Πληρης και εξοργιστικη απαξιωση του «Χατζιδακειου» φεστιβαλ της Ξανθης!

Θα μπορούσε ποτέ κάποιος να φανταστεί την Ξάνθη χωρίς το καρναβάλι της ή τις γιορτές της παλιάς πόλης, να βλέπει συχνά να απαξιώνονται και να ματαιώνονται χωρίς «ν’ ανοίξει ρουθούνι»;Η απάντηση είναι -σαφώς- ένα ηχηρό και απερίφραστο «όχι» απ’ όλους, φορείς, επαγγελματίες, κατοίκους και επισκέπτες της Ξάνθης.

Συνεπώς, είναι αξιοπρόσεκτο αυτό που συμβαίνει με το «Χατζιδάκειο» φεστιβάλ, έναν σπουδαίο πολιτιστικό θεσμό που η έλλειψη φαντασίας, στοχεύσεων και δράσεων (με λίγα λόγια η έλλειψη ενδιαφέροντος) αφήνει ν’ απαξιωθεί. Προς επίρρωση των γραφομένων, που ίσως ηχούν σκληρά αλλά αποτυπώνουν μια ακόμη πιο σκληρή πραγματικότητα, επιχειρούμε παραθέτουμε το εξόχως ενδιαφέρον χρονικό της τελευταίας τριετίας, μην έχοντας περαιτέρω χρεία μαρτύρων.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2008, επισκέφτηκε την Ξάνθη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Τζίμας και ανάμεσα σε όσα εξήγγειλε ή επισήμανε, περιέλαβε και τη θεαματική αύξηση κονδυλίων για τον πολιτισμό, όσον αφορά το νομό μας. Υπενθυμίζουμε τις ακριβείς δηλώσεις του υπουργού: «Στον πολιτισμό βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το πρόγραμμα παραμεθορίων περιοχών του 2008 για πρώτη φορά έχει βάλει τους δήμους όλων των νομών. Η επιχορήγηση του νομού σας που πέρυσι δεν ξεπερνούσε τις 140.000, φέτος –χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα- έχει ξεπεράσει τις 450.000». Κατόπιν τούτων κι ενώ θα περίμενε κανείς να ξεπεραστούν με άνεση τα όποια προβλήματα διοργάνωσης του φεστιβάλ, ήρθαν οι κατηγορηματικές δηλώσεις του δημάρχου Ξάνθης και της διοργανώτριας Σοφίας Καραγιαννίδου (προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών) ότι το φεστιβάλ ματαιώνεται οριστικά! Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τη φημολογία για ματαίωση του «Χατζηδάκειου» και την προηγούμενη χρονιά! Τότε η κ. Καραγιαννίδου έλεγε ότι έφταιγε η μακρόχρονη απουσία της και τελικά όλοι… πανηγυρίσαμε το γεγονός ότι κατάφερε να εξασφαλίσει τη διοργάνωση την τελευταία στιγμή. Έτσι, παρά τον υπερτριπλασιασμό της επιχορήγησης για τον νομό Ξάνθης, το φεστιβάλ του 2008 ματαιώθηκε, με τον δήμαρχο κ. Στυλιανίδη να λέει ότι «θα οργανωθεί καλύτερα στο μέλλον…» και την κ. Καραγιαννίδου να… αποκαλύπτει: «Φέτος δεν ήθελε ο δήμαρχος, είχε πει να μη γίνει και δεν θα γίνει».

Φθηνή μικροπολιτική και κούφιες υποσχέσεις!

