Πρεμιερα του «ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ»

Αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου είναι η πρεμιέρα του έργου που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Πρόκειται για το βραβευμένο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ». Η σκηνοθεσία και η κίνηση είναι του Βασίλη Κυρίτση, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Τάσου Ζωγράφου και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν οι νέοι ηθοποιοί Μάνος Γαλανής, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Λήδα Καπνά, Χριστίνα Πλατανιώτη. Βοηθός σκηνογράφου είναι η Μυρτώ Καραπιπέρη και σκηνοθέτη η Χριστίνα Πλατανιώτη.

 

Οι συντελεστές της παράστασης μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Παπασταμάτη, το δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη, τον νυν πρόεδρο Στέλιο Σταμπουλίδη και τον απερχόμενο Γιάννη Τσαβδαρτζή παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου στο χώρο του θεάτρου προϊδεάζοντας και για το περιβάλλον του έργου καθώς οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν και τα σκηνικά.

 

Ο κ. Παπασταμάτης ανέλαβε να παρουσιάσει τους συντελεστές της παράστασης δίνοντας έμφαση στους καταξιωμένους Β. Κυρίτση, Πλάτωνα Ανδριτσάκη και Τάσο Ζωγράφο.

• Θέατρο – κινηματογράφος

Αμέσως μετά ο δήμαρχος μίλησε για στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ ενώ είπε ότι σχεδιάζουν περαιτέρω δράσεις όπως είναι ο θερινός κινηματογράφος που θα λειτουργήσει σε χώρο κοντά στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης. Μίλησε για θεατρικά δρώμενα σε σχολεία και μια σειρά από δράσεις που θα φέρνουν πιο κοντά τον δημότη με το θέατρο. Εξήγησε ότι σχεδιάζουν τη σύνδεση του θεάτρου με τον κινηματογράφο. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε φάση αναβάθμισης του θεσμού όπως και ότι η υλικοτεχνική υποδομή του ΔΗΠΕΘΕ ενισχύθηκε μ’ ένα αυτοκίνητο. Ο κ. Κοτσάκης ανακοίνωσε ότι έγινε η μεταφορά των γραφείων του θεάτρου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο.

 

Ο κ. Σταμπουλίδης μετέφερε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκπληρώσει τα όνειρα όλων των Κομοτηναίων για το θέατρο, με σκοπό την ανάδειξή του, με τη στήριξη του καλλιτεχνικού διευθυντή και των ηθοποιών. «Υπόσχομαι ότι θα σας παρουσιάσουμε πράγματα και θάματα» είπε καλωσορίζοντας τον Βασίλη Κυρίτση τον οποίο είχε γνωρίσει τη δεκαετία του ’80 μέσα από το ίδιο το θέατρο της Κομοτηνής, ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Ανδριτσάκη για τη μουσική του παρουσία.

• Β. Κυρίτσης
«Το θέατρο με 165 θέσεις ήταν γεμάτο συνεχώς»

Ο σκηνοθέτης της παράστασης μίλησε για μια ιδιαίτερη για εκείνον στιγμή καθώς βρίσκεται στην Κομοτηνή. «Στη δεκαετία του ’80 το πολιτιστικό γεγονός στην πόλη της Κομοτηνής ήταν κάθε φορά η πρεμιέρα του θεατρικού έργου, από άποψη δημιουργίας». Μίλησε για ένα καλλιτεχνικό έργο που παρήχθη και το οποίο στήριξε η πόλη διαπαραταξιακά. «Το θέατρο με 165 θέσεις ήταν γεμάτο συνεχώς. Ακόμη κι όταν έπαιζε ο ΑΡΗΣ ήταν γεμάτο το θέατρο» είπε για να εκφράσει την αγάπη του κόσμου στο θέατρο, σημειώνοντας «για να προκόψει θα πρέπει να τηρηθούν κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας».

 

Σημείωσε ότι τα δημοτικά θέατρα είναι από τους βασικούς αποκεντρωτικούς μηχανισμούς που με μεγάλη επιτυχία είχε δημιουργήσει η Μελίνα Μερκούρη. Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι όλοι μαζί, καλλιτέχνες και φορείς πρέπει να ξεπεράσουν την παρακμή του θεσμού φέρνοντας ως παράδειγμα δημοτικά θέατρα από ευρωπαϊκές χώρες με πετυχημένη πορεία εντός κι εκτός των τειχών, κάποια από τα οποία μάλιστα παρουσίασαν δουλειά τους στο Φεστιβάλ Αθηνών.

 

«Με αφορμή το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη ξαναβρίσκομαι στην Κομοτηνή με εξαιρετικούς συνεργάτες όπως τον Τάσο Ζωγράφο ο οποίος είναι η ζωντανή ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι ο άνθρωπος που ταξιδεύει με τον κινηματογράφο από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα». Θύμισε ότι έχει έρθει στην Κομοτηνή με την τριλογία «Το φιντανάκι», «Η αυλή των θαυμάτων», «Η βέρα και το τάβλι».

