Παιρνει τη θεση του στην Τσανακλειο ο Τσανακλης

Μια πρώτη παρουσίαση των εκθεμάτων της συλλογής στον χώρο της Τσανακλείου έκανε ο δωρητής Βασίλειος Αϊβαλιώτης

Μια πρώτη γεύση από τη Συλλογή τεκμηρίων της δραστηριότητας του Κομοτηναίου εθνικού ευεργέτη Νέστορος Τσανακλή, που δώρισε στο Δήμο Κομοτηνής ο κ. Βασίλειος Αϊβαλιώτης, συνταξιούχος π.ρ. λέκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μέλος του Δ.Σ. του ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ. και συλλέκτης, είχαν την ευκαιρία να πάρουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Νέστορος, στην Τσανάκλειο.

Στις προθήκες που βρίσκονται στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Τσανακλείου, έχει τοποθετηθεί μέρος της συλλογής, με αρκετά από τα χαρακτηριστικότερα εκθέματα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα μέρος των εκθεμάτων, από τις κασετίνες για τσιγάρα του Νέστορος Τσανακλή, την αλληλογραφία του, ακόμα και ετικέτες από τα κρασιά Τσανακλή, τα οποία παράγονται ακόμα και σήμερα.

Μια μορφή παγκόσμιας ακτινοβολίας ο Τσανακλής

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής, τη ΔΚΕΠΠΑΚ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου και τον Σύλλογο Συνοικίας Ρέμβης, με ομιλία του κ. Αϊβαλιώτη με θέμα «Στιγμές από τη ζωή του Νέστορος Τσανακλή -Μια πρώτη παρουσίαση της συλλογής εκθεμάτων».

Σε αυτήν έκανε μια πρώτη παρουσίαση της συλλογής, αλλά και στιγμιοτύπων από την επιχειρηματική ζωή του Τσανακλή, που ξεκίνησε μικρός από την Κομοτηνή, και μεγαλούργησε στην Αίγυπτο, αρχικά στρίβοντας τσιγάρα αρχικά με τα χέρια του στο Σουέζ, ώσπου να φράσει να ιδρύσει βιομηχανία, ενώ επεκτάθηκε και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες,

«Ο Τσανακλής ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα όχι μόνο στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά παγκοσμίως.Ήταν μια απίστευτη μορφή, και μια στρογγυλή προσωπικότητα, και ένα δείγμα αυτού είναι το κτίριο στο οποίο στεκόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης, τονίζοντας πως το όνειρό του για την παιδεία εκφράστηκε με την κατασκευή της Τσανάκλειου για την εκπαίδευση των παιδιών της Κομοτηνής.

Όπως τόνισε, βρίσκονται εδώ για να συνεορτάσουν το στήσιμο της έκθεσης, που επιμελήθηκε ο κ. Καραγκιουλμέζης, ενώ για την μετοχή τους στην πορεία των πραγμάτων προς τη μέρα αυτή αλλά και σε ό,τι ακολουθήσει, τόνισε πως ευχαριστίες οφείλονται ειδικά στην κ. Τζένη Κατσαρή, την κ. ΣοφίαΜενεσελιδου και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη.

Ο κ. Αϊβαλιώτης, παράλληλα με την υπόσχεση που έδωσε στις 7 Ιουνίου, στην τελετή για την παράδοση της συλλογής, παραχώρησης υλικού σχετικού με άλλους Αιγυπτιώτεςκαπνοβιομήχανους καθώς και βιβλίων και περιοδικών περί καπνού, ανακοίνωσε την πρόσθετη δωρεά, για να τοποθετηθούν στην Τσανάκλειο, περί τα 1.000 βιβλία και περιοδικά που εκδόθηκαν από Έλληνες εκδότες στην Αίγυπτο και τα οποία μπορούν να συνδέσουν τμήματα του ΔΠΘ με έρευνες και μελέτες για τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό, μέγα τέκνο του οποίου είναι και ο Κωνσταντινουπολίτης -άρακαι Θρακιώτης- Κωνσταντίνος Καβάφης.

Από τι αποτελείται η συλλογή

Σύμφωνα με την καταγραφή του δωρητή η συλλογή αποτελείται από τα εξής αντικείμενα: Μεταλλικά και χάρτινα κουτιά από διάφορες συσκευασίες των τσιγάρων Τσανακλή. Καρτ ποστάλ, αφίσσες, διαφημιστικές καταχωρήσεις, χάρτες, φωτογραφίες με την επωνυμία Τσανακλή. Βινιέτες, οπισθότυποι, σφραγίδες, τέλη χαρτοσήμων από τις συσκευασίες των τσιγάρων Τσανακλή. Τιμολόγια των επιχειρήσεων Τσανακλή. Διαφημιστικές καταχωρήσεις των κρασιών Τσανακλή. Μετοχές της επιχείρησης των κρασιών Τσανακλή. Δημοσιεύματα του τύπου της εποχής που αφορούν τον Τσανακλή. Αντίγραφο της διαθήκης Τσανακλή. Διαφημιστικά είδη (ημερολόγιο, μπρελόκ, σταχτοδοχείο, πρεςπαπιέρ), ταχυδρομικός φάκελος και ταχυδρομικό δελτάριο με την επωνυμία Τσανακλής. Ενθύμιο από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Κωνσταντίνου και Ελένης, που οικοδόμησε ο Τσανακλής στο Κάιρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.