«Πληγεισα η Ροδοπη»

H επόμενη μέρα των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν στο Νομό Ροδόπης το τριήμερο που πέρασε βρήκε τους αρμόδιους φορείς να συσκέπτονται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης με στόχο να εκτιμηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για επείγουσες παρεμβάσεις.

Στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου , υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Άρη Παπαδόπουλο συμμετείχαν ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Στ. Σταυρόπουλος, ο υποψήφιος Νομάρχης κ. Γιαννακίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής κ. Σολδάτος, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Γ.Πετρίδης, ο Δήμαρχος Σαπών κ. Ντ, Χαριτόπουλος, ο Δήμαρχος Αρριανών κ. Χαλήτ Μεχμέτ, ο Δήμαρχος Σώστου κ. Σαϊτ Ερντογάν και ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Στ. Καζάκης μαζί με υπηρεσιακούς φορείς. Με τη λήξη της σύσκεψης ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να χαρακτηρισθεί η Ροδόπη πληγείσα και ανακοίνωσε ότι θα γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση ζημιών ειδικότερα στην οδοποιία.

Για ένα τριήμερο ακραίων καιρικών φαινομένων με έντονη βροχόπτωση μεγάλης χρονικής διάρκειας έκανε λόγω ο γ.γ. της ΑΜ-Θ, κ. Άρης Παπαδόπουλος στην δήλωση του προς τους δημοσιογράφους με την λήξη της σύσκεψης στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, τονίζοντας ότι παρόμοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί από το 1950.

Α. Παπαδόπουλος:

«Θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση»

«Γι’ αυτό και είχαμε αρκετά προβλήματα, κυρίως στο Νομό Ροδόπης και ελάχιστα στους άλλους» ήταν η πρώτη εκτίμηση του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επείγουσα παρέμβαση των αρμόδιων μηχανισμών. «Ο μηχανισμός δούλεψε πάρα πολύ καλά, η πυροσβεστική, η νομαρχία και οι δήμοι μαζί με τις άλλες υπηρεσίες. Αυτό αναγνωρίστηκε και από όλους τους κατοίκους που είχανε το πρόβλημα. Η πρώτη εικόνα που έχουμε σήμερα μετά το τριήμερο όσον αφορά τους οικισμούς είναι ότι δεν υπάρχουν νερά. Όμως, εντοπίστηκαν διάφορα προβλήματα, τα οποία έχουν σχέση με την αλλοίωση διαφόρων οδικών δικτύων, κυρίως επαρχιακών και δασικών με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα επικοινωνίας με κάποιες περιοχές».

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσθηκε να προχωρήσουν σε άμεσες επεμβάσεις με τα μηχανήματα της Νομαρχίας σε συνεργασία με τους δήμους, καθώς και να υπάρξει μίσθωση, εργολαβία από ιδιώτες, όπου χρειασθεί, για να επιλυθούν προβλήματα που δυσχεραίνουν την επικοινωνία με τους οικισμούς.

«Για τις υποδομές που έχουν αλλοιωθεί θα χρειασθούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις» υπενθύμισε ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις επιτροπές που συστάθηκαν για να κάνουν την καταγραφή των ζημιών στους οικισμούς, στις οικοσκευές, στις γεωργικές καλλιέργειες, και στην κτηνοτροφία, καθώς στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στις γεωτρήσεις.

Επίσης η Νομαρχία ζήτησε από την ΠΑΜ-Θ να θεωρηθεί η περιοχή πληγείσα. «Θα υπάρξει το σχετικό έγγραφο από την Νομαρχία με βάση τα δεδομένα.

Υπάρχει η σχετική διαδικασία για το πως κηρύσσεται μια περιοχή «πληγείσα»». Συμφωνήθηκαν επιπλέον οι επείγουσες παρεμβάσεις που θα γίνουν, ανεξάρτητα από την καταγραφή των ζημιών, θα εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από πόρους τις ΠΑΜ-Θ.

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τον μηχανισμό, ο οποίος δούλεψε πάρα πολύ καλά και υπήρξε συντονισμός. «Δεν είχαμε προβλήματα και συνέπειες που συναντάμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες φθάνουν στο σημείο να έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μια καλή δουλειά στο παρελθόν και έχουν αποφευχθεί τα έντονα προβλήματα» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος. Η καταγραφή που θα γίνει μαζί με την επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα προσδιορίσουν αν η περιοχή θα χαρακτηρισθεί πληγείσα.

Α.Γιαννακίδης: «Στόχος η άμεση αποκατάσταση»

Ακολούθως αξιολόγησε την σύσκεψη, όπως και την υφιστάμενη κατάσταση ο υποψήφιος Νομάρχης κ.Αρης Γιαννακίδης.

«Υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν πάει στην περιοχή την Οργάνης για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το επαρχιακό δίκτυο, γιατί έχουμε αποκλεισμένα και αποκομμένα χωριά» ανακοίνωσε ο κ.Γιαννακίδης σημειώνοντας τις ληφθείσες αποφάσεις κατά την σύσκεψη. «Αποφασίσαμε τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση του νομού Ροδόπης ως περιοχής , η οποία έχει υποστεί πλημμύρες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για την αντικατάσταση των έργων υποδομής. Έγινε μία γενική καταγραφή των ζημιών σε επίπεδο έργων υποδομής. Αύριο αυτά θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα κοστολογηθούν. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η άμεση προσπέλαση στα αποκομμένα χωριά». Ήδη ο κ.Γιανακίδης έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την περιοχή του Πολύανθου και της Οργάνης για μια άμεση πληροφόρηση. Αποκλεισμένα είναι οι οικισμοί Άνω Βυρσίνης, Μυρτίσκης και Καλύβια όπου έχουν πέσει γέφυρες.

Επίσης ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ ύστερα από επικοινωνία μαζί του, ήρθε στην Ροδόπη για να έχει μια άποψη για το μέγεθος και την έκταση των ζημιών.

«Συγκροτήθηκε μια επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών στα σπίτια, στις οικοσκευές. Αυτή η επιτροπή θα έχει μια συνεργασία με τους οικείους δημάρχους και θα περιοδεύσει. Θα κάνει δηλαδή μια αυτοψία για να δει το μέγεθος της ζημιάς» δήλωσε ο κ.Γιαννακίδης υποσχόμενος να έχουμε μια γενικότερη εικόνα πολύ σύντομα.

«Οι καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν πάντως ήταν κυρίως καπνός και βαμβάκι. Δουλεύουν τα μηχανήματα της Νομαρχίας για να ελαχιστοποιήσουν και να εκμηδενίσουν το πρόβλημα».


Ο κ. Γιαννακίδης τελειώνοντας ευχαρίστησε την Πυροσβεστική, η οποία ήταν επί ποδός για δυο εικοσατετράωρα, όπως επίσης τους Δημάρχους και τους απλούς πολίτες για την βοήθεια και τη στήριξή τους. «Όταν η κρατική παρουσία συνοδευόμενη από την τοπική αυτοδιοίκηση και το λαό δίνει μια μάχη, είναι και αποτελεσματική», ήταν το μήνυμά του.

Τέλος έχει συναφθεί το έγγραφο με το οποίο θα χαρακτηρισθεί η Ροδόπη ως πληγείσα περιοχή, γεγονός με το οποίο συμφωνεί και ο Γενικός Γραμματέας.

Χαλήτ Μεχμέτ:

«Μεγαλύτερες ζημιές στους οικισμούς

Αρριανών και Λυκείου»



Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αρριανών κ. Χαλήτ Μεχμέτ χαρακτηρίζοντας θετική τη σύσκεψη, ανακοίνωσε την παρουσία των αρμοδίων του ΕΛΓΑ και μελών της επιτροπής στο Δήμο Αρριανών για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. «Τα ΠΣΕΑ από το πρωί κατέγραψαν τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται έξω για έκτατα τεχνικά έργα και επισκευάζουν αυτή τη στιγμή μια γέφυρα».

Ο κ.Χαλήτ Μεχμέτ τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινης ζωής σημείωσε τον εγκλωβισμό δύο κοπαδιών μεταξύ δύο ρεμάτων, τα οποία διασώθηκαν με την παρέμβαση μηχανημάτων του Δήμου Αρριανών. Οι μεγαλύτερες υλικές ζημιές σύμφωνα με τον δήμαρχο εντοπίζονται στους οικισμούς Αρριανών και Λυκείου. «Τον τελικό απολογισμό των ζημιών θα τον κάνουν τα ΠΣΕΑ. Αυτή την στιγμή πάντως στα 5 εκ. δρχ. Υπολογίζονται οι ζημιές στις γύρω αποθήκες. Ο επόπτης του ΕΛΓΑ κάνει την πρώτη καταγραφή για τις καλλιέργειες και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς στην καπνοκαλλιέργεια».

Ντίνος Χαριτόπουλος: «Αρκετές ζημιές

στο χωριό Έβρενος»



Για μια «ουσιαστική και εποικοδομητική σύσκεψη» μίλησε και ο Δήμαρχος Σαπών κ. Νίκος Χαριτόπουλος, τονίζοντας ότι αναλύθηκαν όλα τα θέματα και δόθηκαν κάποιες λύσεις.

«Σε ότι αφορά τον Δήμο Σαπών έγιναν αρκετές ζημιές ειδικότερα στο χωριό Έβρενος σε σπίτια, δρόμους και περιουσίες, όπως και στο χωριό Ιάσιο. Υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα και στις Σάπες με φθορές στο οδόστρωμα. Στα χωριά Πρωτάτο, Τσιφλίκι και Λοφάριο, όπου πλημμύρισε ένα σπίτι, είχαμε φθορές σε αγροτικές καλλιέργειες με το πλημμύρισμα του ποταμού Λίσσου. Στον ορεινό όγκο του Δήμου Σαπών οι αγροτικοί δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές», δήλωσε ο κ. Χαριτόπουλος περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση. Οι αρμόδιοι και στο Δήμο Σαπών έχουν αρχίσει την καταγραφή των ζημιών, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το τελικό ανακοινωθέν.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.