Πονταρει στην εξωστρεφεια το ΔΠΘ

Συμφωνίες συνεργασίας με δύο πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης υπέγραψε το ΔΠΘ - Ανεξαρτητοποίηση μέσα από διεθνείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες επιθυμεί ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης - Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΠΘ θα ανακηρυχθεί τον Απρίλιο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Έκκληση προς την πολιτεία να επιτρέψει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να γίνει ισχυρότερο μέσα από την αυτοδιαχείριση και τη διεύρυνσή του ώστε να αναπληρώσει τους πόρους που αυτή πλέον αδυνατεί να του παράσχει απεύθυνε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κάνοντας ένα απολογισμό της θητείας του μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας παράλληλα το όραμα της διοίκησης του πανεπιστημίου για το μέλλον.
 
Ο κ. Καραμπίνης έκανε αναφορά στο προβλήματα που υπάρχουν στην Ακαδημαϊκή λειτουργία και ανάπτυξη του πανεπιστημίου λόγω της περικοπής της χρηματοδότησής του σχεδόν στο 20% αυτής που ήταν το 2009 και της μη αναπλήρωσης του συνταξιοδοτούμενου προσωπικού, που έχει οδηγήσει σε 284 κενές οργανικές θέσεις, και την παγκόσμια, κατά τον ίδιο, πρωτιά να έχει το πανεπιστήμιο 28 φοιτητές ανά μέλος ΔΕΠ.
 
Όσο για το μέλλον, ο κ. Καραμπίνης προσβλέπει στις διεθνείς συνεργασίες που προβάλλουν και ενισχύουν το πανεπιστήμιο, το οποίο θα μπορέσει μέσα από τους δικούς του πόρους να γίνει Πλήρως Αυτοδιαχειριζόμενο – Αυτοδιοικούμενο. 

Μέσα στο 2016 η προκήρυξη κατασκευής νέου κτιρίου στην Κομοτηνή

Κάνοντας τον απολογισμό του ο Πρύτανης επικεντρώθηκε στα προβλήματα ακαδημαϊκής λειτουργίας και ανάπτυξης που είχε να αντιμετωπίσει το πανεπιστήμιο, τόσο λόγω της αιμορραγίας σε ανθρώπινο δυναμικό σε συνδυασμό με τη μη αντικατάσταση των αποχωρούντων, αλλά και την προτίμηση για σπουδές (κυρίως μεταπτυχιακές) σε κεντρικά και ιδιωτικά Πανεπιστήμια -λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της γεωγραφικής θέσης του πανεπιστημίου-, καθώς και τις μετεγγραφές φοιτητών, τη μη θεσμοθέτηση μεταπτυχιακών υποτρόφων που οδήγησαν σε «έξοδο εγκεφάλων» στο εξωτερικό ενώ υπήρχε η επιθυμία παραμονής, αλλά και η μη θεσμοθέτηση σχολής δια βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την οποία ήταν έτοιμο το ΔΠΘ και θα μπορούσε να του αποφέρει πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν για την άμβλυνση των ανωτέρω προβλημάτων.
 
Το Πανεπιστήμιο, κατά τον κ. Καραμπίνη, αυτή τη στιγμή έχει έναν ελλιπέστατο τακτικό προϋπολογισμό, διαθέτοντας μόλις 203 ευρώ ανά φοιτητή στη φοιτητική μέριμνα όταν το 2011 διέθετε 608 ευρώ, τη στιγμή που οι εξωτερικές παροχές – δωρεές είναι ανύπαρκτες, έχει αυξημένο κόστος λειτουργικών απαιτήσεων και πρέπει να υποστηρίξει ερευνητικές ομάδες, να συντηρήσει υφιστάμενες υποδομές και εξοπλισμό και να προγραμματίσει τις νέες υποδομές που χρειάζεται, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία κτιρίου για να μεταφερθούν οι σχολές που στεγάζονται στην Παλιά Νομική, με τις μελέτες για κτίριο 24 χιλ. τ.μ. το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο από την ΕΤΕΠ και το οποίο ελπίζουν πως θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2016.
 
Κάποια ανάσα δίνουν τα χρήματα της έρευνας, τα οποία όμως όπως σημείωσε ο Πρύτανης δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν ανάγκες του πανεπιστημίου, ενώ υπάρχει βοήθεια από τη συλλειτουργία και παραχώρηση κάποιων δομών, όπως το Κολυμβητήριο των ΤΕΦΑΑ με το Δήμο Κομοτηνής. 