Παραμένουμε στο 2008, όπου ξεπερνώντας εαυτούς, οι αρμόδιοι δήλωναν με παρρησία, δια στόματος Σοφίας Καραγιαννίδου: «Το “Χατζιδάκειο” φεστιβάλ το έχουμε βάλει στο νέο πρόγραμμα αξιολόγησης που ξεκινά το 2009 και θα γίνεται κάθε χρόνο». Σε υπενθύμιση των όσων δήλωνε ο κ. Τζίμας πριν από σαράντα μόλις ημέρες από τότε, η κ. Καραγιαννίδου απάντησε: «Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε (σσ. αν και ήταν παρούσα!), αλλά σ’ εμάς δεν δόθηκε τίποτε. Πού πήγαν και πού να βρούμε τα χρήματα; Αφήστε που κάποιοι μας είχαν υποσχεθεί στήριξη και χρήματα δεν έχουν έρθει ακόμη…». Στο ίδιο πνεύμα… θόλωσης των υδάτων μέσα από αντιμεταθέσεις ευθυνών, κινήθηκε και ο δήμαρχος: «Δεν είναι απόφαση δική μου ή της κ. Καραγιαννίδου. Απλώς υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Και προκειμένου να κάνουμε κάτι που δεν θα έχει την αναμενόμενη επιτυχία, είναι καλύτερα να το μεταφέρουμε και να το κάνουμε αντάξιο της προσφοράς του Μάνου Χατζιδάκι. Άλλωστε κι άλλοτε γινόταν ανά διετία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το κάνουμε διετές. Απλώς υπάρχουν προβληματάκια, το φεστιβάλ μεταφέρεται και θα δούμε εν ευθέτω χρόνω…».

Μια πρώτη απάντηση ήρθε τότε από συνομιλία μας με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Σάββα Μελισσόπουλο: «Σύσσωμη η δημοτική αρχή, πιστεύω πως δεν έχει την πολιτική βούληση να διοργανώσει το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός. Προφανώς το πρόβλημα είναι οικονομικό, αλλά πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, όταν ο δήμαρχος στη λογοδοσία μάς είχε διαβεβαιώσει ότι τα οικονομικά του δήμου είναι σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχουν αποθέματα;».

Στις 12 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης αναλώνεται στο ζήτημα του φεστιβάλ. Με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρίστο Πούλιο να δηλώνει ότι «ξαφνικά και χωρίς να ξέρουμε τίποτε, πληροφορούμαστε από τον τύπο τη ματαίωση! Και ο πρώτος πολίτης της πόλης και δήμαρχος για δέκα χρόνια, παραδέχεται ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να διοργανώσει το Χατζιδάκειο» και τον Νίκο Ανταμπούφη («Πολίτες για την Ξάνθη») να λέει: «Ο δήμος και η πόλη μας έχουν στα χέρια τους ένα τρομακτικό πολιτιστικό όπλο, το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι. Μπορεί να προσφέρει και στην οικονομική και στην τουριστική και στην επιστημονική ανάπτυξη, πέρα από τις τετριμμένες συναντήσεις χορωδιών που κάναμε χωρίς να θέτουμε τίποτε άλλο. Από επιστημονικά συνέδρια μέχρι ανάδειξη της προσωπικότητας και της μουσικής του Χατζιδάκι σε σχέση με την πόλη μας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της. Οι ιδέες δεν λείπουν, αλλά οι υπεύθυνοι για την υλοποίησή τους δίνουν μια απαράδεκτη εικόνα». Με το ενδιαφέρον στραμμένο στο προσοδοφόρο κατεστημένο των καρναβαλιών και των γιορτών παλιάς πόλης, ο δήμαρχος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «ο δήμος Ξάνθης κάνει πολλές και σπουδαίες εκδηλώσεις, όταν οι υπόλοιποι κάνουν συνήθως μόνο μία ετησίως», εξήρε τη συμβολή της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ) και… πέταξε το μπαλάκι, μετατρέποντας τη βιβλική φράση «παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» σε: «Μήπως πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε αυτό το φεστιβάλ με κάποιον από τους συλλόγους της πόλης; Με πολύ μεράκι εκεί διοργανώνουν κάποιες εκδηλώσεις και θα πρέπει να το δούμε σαν ιδέα. Το φεστιβάλ δεν εγκαταλείπεται, αναβάλλεται και παρακαλώ τη διοίκηση και όλους να δούμε την πιθανότητα συνδιοργάνωσης. Η ΦΕΞ έχει ένα τεράστιο δυναμικό, μεράκι και θα μπορούσε να γίνει το καλύτερο φεστιβάλ με αυτό τον σύλλογο». Πόσες φορές έκρουσε έκτοτε την πόρτα του διευθυντηρίου της οδού Μαυρομιχάλη η ΦΕΞ χωρίς αποτέλεσμα…

