Πολος ελξης το συστημα Seatrack στο Φαναρι

Αναβαθμίζει ποιοτικά και τουριστικά την παραλία Ιουλία - Τρύφωνας Καρούντζος «Πιστεύω ότι το μηχάνημα μπορεί να γίνει η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα κέντρο θεραπευτικού και ιατρικού τουρισμού στην περιοχή μας»

Επιτυχημένο κρίνεται το πρώτο καλοκαίρι λειτουργίας του συστήματος Seatrack το οποίο τοποθετήθηκε στην παραλία Ιουλία στον οικισμό του Φαναρίου, και ελπίδα του Σωματείου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης είναι ότι του χρόνου ο χώρος θα έχει διαμορφωθεί ακόμα καλύτερα.
 
Το μηχάνημα, που κατασκευάζεται από ελληνική εταιρεία, τοποθετήθηκε στα μέσα του καλοκαιριού και σε αυτό το διάστημα κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, ενώ στο χώρο, μαζί με τον διάδρομο που τοποθετήθηκε για την πρόσβαση στο μηχάνημα από το πάρκινγκ για άτομα με αμαξίδιο, εγκαταστάθηκαν αποδυτήρια και τουαλέτα για ΑμεΑ.
 
«Η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου» σημείωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Τρύφωνας Καρούντζος, που εξήγησε πως είχαν το λιγότερο πέντε με έξι άτομα καθημερινά, και πολλές φορές αρκετά περισσότερα.
 
Με την έλευση του φθινοπώρου και το τέλος της τουριστικής περιόδου το μηχάνημα θα λυθεί, θα αποθηκευτεί και θα επανατοποθετηθεί του χρόνου το καλοκαίρι, με το Σωματείο να ελπίζει πως θα συνεχιστεί η βελτίωση των περιβάλλοντων υποδομών ώστε να γίνει όλη η παραλία πραγματικά προσβάσιμη, και να αποτελέσει πόλο έλξης για ΑμεΑ από όλη την ΑΜΘ και όχι μόνο, μιας και φέτος οι ξένοι τουρίστες κυρίως Τούρκοι και Βούλγαροι, που παραθέριζαν στο Φανάρι, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό. 

Βοήθεια σε ΑμεΑ αλλά και ηλικιωμένους 

Το Σωματείο ήταν αυτό που είχε προτείνει στο Δήμαρχο Κομοτηνής να τοποθετηθεί ο μηχανισμός στην παραλία της Κομοτηνής, με τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Τρύφωνα Καρούντζο να τονίζει πως ο κ. Πέτρίδης πήρε άμεσα την απόφαση να μπει, και μπήκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος για την αποδοχή που συνάντησε από τον κόσμο ο μηχανισμός» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτός δεν εξυπηρετεί μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά και ηλικιωμένους οι οποίοι λόγω προβλημάτων κίνησης έχουν δυσκολία να μπουν και να βγουν από τη θάλασσα.
 

Ο μηχανισμός, όταν πρωτοτοποθετήθηκε, ξένισε λίγο τους θαμώνες της παραλίας, γρήγορα όμως έγινε αποδεκτός και από τους κατοίκους του Φαναρίου, αλλά και από τους παραθεριστές, με μεγάλο ενδιαφέρον να δείχνουν τόσο Βούλγαροι όσο και Τούρκοι τουρίστες.
 
Να θυμίσουμε πως το μηχάνημα χρησιμοποίησε και η Ομάδα Μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο της Βουλγαρίας, αλλά και πολλοί Τούρκοι, ενώ οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν στο μηχάνημα, τις τουλαέτες και τα αποδυτήρια, είναι γραμμένες, πέρα από τα Ελληνικά, στα Αγγλικά, τα Τούρκικα και τα Βουλγάρικα. 

Κέντρο θεραπευτικού και Ιαρτρικού τουρισμού 

«Πιστεύω ότι το μηχάνημα μπορεί να γίνει η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα κέντρο θεραπευτικού και ιατρικού τουρισμού στην περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Καρούντζος, επισημαίνοντας πως αν υπήρχαν κοντά στο μηχανισμό ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη διαμονή ΑμεΑ αυτοί θα ήταν γεμάτοι όλο το καλοκαίρι, από άτομα που θα ήθελαν να χρησιμοποιούν στις διακοπές τους αυτό το μηχανισμό, που τους δίνει επιπλέον ελευθερία.
 

«Τα άτομα με αναπηρία, αν βρουν προσβάσιμο μέρος, αφήνουν χρήματα και το διαφημίζουν σε άλλους γνωστούς τους» σημείωσε, τονίζοντας πως για πολλά χρόνια γίνεται συζήτηση για την προσπάθεια προσέλκυσης Τουρισμού ΑμεΑ στην πόλη μας, χωρίς όμως να έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
 
Όμως ο κ. Καρούντζος θεωρεί πως με το μηχάνημα να βρίσκεται ήδη στην περιοχή, αν ικανοποιηθούν κάποιες συνθήκες, που θεωρεί πως απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση, όπως η βελτίωση και η διεύρυνση του δρόμου που συνδέει το Φανάρι με την Εθνική οδό, ώστε να είναι πιο βατός, καθώς και την εγκατάσταση φωτισμού ή τη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου, τότε θα μπορέσει να γίνει το Φανάρι καλύτερος πόλος έλξης για όλους τους τουρίστες, μαζί με ΑμεΑ. 

Βελτιώσεις για την επόμενη χρονιά 

Την ίδια ώρα έχουν κάνει διάφορες προτάσεις για την βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε η παραλία να γίνει πλήρως προσβάσιμη και όταν τοποθετηθεί του χρόνου το καλοκαίρι, θα γίνουν καλύτερες υποδομές.
 
Μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Σύλλογος είναι οι ξύλινοι διάδρομοι, μαζί με ένα σημείο όπου θα «παρκάρουν» τα αμαξίδια όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το μηχάνημα και βρίσκονται στη θάλασσα.
 
Παράλληλα έχουν ζητήσει να κατασκευαστούν δύο θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ, που δεν υπήρχαν φέτος, και γενικά πιέζουν ώστε να γίνει η όλη παραλία πιο οργανωμένη και συντονισμένη, ώστε να αναβαθμίσει και την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην όλη την περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.