Πραγματοποιηθηκε εκδηλωσει προς τιμην των ηρωων της Εθνικης Αντιστασης

Οι ήρωες της εθνικής αντίστασης της περιόδου 1941-44 τιμήθηκαν την Κυριακή το πρωί με δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Στην τελετή παραβρέθηκαν οι ηγεσίες των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, ενώ από τους πολιτικούς φορείς παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής νομάρχης κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης και ο διευθυντής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Καλούδης. Το «παρών» έδωσε και ο κ. Γιώργος Σακάρης, που αποτελεί το μοναδικό εν ζωή ένστολο του ΕΛΑΣ στο νομό Ροδόπης και πρόεδρο των αντιστασιακών οργανώσεων της εθνικής αντίστασης. Οι παραβρισκόμενοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν την περιγραφή γεγονότων εκείνης της περιόδου, από έναν άνθρωπο, που τα έζησε και συμμετείχε ενεργά στον αγώνα αυταπάρνησης, που έδωσαν οι ήρωες της εθνικής αντίστασης για την ελευθερία του τόπου.

«Δυστυχώς, οι νέοι σήμερα δεν έχουν οράματα και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τα γεγονότα»

Ο κ. Γιώργος Σακάρης στάθηκε ιδιαίτερα στην ομοψυχία και την κοινή προσπάθεια, που κατέβαλαν οι Έλληνες σε εκείνο τον αγώνα, και επανέλαβε ότι ως τέτοιος θα πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Τόνισε δε ότι «η ιστορία της περιόδου πρέπει να καταγραφεί από ανθρώπους, που έχουν εμπειρία, ώστε να γνωρίσουν οι νέοι μας τα γεγονότα». «Διότι, δυστυχώς», συνέχισε, «οι νέοι σήμερα δεν έχουν οράματα και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν κάποια γεγονότα, κατά τα οποία οι παππούδες τους πρόσφεραν στην περίοδο εκείνη». «Τα ενδιαφέροντά τους», εκτίμησε, «είναι δυστυχώς κάπου αλλού, στις καφετερίες και ιδίως ξενικά πρότυπα».

«Έχουμε χρέος να αντλούμε συμπεράσματα και διδαχές από την εμπειρία του παρελθόντος»

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής νομάρχης κ. Κώστας Κατσιμίγας, εκτίμησε ότι «οι επέτειοι αυτοί, όπως η σημερινή, δεν έχουν μόνο εορταστικό χαρακτήρα. Σήμερα ήταν η μέρα της εθνικής αντίστασης και αποτελεί μια μέρα μνήμης και τιμής για τους μαχητές της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της κατοχής». «Έχουμε χρέος», συνέχισε, «από αυτές τις γιορτές να βγάζουμε πάντα χρήσιμα συμπεράσματα για τη σημερινή κατάσταση, για τους σημερινούς νέους ανθρώπους και από την εμπειρία του παρελθόντος να αντλούμε συμπεράσματα και διδαχές για το τι μέλλει γενέσθαι. Η εθνική αντίσταση ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα, που έδειξε ότι όταν οι έλληνες ήταν ενωμένοι, σώφρονες και συνεργάζονταν, προόδευαν. Η χώρα μας ήταν μια μικρή χώρα, που όμως κατάφερε να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού ελευθέρου κόσμου. Ήταν μια χώρα ισχυρή πολιτικά, ισχυρή πολιτισμικά, ήταν ισχυρή ακόμα και στρατιωτικά. Γι’ αυτό έπαιξε και έναν τεράστιο ρόλο». «Σήμερα», αντιπαρέβαλε, «αυτή η χώρα είναι υπό απαξίωση και υφίσταται το χλευασμό κάποιων χωρών, που σε δύσκολες στιγμές ήταν εξαφανισμένες. Σήμερα λοιπόν, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση, οικονομική και αξιακή, και να ξαναβρεί το βηματισμό της. Πρέπει να αναλογισθούμε όλοι μας τις ευθύνες μας, να ανασκουμπωθούμε, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση». «Επομένως», κατέληξε, «αυτές τις επετείους πρέπει να τις δούμε με αυτήν την έννοια της διδαχής και της εξαγωγής συμπερασμάτων, αλλά και να παίρνουμε και μηνύματα ελπίδας για το μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.