Απόπειρα μετατροπής του «Χατζιδάκειου» σε… ΧΥΤΑ

Φτάνοντας στην επόμενη χρονιά, βιώνουμε μία απολύτως εξωφρενική κατάσταση, με τον νέο πρόεδρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Τάσο Θεοδωρίδη να επιθυμεί την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του θεσμού από τον… Νίκο Μουρατίδη (γνωστή τηλεπερσόνα).

Ήταν στιγμές που δεν πιστεύαμε στ’ αφτιά μας! Καταγράφουμε δύο μόνο φράσεις του κ. Θεοδωρίδη από σχετική συνεδρίαση της Στέγης, της 8ης Ιουλίου 2009: «Εγώ θα κάνω αυτό που νομίζω εγώ»(!) και «νομίζουν κάποιοι ότι δεν θα γίνει όπως θέλω εγώ…». Με τον Σάββα Μελισσόπουλο να δηλώνει «πρώτη φορά είδα άνθρωπο να του φέρνουν προτάσεις και να δυσανασχετεί» (σσ. παρίσταντο και εκπρόσωποι της ΦΕΞ με σπουδαίες προτάσεις) και το μέλος της Στέγης κ. Νίκο Αμπεριάδη να χαρακτηρίζει «τέχνη το ότι ο κ. Θεοδωρίδης κατάφερε να φέρει όλα τα ΜΜΕ στο συμβούλιο» και να ζητά να συσταθεί μια επιτροπή «αφού προηγηθεί συζήτηση με όλους τους συλλόγους που θα πρέπει να κληθούν με προσωπική επιστολή και όχι μέσω εφημερίδων». «Γάμο θα κάνουμε;» ήταν η κορυφαία ατάκα της συνεδρίασης που εισέπραξε ως απάντηση από τον κ. Θεοδωρίδη!…

Ο θεός της τέχνης και οι μούσες έβαλαν το χέρι τους, βοήθησε και η σχεδόν πάνδημη αντίδραση εν όψει υλοποίησης των παραπάνω και αποφεύχθηκε το… τρίξιμο των οστών του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι.

Τις πρώτες μέρες του περσινού Νοέμβρη, με αφορμή τις αντιδράσεις και την μήνι του υιού Χατζηδάκι, ο Τάσος Θεοδωρίδης δηλώνει: «Το πολύ-πολύ να μη λέγεται “Χατζιδάκειο”, να μετονομαστεί και να λέγεται –ας πούμε- “Κώστας Μπένης”. Όπως και να ‘χει πάντως, το φεστιβάλ θα γίνει κανονικά έστω και με άλλο όνομα». Όπερ και εγένετο παρά τους ασταμάτητους μετεωρισμούς και πειραματισμούς.

Ούτε φέτος έχει «Χατζιδάκειο»! Έχει όμως κάτι καλύτερο

Παρά τις αποτυπωμένες παραπάνω ρητές δεσμεύσεις και απόψεις του δημάρχου, το «Χατζιδάκειο» δεν γίνεται ούτε φέτος. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο «λόγω και της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί γενικώς και στον δήμο, το φετινό φεστιβάλ μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί κι αντ’ αυτού θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις προς τιμήν του Μάνου Χατζιδάκι με ευθύνη της Στέγης Πολιτισμού και τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών και χορωδιών».

Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ποιος θα ασχοληθεί; Αυτό είναι το ερώτημα και την ορατή σε όλους απάντηση θα έχουμε λίαν προσεχώς. Γεγονός είναι ότι παρατηρείται μεγάλη απροθυμία διοργάνωσης έστω και μιας εκδήλωσης από τον δήμο Ξάνθης! Την ίδια ώρα, ένας ολόκληρος μήνας αφιερωμένος στον «μεγάλο ερωτικό» και κορυφαία ελληνική διάνοια του εικοστού αιώνα, ξεκίνησε από τη ΦΕΞ: «Φέτος συζητήσαμε από νωρίς για τη διοργάνωση με τον δήμο» λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος: «Στην αρχή ήταν μάλλον θετικός, μετά ήρθαν διάφορες συγκυρίες, προβλήματα, αλλά και οι εκλογές και φτάσαμε εδώ. Εμείς είχαμε προτείνει από πέρυσι την ταυτότητα, το ύφος και τις στοχεύσεις, τις επαναφέραμε αλλά το ζήτημα ναυάγησε».

Ο κ. Ξανθόπουλος καταθέτει τις σκέψεις του για το φεστιβάλ, λέγοντας: «Μας ενδιαφέρει να υπάρχει σαφής δομή, έχουμε στόχευση σε κοινωνικές ομάδες, σε επισκέπτες, στην περί τη μουσική εκπαίδευση, σε παρουσίαση σχετικών με το θεσμό και τον Μάνο Χατζιδάκι καλλιτεχνών και σε ανάδειξη νέων. Θέλουμε να εδραιώσουμε το χαρακτήρα του και να το κάνουμε διεθνές. Και βέβαια, ποτέ δεν είπαμε να μη συμμετέχει ή να μην είναι μπροστά ο δήμος». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΦΕΞ θυμάται την επιστροφή του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και την πρότασή του για την καθιέρωση του «Μουσικού Αύγουστου», την πρόσκρουσή του σε τείχη και την οριστική εγκατάλειψη της πόλης μας από μέρους του. «Τι θα γινόταν αν… ξαναρχόταν;» αναρωτιέται, μουρμουρίζοντας «μία από τα ίδια πάλι…»! Αναφερόμενος δε στη φετινή έξοχη διοργάνωση της ΦΕΞ, δηλώνει: «Υπάρχει ένα πυκνό πλήθος εκδηλώσεων και αφιερωμάτων, ενώ θα ανιχνευτεί τι έκανε τον Μάνο Χατζιδάκι να αγαπά την πόλη και να εμπνέεται από αυτή, αλλά και τι τον εκνεύριζε. Το αισθητικό αποτέλεσμα αυτού του ενός μήνα εκδηλώσεων θα είναι εξαιρετικό, κρίνοντας και από τις εκδηλώσεις που ήδη έγιναν στο πρώτο δεκαήμερο».

Επί σειρά ετών και ασχέτως του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος του «Χατζιδάκειου» φεστιβάλ του δήμου, η ΦΕΞ τιμά με λαμπρό τρόπο τον μεγάλο απόντα των αντιπνευματικών και δυσωδών καιρών μας. Η συζήτησή μας με τον κ. Ξανθόπουλο κλείνει με τη δημοσιοποίηση από μέρους του, των κινήσεων της ΦΕΞ για το μέλλον: «Φέτος –μεταξύ πολλών άλλων- έρχονται εδώ η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Νίκος Κυπουργός. Θέλουμε να μιλήσουμε μαζί τους, ώστε να βρεθεί ένας επιστημονικός σύμβουλος και μαζί να πάμε στο μέλλον. Δίνουμε το στίγμα μας και μέσω της κινητήριας δύναμης αυτού του τόπου, που είναι το φιλότιμο, ελπίζουμε να γίνει πιο εύκολη η υλοποίηση αυτής της στόχευσης…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.