Ποσο προετοιμασμενος ειναι ο Δημος Κομοτηνης για εκτακτα φαινομενα;

Το ζήτημα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Φελίνα Καζάκου

Το θέμα της ετοιμότητας του δήμου στην κατεύθυνση αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτά που χτύπησαν την υπόλοιπη Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες έφερε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. 
 
Όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί σημαντικά ποσά, μέσω του εθνικού προγράμματος, για διάφορα έργα στην πόλη και τους οικισμούς, όμως δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός, σε σχέση με την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων, αλλά και πυρκαγιές και βιομηχανικές καταστροφές.
 
Για αυτό και ζήτησε να μάθει ποιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί, και αν θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε ένα σχέδιο όπου θα καταγραφούν οι αδυναμίες στο κέντρο της πόλης και τους οικισμούς.
 
Για αυτό και πρότεινε να συνταχθεί άμεσα μια τέτοια μελέτη, και να μην αρκούνται στις συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά να διατίθενται ποσά για την πρόληψη, και πρότεινε αυτό να ενταχθεί στον επόμενο προϋπολογισμό. 

Σχέδια δράσης για πολλαπλές περιπτώσεις 

Απαντώντας ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση των ζητημάτων των φυσικών καταστροφών έχει δύο πυλώνες, ο ένας είναι η πρόληψη, με την έννοια της αντιμετώπισης τεχνικών ζητημάτων που αναφύονται συνεχώς, και ο δεύτερος η αντιμετώπισή τους από τη στιγμή που θα προκύψει η φυσική καταστροφή και ο τρόπος με τον οποία θα λειτουργήσουν η πολιτική προστασία και τα συναρμόδια όργανα.
 
Όμως δεν έχουν μείνει σε διαπιστώσεις και συζητήσεις, σημείωσε, με το Δήμο Κομοτηνής να έχει εδώ και τρία χρόνια συντάξει σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών για πλημμύρες, χιονοπτώσεις και πυρκαγιές, σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, με βάση τα οποία λειτούργησαν όποτε χρειάστηκε.
 
Όσο για τα πλημμυρικά φαινόμενα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στον οικισμό της Μελέτης, στον Κάλχα όπου υλοποιείται και νέα παρέμβαση, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στην πόλη.
 
Βέβαια υπάρχουν σημεία, όπως το τέρμα Φιλιππουπόλεως, η περιοχή γύρω από το παζάρι και η ανισόπεδη διάβαση στην έξοδο προς Ξάνθη, όπου τα προβλήματα είναι χρόνια, και χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, η οποία δεν είναι εύκολη με τις σημερινές συνθήκες.
 
Όσο για τα βιομηχανικές καταστροφές, ο κ. Πετρίδης θύμισε τον σχεδιασμό του Δήμου σε μια πολύ σοβαρή περίπτωση, τη φωτιά στην Alfa Beta Roto προ μερικών ετών, όπου υπήρξε μέσα σε μισή ώρα δυνατότητα μετακίνησης πληθυσμού, με τη συνδρομή ΚΤΕΛ και ιδιωτών.
 
Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε πως πλέον χρησιμοποιούνται και τα αρχεία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε πρόεδροι των οικισμών και οι υπηρεσίες να έχουν εικόνα για άτομα που μπορεί να δυσκολεύονται να μετακινηθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.