Αδεσποτουλια Ξανθης: Πανω απο 600 σκυλοι αργοπεθαινουν απο την πεινα και τις αρρωστιες στην χωματερη της Ξανθης

Οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους ζητά το Φιλοζωϊκό Σωματείο

Την κατάσταση στην οποία διαβιούν περισσότερα από 600 αδέσποτα σκυλιά φέρνει στην επιφάνεια το Φιλοζωϊκό Σωματείο «Αδεσποτούλια Ξάνθης», κατηγορώντας τις Δημοτικές Αρχές Ξάνθης και Τοπείρου για αναλγησία και συστηματική παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.

Αναφερόμενο στο ιστορικό της υπόθεσης το Σωματείο μεταφέρει σε ανακοίνωσή του πως «στις 25 Ιουλίου 2023 λάβαμε ένα τηλεφώνημα από το Δήμο Ξάνθης ότι χρειάζεται τη βοήθεια μας για το μεγάλο “πρόβλημα” στον χώρο της χωματερής στην τοποθεσία Δ.Ι.Α.Α.Μ.Α.Θ. Εκατοντάδες σκυλιά, ενήλικα, κουτάβια, άρρωστα, φοβικά, υποσιτισμένα να είναι έξω και μέσα στο χώρο της χωματερής».

Τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης» συμφώνησαν να βοηθήσουν τα σκυλιά, υπογράφοντας με το Δήμο μια σύμβαση, με ισχύ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Ο Δήμος θα πλήρωνε τα έξοδα των στειρώσεων, εξετάσεων και τροφών. Οι εθελοντές του Σωματείου με βοήθεια ειδικού θα τα έπιαναν, θα τα μετέφεραν στον κτηνίατρο για ό,τι χρειαζόταν το κάθε ζώο, θα γινόταν επανένταξη και θα πήγαιναν καθημερινά να τα ταΐζουν μέχρι να αναλάβει ο Δήμος τη σίτιση. Όποιο χρειαζόταν θα παρέμεινε για νοσηλεία.

Όπως μεταφέρει το Σωματείο η συμφωνία ήταν για 150 σκυλιά. Ο Δήμος είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε κι άλλο πρόγραμμα για τα υπόλοιπα ζώα. Να σημειωθεί ότι τα σκυλιά στην χωματερή είναι πάνω από 600. «Ξεκινήσαμε αμέσως. Χάρη στην βοήθεια των εθελοντών και των μελών του σωματείου μας καταφέραμε να πιάσουμε και να στειρώσουμε αρκετά φοβικά σκυλιά που εμβολιάστηκαν, έγιναν θεραπείες όπου χρειαζόταν, πήραμε αρκετά κουτάβια υπό την φροντίδα μας με δικά μας έξοδα γιατί στην χωματερή δεν είχαν καμία ελπίδα και αναλάβαμε να τους βρούμε οικογένεια» επισημαίνει το Σωματείο για εξηγώντας πως όταν ήρθε ο Σεπτέμβριος και η σύμβαση έληξε όλα πάγωσαν, από τη μεριά του Δήμου Ξάνθης. Για την ακρίβεια διευκρινίζει πως ο Δήμος αρνείται να αναλάβει την φροντίδα των ζώων παραπέμποντας μας στον Δήμο Τοπείρου καθώς η χωματερή είναι στα όρια και των δύο Δήμων και χρησιμοποιείται και από τους δύο Δήμους. Το Σωματείο από τις αρχές Οκτωβρίου έχει στείλει επιστολές στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Περιφέρεια και στους Δήμους Ξάνθης και Τοπείρου, ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που αργοπεθαίνουν στην χωματερή και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 600.



«Οι Δήμοι δεν τηρούν την νομοθεσία που αφορά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα αδέσποτα. Δεν αναλαμβάνουν ούτε την στείρωση, ούτε την κτηνιατρική περίθαλψη και τον εμβολιασμό των ζώων αυτών, ούτε καν την τροφή τους» τονίζουν στη συνέχεια τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης» και εξηγούν πως το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας είναι ξεκάθαρο. «Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν για όλα τα παραπάνω και όχι οι εθελοντές. Το αποτέλεσμα; Ταΐζουμε καθημερινά, μόνοι μας, περίπου 600 σκυλιά. (Δεν υπολογίζουμε τα σκυλιά στο καταφύγιο μας). Χρειαζόμαστε πάνω από 8  σακιά των 20κιλών ξηράς τροφής την ημέρα. Έχουν μάθει και μας περιμένουν καθημερινά. Ψυχές που πεινάνε. Επιπλέον, δίνουμε από την τσέπη μας εθελοντές και ιδιώτες περίπου 1.000 ευρώ την εβδομάδα για κτηνιατρική περίθαλψη».

Το Σωματείο σπεύδει ακόμα να διευκρινίσει πως τα σκυλιά αυτά δεν ήρθαν από την Βουλγαρία όπως κάποιοι διαδίδουν, αναφέροντας πως τα ζώα αυτά τοποθετήθηκαν εκεί από τον ίδιο τον Δήμο Ξάνθης. Πρόκειται για  «ζώα που μάζεψε ο Δήμος Ξάνθης μέσα από την πόλη, χωρίς να εμβολιάσει, χωρίς να στειρώσει, χωρίς να περιθάλψει και χωρίς να παρέχει χώρους σίτισης και καταλύματα για να προστατευθούν τα ζώα από τις καιρικές συνθήκες» επισημαίνει συγκεκριμένα και περιγράφει πως «τα ζώα αυτά αναπαράγονται, δεν βρίσκουν τροφή και είναι σε άθλια κατάσταση. Όταν δεν βρίσκουν να φάνε έχουν φτάσει σε σημείο να τρώνε τα πτώματα άλλων ζώων που δεν τα κατάφεραν. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό με τις χωματερές είναι σε όλη την Ελλάδα, και κανείς δεν πράττει αρμοδίως».

Μάλιστα στρέφει τα βέλη της κριτικής του και προς την Κυβέρνηση τονίζοντας πως «η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί “Κανένα Ζώο Αδέσποτο, Κανένα Κακοποιημένο” και συνεχώς διαβάζουμε για το πόσο άρτια και αυστηρή είναι πλέον η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα κατοικίδια. Και το ερώτημά μας είναι γιατί οι Νόμοι δεν εφαρμόζονται από την ίδια την Δημοτική Αρχή; Γιατί οι Δήμοι δεν φροντίζουν για την στείρωση, την περίθαλψη, τον εμβολιασμό και την σίτιση αυτών των πλασμάτων; Και ποιος επιτέλους είναι αρμόδιος να τους συνετίσει;»



Το Σωματείο ζητά  οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τα ζώα αυτά να στειρωθούν, εμβολιαστούν και να φτιαχτεί ο χώρος, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε τροφή νερό και καταλύματα που θα τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες. Δηλώνει μάλιστα πρόθυμο να βοηθήσει στο να συλλεχθούν αυτά τα ζώα, και να βοηθήσει να βρεθούν οι κατάλληλες οικογένειες να τα υιοθετήσουν.

«Ένα είναι σίγουρο: Τα ζώα αυτά πρέπει να σταματήσουν να αναπαράγονται ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να έχουν μια ευκαιρία να βρουν σπίτι» τονίζει κλείνοντας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.