Πολιτιστικο συνεδριο για την παραδοση και τη νεωτερικοτητα

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή το συνέδριο με θέμα «Πολιτισμός – Παράδοση και Νεωτερικότητα στον 21ο αιώνα» που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου στην Ορεστιάδα, στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Ομιλίες, εισηγήσεις, σύσκεψη των συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας και βράβευση του εβρίτη ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη περιλαμβάνει το τριήμερο συνέδριο, που σαν στόχο έχει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από δευτεροβάθμιους πολιτιστικούς φορείς σε όλη τη χώρα και να μεταφερθεί η φωνή των συλλόγων της περιφέρειας στην Αθήνα.

Ανάμεσα στους εισηγητές είναι η ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία θα προσεγγίσει το θέμα «Ελληνική Παράδοση και Ευρωπαϊκή Νεωτερικότητα».

Η πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) Φανή Μπαχαρίδου ευελπιστεί να δημιουργηθεί ένα δευτεροβάθμιο όργανο για τον πολιτισμό στο νομό Έβρου, πρόταση που θα περάσει και μέσα από το συνέδριο. «Εκπροσωπούμε την πλειονότητα των συλλόγων του Έβρου (τους 96 από τους 125), που είναι ένας από τους πιο δραστήριους νομούς και μάλιστα οι σύλλογοί μας εκπροσωπούν το νομό, τη Θράκη αλλά και τη χώρα σε μεγάλες εκδηλώσεις. Με τα σημερινά δεδομένα στον πολιτισμό διαπιστώνουμε ότι κάποιοι σύλλογοι ήθελαν κάτι το διαφορετικό, αυτό που επιβάλουν οι καιροί με τις νέες τεχνολογίες και την εξέλιξη.

Στα δέκα χρόνια που λειτουργούμε ως Ένωση υλοποιήσαμε πολλά συνέδρια με ντόπιους δημιουργούς. Θέλοντας ν’ αλλάξουμε την πορεία της ΕΠΟΦΕ θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο δεδομένο. Το συνέδριο «Πολιτισμός – Παράδοση και Νεωτερικότητα στον 21ο αιώνα» θα πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα σε συνεργασία με το δήμο και είναι ανοιχτό σε όποιον ενδιαφέρεται». Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, με την υποστήριξη της ΤΕΔΚ Έβρου και της Ν.Α. Ροδόπης – Έβρου, αλλά και της Νομαρχίας Έβρου, ενώ την έναρξη αναμένεται να κηρύξει ο υπουργός Νίκος Τσιαρτσιώνης. Στην έναρξη θα προβληθεί το dvd για το νομό Έβρου που έχει επιμεληθεί η νομαρχία. Στο συνέδριο έχουν καλεστεί δύο σύλλογοι από κάθε νομό της Βόρειας Ελλάδος. Κεντρικός εισηγητής στις χθεσινές εργασίες ήταν ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Χ. Ζαχόπουλος. Στο πλαίσιο των εργασιών βραβεύτηκε ο ζωγράφος Δημήτρης Ναλμπάντης για το σύνολο του έργου του, ο οποίος είναι ο καλλιτέχνης που επιμελήθηκε το έμβλημα του συνεδρίου.

Η παρουσία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης και του γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Χ. Ζαχόπουλου αποτελεί ευκαιρία μοναδική για να αναδείξουν οι φορείς πολιτισμού του Έβρου τα σημαντικά ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Μ. Δοξιπάρας και να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις. Το πρόγραμμα εξάλλου του γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους όλης της περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Τη «λάμψη» των πολιτικών θα «κλέψει» ο περιεκτικός κι ευφάνταστος λόγος της κ. Αρβελέρ, ενώ με ενδιαφέρον περιμένουν οι διοργανωτές την εισήγηση του Μιχάλη Χριστάκη, διδάκτορα και ειδικού επιστήμονα του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που θα έχει σαν θέμα την «συμβολή της εκπαίδευσης – επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το μήνυμα της περιφέρειας

Η κ. Μπαχαρίδου επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό μπορούν να τον αναδείξουν ή να τον καταστρέψουν» και αναφέρεται στο μήνυμα που θα επιδιώξει να περάσει το πολιτιστικό συνέδριο της ΕΠΟΦΕ. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς ως Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου έχουμε χρέος να εισπράττουμε πρώτοι απ’ όλους τα νέα δεδομένα που έρχονται, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες και να ενημερώνουμε τους συλλόγους μας. Το απόγευμα του Σαββάτου θα συναντηθούμε όλοι οι σύλλογοι που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο προκειμένου να μιλήσουμε για την «κομβική σημασία της δικτύωσης του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του πολιτισμού». Θα το αναπτύξει ο κ. Χριστάκης ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου, με στόχο να δημιουργηθούν δευτεροβάθμιοι φορείς σε όλη τη χώρα, ένα δίκτυο. Θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε και το επόμενο συνέδριο στο νομό μας, μια και πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο. Επιπλέον, διεκδικούμε ν’ ακουστεί και η δικιά μας φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι η βάση του πολιτισμού μας είναι οι σύλλογοί μας, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους, αυτοί που υλοποιούν πανηγύρια και συγκεντρώνουν τον κόσμο της περιοχής, αλλά και οι άνθρωποι που είναι στους αρχαιολογικούς χώρους, αυτοί που έχουν ιδρύσει μουσεία, όσοι γενικά προσφέρουν εθελοντικά στον πολιτισμό».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.