουμε αγωνιστική διάθεση και αντίσταση. Να μην συμβιβαστούμε να αναπαράγουμε την καθημερινότητά μας. Να αναδείξουμε άλλους τρόπους ανάγνωσης της πραγματικότητας, χωρίς αλαζονεία και ατομικό βόλεμα.

Με τη δράση μας αυτή πιστεύουμε ότι θα αποκτήσει ουσιαστικότερο περιεχόμενο η επιστημονική μας ζωή, η επιστημονική μας κατάρτιση, η επιστημονική μας προσφορά. Γιατί πιστεύουμε ότι ο επιστήμονας είναι ολοκληρωμένος όταν μελετά και δρα, όχι μόνο για να εξηγήσει, αλλά και για να αλλάξει τον κόσμο.

ΠτΘ: κ. Φακιρίδου, σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Φ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.