Ισχυρότερο πανεπιστήμιο με συνεργασίες στο εξωτερικό

Ο κ. Καραμπίνης εξέθεσε το όραμά του να γίνει το πανεπιστήμιο ισχυρότερο μέσα από την αυτοδιαχείριση, τονίζοντας πως θα πρέπει η πολιτεία να τους επιτρέψει να αναπνεύσουν τώρα που δεν μπορεί να τους βοηθήσει οικονομικά και να μην δημιουργεί προσκόμματα σε διεθνείς συνεργασίες ή πρωτοβουλίες, όπως το τμήμα Ελληνικών Σπουδών, το οποίο θα απέφερε πόρους για το πανεπιστήμιο όμως ουδέποτε ενεργοποιήθηκε, παρόλο που το πανεπιστήμιο είχε βρει ενδιαφερόμενους ακόμα και από την Κίνα.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει πλήρως Αυτοδιαχειριζόμενο – Αυτοδιοικούμενο, με 24 Τμήματα σε 10 Σχολές, 60 Μεταπτυχιακά Προγράμματα, Ευρύτερες Διεθνείς συνεργασίες και Τμήματα, 35.000 ενεργούς φοιτητές, 1.000 μέλη ΔΕΠ, 1.000 άτομα λοιπό προσωπικό και Υποδομές Αθλητικές – κοινωνικών δραστηριοτήτων.
 
Το πανεπιστήμιο, σημείωσε, πέρασε με άριστα από την αξιολόγηση που έγινε πρόσφατα, και έχει δυνατότητες για να σταθεί σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε ο κ. Καραμπίνης θεωρεί πως το πανεπιστήμιο δεν μπορεί, αν θέλει να είναι υγιές και δυναμικό, να εξαρτάται μόνο από την κρατική επιχορήγηση, αλλά να φέρει πόρους και δράσεις, μέσα από την αναγνώριση της δουλειάς του.
 
Για αυτό και θέλουν να αναπτύξουν μια σημαντική εξωστρέφεια, για αυτό και έχουν υπογράψει συνεργασία με δύο πανεπιστήμια της Κίνας, και ανέμεναν συμφωνία και με τρίτο το οποίο θα έστελνε φοιτητές για το διεθνές τμήμα για το οποίο όμως δεν υπογράφηκε ποτέ το προεδρικό διάταγμα, ενώ υπέγραψαν συμφωνίες με δύο πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης, το πανεπιστήμιο Γέλτσιν και το Ιατρικό πανεπιστήμιο, το οποίο έχει άμεση εξειδίκευση στο νεογνολογικό τομέα και θα έρθει σε άμεση επαφή με την Ιατρική Σχολή. 

Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Διοργανώνουμε μια σειρά συνεδρίων που έχουν να κάνουν με τη Θράκη» αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Καραμπίνης εξηγώντας πως «το ένα έχει να κάνει με την θρησκευτική ιστορία της Θράκης, το οποίο θα γίνει το Σάββατο 16 Απρίλιου και κατά τη διάρκειά του θα ανακηρυχθεί επίτιμος Διδάκτορας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προς τιμή του οποίου πραγματοποιείται το συνέδριο».
 
Επίσης το Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιήσει το 3ο Συνέδριο πολιτικής προστασίας 22-25 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία με την περιφέρεια, στις θεματικές ενότητες του οποίου έχουν ενταχθεί θέματα που απασχολούν και τις τοπικές κοινωνίες όπως η μετανάστευση, στο οποίο ελπίζουν πως θα παραστεί ο Επίτροπος κρίσεων της ΕΕ κ. Χρήστος Στυλιανίδης.
 
Παράλληλα από τις 11-15 Απριλίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια σε όλη την ΑΜΘ θα γίνουν σεμινάρια για νέους που αφορούν την κινητικότητα και την εύρεση θέσεων εργασίας, στα πλαίσια του Europe direct, ενώ 18-19 Απριλίου θα γίνει στοχευμένη δράση του Euraccess για την κινητικότητά ερευνητών από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, ενώ συνεχίζονται οι δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή σε διάφορα δίκτυα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.