Περιοδεια Γιωργου Πεταλωτη στις πληγεισες περιοχες

Τέσσερις μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ο βουλευτής του νομού μας Γιώργος Πεταλωτής περιόδευσε για μια ακόμη φορά τις πληγείσες περιοχές του νομού μας. Την εικόνα που αποκόμισε μας μεταφέρει σήμερα τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη που υπάρχει για τη λήψη μέτρων άμεσων για την αποκατάσταση των πληγέντων…

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή η Ροδόπη τις τελευταίες ημέρες βιώνει μια τραγική κατάσταση. Από τις πρώτες στιγμές βρεθήκατε κοντά στους πολίτες και πολλές φορές επισκεφτήκαμε τις περιοχές…

Γ.Π.:
Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να συμβαίνει αυτή η φυσική καταστροφή, την οποία θα χαρακτήριζα πρωτοφανή για τα δεδομένα της περιοχής τουλάχιστον τα τελευταία περίπου 45 χρόνια, βρεθήκαμε όλοι όσοι έχουμε δημόσιο ρόλο επί ποδός και εγώ ως βουλευτής Ροδόπης ήθελα να δώσω το παρών και να βρίσκομαι κοντά στον κόσμο που πραγματικά δυστυχούσε εκείνες τις στιγμές. Ήθελα να έχω ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε τις πρώτες εκείνες ώρες, όπως και αυτή που επικρατεί μέχρι τώρα. Για πολλοστή φορά μέχρι και σήμερα το μεσημέρι επισκέφθηκα τις πληγείσες περιοχές, τον Ήφαιστο στην Κομοτηνή, τη Μελέτη στο Δήμο Αιγείρου, τη Σάλπη στο Δήμο Ιάσμου, τη Νέα Καλλίστη και όλες τις περιοχές που πραγματικά αντιμετώπισαν ένα σοβαρότατο πρόβλημα.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή τέσσερις μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες επισκεφτήκατε και σήμερα τα χωριά που επλήγησαν. Ποια η εικόνα που αποκομίσατε;

Γ.Π.:
Αυτό που μπορώ να πω τώρα μετά από τέσσερις ημέρες, που βεβαίως δεν υφίσταται η κακοκαιρία, οι συνέπειες δεν είναι τόσο ορατές όμως είναι υπαρκτές. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ξεκληριστεί από τα σπίτια τους. Σήμερα στον οικισμό της Αμβροσίας και της Σάλπης είδα σπίτια τα οποία πλέον δεν είναι κατοικήσιμα, τουλάχιστον στην κατάσταση αυτή, αν δεν γίνουν παρεμβάσεις. Πολλές οικογένειες οι οποίες ούτως ή άλλως δυστυχώς ζούσαν σε άθλιες και ανεπίτρεπτες συνθήκες καταστάσεις για το 2007 δεν μπορούν να μείνουν σε αυτά. Συνεπώς χρέος όλων μας είναι να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους με άλλες πλέον συνθήκες και όχι με τον απαράδεκτο τρόπο τον οποίο δυστυχώς όλοι μας ανεχόμασταν.

ΠτΘ: Δυστυχώς αυτή η εικόνα είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας…

Γ.Π.:
Από την πρώτη στιγμή είπα και το λέω και σήμερα ότι δεν είναι τυχαίο ότι τις μεγαλύτερες συνέπειες από την θεομηνία αυτή την υφίστανται ομάδες πληθυσμών τις οποίες κατατάσσουμε πολύ εύσχημα στις λεγόμενες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, γιατί νομίζουμε ότι έτσι καλύπτουμε το πρόβλημα, καλύπτουμε τις δικές μας ενοχές τις οποίες έπρεπε να έχουμε. Πρόκειται για ομάδες που ζουν όπως δεν θα έπρεπε να ζει κανείς στις σημερινές συγκυρίες. Αυτοί οι άνθρωποι επειδή ζούσαν αθλίως δέχθηκαν και τα πολλά προβλήματα και τις πολλές συνέπειες. Σπίτια τα οποία μόνο κατ’ ευφημισμόν ονομαζόταν σπίτια ήταν αυτά που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ανοχή του καιρού, ήταν αυτά που ήταν ανοχύρωτα, ήταν αυτά που οι κάτοικοί τους δεν μπόρεσαν να τα προφυλάξουν. Δεν μπόρεσαν να προφυλάξουν τη μικρή περιουσία τους. Αποτέλεσμα αυτές οι οικογένειες που συνήθως είναι πολύμελείς να βρίσκονται στην κυριολεξία στο δρόμο ακόμη και σήμερα ζητούσαν κουβέρτες.