 

Μίλησε για την πολύ καλή συνεργασία με τον Πλάτωνα Ανδριτσάκη και στάθηκε στο γεγονός ότι πρωταγωνιστούν 4 νέοι ηθοποιοί. Είπε ότι δεν γνώριζε κανέναν από τους 4, τους γνώρισε μέσα από τις ακροάσεις όπου είδε 310 παιδιά. «Αυτοί οι 4 κέρδισαν με το σπαθί τους τούς ρόλους, το αποδεικνύουν κάθε βράδυ στις πρόβες κι αυτό θα το αποδείξουν το Σάββατο στο κοινό της Κομοτηνής. Αυτοί οι ηθοποιοί εκπροσωπούν την πιο νέα γενιά της Ελλάδας. Εκεί ζουν οι προβληματισμοί και η καλπάζουσα προσπάθειά τους να βρουν λύσεις σε κάποια προβλήματα. Το έργο με εργαλείο ένα πανέξυπνο, εκρηκτικό χιούμορ σκάβει βαθιά στα προβλήματα των ανθρώπων αυτών και βγάζει στην επιφάνεια και τις ευθύνες των μεγάλων για ό,τι κάναμε, για ό,τι δεν κάναμε και για ό,τι χρωστάμε να κάνουμε επειγόντως».

 

Ευχαρίστησε τον Δ. Παπασταμάτη για το ότι η θεατρική παραγωγή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα σημειώνοντας ότι χρειάζεται την αμέριστη βοήθεια της δημοτικής αρχής. Τόνισε ότι πρόκειται για μια παράσταση επαγγελματικού επιπέδου που είναι άξια να σταθεί στις σκηνές της Αθήνας.

• Διαμαρτυρία του σκηνογράφου

Ο Τάσος Ζωγράφος «γκρίνιαξε», όπως είπε, καθώς διαμαρτυρήθηκε για το εξώφυλλο του προγράμματος το οποίο στην ουσία υποβάθμισε την αφίσα που είναι καλλιτεχνικό προϊόν. «Δεν μπορείτε την αφίσα του θεάτρου να την βάζετε στο προσπέκτους του κουρτινάδικου. Το θέατρο θέλει μια ειδική μεταχείριση. Οι ηθοποιοί θέλουν χαΐδεμα, τους ρίχνω χάδι για να κάνουν τη δουλειά μου, κατά συνέπεια τη δουλειά του θεάτρου» ανέφερε μεταξύ άλλων. Να σημειωθεί ότι το εξώφυλλο έχει τίτλο «Η Θρακική Πρεμιέρα στον Πολιτισμό» και μέσα από την κουρτίνα «προβάλει» κατά κάποιο τρόπο εμφανώς άκομψο η αφίσα.

 

Ο κ. Σταμπουλίδης ζήτησε συγνώμη και προσφέρθηκε να προχωρήσει σε αλλαγή αλλά ο κ. Ζωγράφος του απάντησε ότι δεν χρειάζεται. Πρόσθεσε ότι από την πλευρά τους δεν έχουν αντίρρηση να τους «χαϊδεύουν» ως καλλιτέχνες για να παράγουν έργο.

 

Ο κ. Κοτσάκης προσπάθησε να κλείσει το θέμα και του ζήτησε να μιλήσει για την 60χρονη πορεία του στο θέατρο και ο Τ. Ζωγράφος τον παρέπεμψε στη βιογραφία του που κυκλοφορεί.

• Μουσική για μια παράσταση

Ο συνθέτης της παράστασης έχει υπογράψει τη μουσική και στις δυο άλλες παραγωγές και θέλησε να εξηγήσει ότι όπου παίζεται τυγχάνει πολύ καλής αποδοχής από το κοινό, ενώ πρόσθεσε ότι η μουσική είναι διαφορετική στις τρεις παραστάσεις. «Ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε ότι δεν γράφεις μουσική για ένα έργο αλλά για μια παράσταση, κάθε φορά είναι κάτι το διαφορετικό». Είπε ότι η συγκεκριμένη παράσταση είναι μια πολύ καλή δουλειά κι αυτό οφείλεται στα νέα παιδιά.

 

Από τους ηθοποιούς, ο Μάνος Γαλανής προέτρεψε το κοινό να δει το έργο για να στηρίξει το θεσμό του ΔΗΠΕΘΕ που έχει ανάγκη στήριξης «γιατί όπως και προηγουμένως λέχθηκε ο θεσμός περνάει κρίση. Είναι ένας θεσμός που έγινε για να φτάσει το θέατρο στους πολίτες» είπε και μαζί του συμφώνησαν και οι συμπρωταγωνιστές του.


Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.