Πενιχρα τα μεσα, αλλα πλουσιες οι δρασεις του φορεα διαχειρισης Δελτα Νεστου Βιστωνιδας, Ισμαριδας και Θασου

Αναμένεται έγκριση 1.000.000 ευρώ για τη διάσωση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας - Δέσποινα Μιχαηλίδου «Το εθνικό πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την επέκτασή του αποτελεί ένα εκ των μεγαλύτερων σε όλη την Ελλάδα»

Ο φορέας διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Θάσου συγκροτήθηκε το 2003 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του εθνικού πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 κι έπειτα εποπτεύει ακόμα περισσότερες περιοχές “Natura”, όπως τον κόλπο Καβάλας και την Θάσο.

Μιλώντας στον «ΠτΘ» η προϊσταμένη του φορέα, κ. Δέσποινα Μιχαηλίδου παρουσίασε τις δράσεις και το έργο του, τονίζοντας την συμβολή του στην διάσωση του μεγάλου φυσικού θησαυρού που διαθέτει η περιοχή μας παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτει.
 

Αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στο εθνικό πάρκο ΑΜ-Θ πληροφόρησε πως μετά την επέκτασή του αποτελεί ένα εκ των μεγαλύτερων σε όλη την Ελλάδα, αφού φιλοξενεί πλούσια βιοποικοιλότητα, πολλά είδη ορνιθοπανίδας, ερπετών, αμφιβίων και θηλαστικών.
 
Πρόκειται μία περιοχή γεμάτη οικισμούς με έντονη ανθρωπογενή δραστηριότητα, από γεωργία και κτηνοτροφία μέχρι βιοτεχνία, επομένως ο φορέας διαχείρισης καλείται να εξορθολογήσει τις δύο παραμέτρους, αφενός την ανάγκη για προστασία της περιοχής, αφετέρου τις αναπτυξιακές δυνατότητές της.
 
Προκειμένου να φέρει εις πέρας το εν λόγω εγχείρημα πραγματοποιεί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου ποικίλες δράσεις που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Απαριθμώντας τις, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης μέσω των οποίων γίνεται η καταγραφή και η μελέτη των ειδών και των τύπων οικοτόπων που υπάρχουν στην προστατευόμενη περιοχή, στα προγράμματα επόπτευσης και φύλαξης κατά την διάρκεια των οποίων το προσωπικό του φορέα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές καταγράφει και επισημαίνει παράνομες ενέργειες και στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. 

Έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή από όλη την Ευρώπη 

«Αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται στα δύο κέντρα πληροφόρησης που βρίσκονται στην Κεραμωτή και στο Πόρτο Λάγος με αντίστοιχες θεματικές εκθέσεις, είτε στα σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης είτε σε επιμέρους επετειακές δραστηριότητες», συμπλήρωσε δίνοντας περισσότερες πληροφορίες.
 
Ίσως το να μιλούμε για προστασία των φυσικών μας πόρων εν καιρώ οικονομικής κρίσης σε πολλούς φαντάζει άκαιρο. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, αφού το περιβάλλον έχει άμεση και έμμεση οικονομική αξία που πρέπει να περιφρουρούμε.
 

«Φροντίζουμε πάντα να αξιοποιούνται διακρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Άλλωστε, η ανταπόκριση του κόσμου σε ό,τι κάνουμε είναι αξιοσημείωτη, ενώ έχουμε πολλούς Ευρωπαίους επισκέπτες που έρχονται για ορνιθοπαρατήρηση στην περιοχή. Γνωρίζουν την πλούσια βιοποικιλότητά της και θέλουν να την δουν από κοντά».
 
Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα, εκμυστηρεύθηκε η ίδια επισημαίνοντας πως οι φορείς προστατευόμενων περιοχών σε όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να διαχειριστούν τις ανάγκες τους διαθέτοντας πενιχρά μέσα, τόσο από άποψη οικονομικών πόρων και εξοπλισμού όσο και από πλευράς προσωπικού.
 
Σχολιάζοντας την κατάσταση, η προϊστάμενη εξήγησε πως αυτήν τη στιγμή ο φορέας διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Θάσου έχει αναλάβει ακόμα περισσότερες περιοχές τις οποίες θα διαχειριστεί «με δυσκολία και κόπο» χωρίς επιπλέον πόρους και προσωπικό και τόνισε την επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης.
 
Γι’ αυτό και αναμένει την αξιολόγηση τεχνικού δελτίου που υπέβαλε στο νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκών πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις δράσεις και την προσπάθειά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.