ΠτΘ; Πού μένουν οι άνθρωποι αυτοί; Εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε σχολεία;

Γ.Π.:
Από ό,τι μου είπαν φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, γιατί ένα σπίτι που είναι μέσα στη λάσπη, σημειωτέον η λάσπη είναι ότι απέμεινε, γιατί υπήρχαν σπίτια που είχαν εβδομήντα και ογδόντα πόντους νερό. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιβιώσουν. Είναι χρέος όλων μας να τρέξουμε. Αυτό βέβαια που πρέπει να πω είναι ότι και η Νομαρχία Ροδόπης έδωσε τον καλύτερό της εαυτό αλλά και οι δήμοι που οι οικισμοί τους δέχτηκαν τη μεγάλη καταστροφή είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Έδειξαν ότι και μηχανισμούς διαθέτουν αλλά κυρίως διαθέτουν τη βούληση και την ανθρωπιά που όντως πρέπει να έχουμε αυτές τις δύσκολες ώρες. Επειδή ακριβώς προέρχομαι από τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση γνωρίζω ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση. Γνωρίζω ότι τα λεγόμενα αντιπλυμμυρικά έργα που ψηφίζουμε στο νομαρχιακό συμβούλιο πολλές φορές θεωρούνται πάρεργο και θεωρούνται ως μία υπόθεση ρουτίνας, γιατί ακριβώς και υποχρηματοδοτούνται και δεν έχουν στελέχωση. Με αυτή την ελλιπή χρηματοδότηση και με την έλλειψη του στελεχιακού δυναμικού αποδείχτηκε ότι και η Νομαρχία και οι δήμοι αντεπεξήλθαν πλήρως. Από εδώ και πέρα βέβαια το θέμα βρίσκεται στην κεντρική διοίκηση, στην πολιτεία, στη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας να επιβλέψει την καταγραφή των ζημιών των πραγματικών ζημιών.

ΠτΘ: Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ χθες βρέθηκε στην περιοχή μας. Επισκεφθήκατε και τους οικισμούς που πλημμύρισαν; Πώς σκέφτεστε να κινηθείτε από εδώ και στο εξής;

Γ.Π:
Με το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο από τους βουλευτές Γιάννη Μαγκριώτη, Γιώργο Ντόλιο και Γιάννη Δριβελέγκα περιοδεύσαμε τις περιοχές, γνωρίσαμε ανθρώπους και καταστάσεις. Εμείς θα απαιτήσουμε να υπάρξει πλήρης αποζημίωση. Αυτό το λέω και το τονίζω. Πλήρη αποζημίωση, γιατί υποπτεύομαι ότι αυτή που θα δοθεί θα είναι μια αποζημίωση σχηματική, συμβολική και δεν θα καλύπτει τις πραγματικές ζημιές που υπέστησαν αυτοί οι πληθυσμοί. Ένα δεύτερο, το προνοιακό επίδομα των 586 ευρώ, το οποίο σε περιπτώσεις ανάλογες δεν έχει καταβληθεί εδώ και μήνες, απαιτούμε να γίνει επίδομα 3000 ευρώ για να υπάρχει μία ισονομία από την άποψη να δοθεί το επίδομα που δόθηκε στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου πριν τις εκλογές σε προεκλογική περίοδο, γιατί μόνο έτσι θα αποδείξει η ελληνική πολιτεία ότι όλοι οι πολίτες της Ελλάδας είναι ίσοι και κυρίως σε όλες τις χρονικές καταστάσεις, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. Θα ζητήσουμε επίδομα ανθρώπινο, προσωρινό και κυρίως άμεση καταβολή αυτού του επιδόματος. Δεν μπορεί οικογένειες που αποτελούνται από δέκα και δεκαπέντε άτομα να μην έχουν να μείνουν, να μη μπορούν να δουλέψουν και να προβλέπεται η καταβολή επιδόματος 580 ευρώ μετά από μήνες.

Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα σε τυχούσες υποχρεώσεις που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, είτε σε δάνεια είτε σε άλλες οφειλές. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι βρίσκονται σε αδυναμία να εργασθούν και να αντεπεξέλθουν οικονομικά τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης υποχρεούται η πολιτεία να φροντίσει και να μεριμνήσει για μία σειρά έργων, ώστε πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι να αισθανθούν ότι τυχαίνουν της αντιμετώπισης ενός στοιχειωδώς προνοιακού κράτους που υποχρεούμαστε να έχουμε.

ΠτΘ: Ο συνάδελφός σας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας χθες έκανε γνωστό ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής μετά από 18 μήνες δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες…

Γ.Π.:
Είναι σημαντικό ότι ο Γιάννης Δριβελέγκας βουλευτής Χαλκιδικής, που έχει υποστεί ανάλογες καταστροφές, μας μετέφερε ότι 18 μήνες μετά οι αποζημιώσεις που θα δίνονταν μέσω των ΠΣΕΑ ακόμη δεν έχουν δοθεί. Στη σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία χθες υπό το νομάρχη Άρη Γιαννακίδη υπήρχαν και ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους οποίους τέθηκε αυτό το ζήτημα. Τους τονίσαμε ότι εμείς δεν θα ανεχθούμε αποζημιώσεις ελλιπής και κυρίως αποζημιώσεις που θα καταβληθούν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βούληση των στελεχών του ΕΛΓΑ είναι δεδομένη από εκεί και πέρα όμως είναι θέμα κρατικής κεντρικής πολιτικής.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.