ΠΑΣΠ Ξανθης εναντιον Πρυτανη

Αντιδρά η ΠΑΣΠ Ξάνθης στην απόφαση του πρύτανη κ. Σιμόπουλου να παραχωρήσει την αίθουσα του αναγνωστηρίου της Πολυτεχνικής, όπου κάθε χρόνο είθισται να γίνεται αποκριάτικο πάρτυ, στη ΔΑΠ, γιατί όπως υποστηρίζει αθετεί τους κανόνες που θεσπίστηκαν πριν τρία περίπου χρόνια.

Για το θέμα συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης Ανδρέας Σπυρόπουλος με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου κ. Σιμόπουλο. Η ΠΑΣΠ εμμένει στην απόφασή της για τη διενέργεια της εκδήλωσης ενώ από την πλευρά του, ο κ. Σιμόπουλος εμμένει στην απόφασή του να παραχωρήσει το χώρο στη ΔΑΠ.

Οι όροι για την παραχώρηση της αίθουσας

Ειδικότερα κάθε χρόνο στην Ξάνθη στο χώρο του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα στο χώρο του αναγνωστηρίου της Πολυτεχνικής κατά την περίοδο των Απόκρεω γίνεται πάρτυ. Όπως μεταφέρει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης Ανδρέας Σπουρόπουλος, «επειδή τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, με καταλήψεις του χώρου αλλά και με διαγραφές του τριμελούς γραφείου της ΠΑΣΠ το 2002, γεγονός φοβερό για τα πανεπιστημιακά δεδομένα, τα τελευταία χρόνια θεσπίσαμε κάποιους κανόνες σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά, να μη δημιουργούνται προβλήματα και εμείς οι ίδιοι να προστατεύσουμε το πανεπιστήμιό μας».

Οι κανόνες που θεσπίστηκαν αφορούσαν στον ορισμό ενός μήνα πριν της συγκεκριμένης ημερομηνίας κατά τη διάρκεια της οποίας θέλαμε το χώρο και ο δεύτερος όρος στο να παίρνει την αίθουσα όποιος ζητά πρώτος πρωτόκολλο.

Αθέτηση των όρων από τον κ. Σιμόπουλο

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση στις 28 Γενάρη του 2009 καταθέσαμε την αίτηση για να πάρουμε το χώρο για τις 28 Φλεβάρη ακολουθώντας κατά γράμμα την απόφαση που πήραμε με τις πρυτανικές αρχές. Καταθέσαμε την αίτησή μας το πρωί της 28ης Γενάρη, πήραμε πρώτοι πρωτόκολλο και περιμέναμε ο πρύτανης να ανταποκριθεί στο αίτημά μας και να μας παραχωρήσει το χώρο του αναγνωστηρίου. Να τονίσω ότι πριν δύο χρόνια ακριβώς, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, η παράταξη της ΔΑΠ είχε πάρει πρώτη πρωτόκολλο και ο Πρύτανης με τη δικαιολογία αυτή τους έδωσε την αίθουσα. Δεν αντιδράσαμε τότε και δεχθήκαμε την απόφασή του. Πέρσι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πήραμε πρώτοι πρωτόκολλο και μας παραχώρησε την αίθουσα και με τον ίδια ακριβώς λογική ζητάμε να γίνει το ίδιο και φέτος.

Από το πρυτανικό όμως μας ανακοινώθηκε μια πρωτόγνωρη απόφαση που μιλά για κλήρωση, και μάλιστα αν δεν δεχθούμε την κλήρωση δεν θα παραχωρηθεί σε κανένα η αίθουσα. Εμείς αντιδράμε σε αυτήν την απόφαση. Δεν θέλουμε να μας γίνει καμία χάρη αλλά να συνεχισθεί να γίνεται αυτό που γίνονταν όλα τα χρόνια και να συνεχίσουν να τηρούνται οι αποφάσεις όπως αυτές ελήφθησαν από κοινού.

Οι μέρες πέρασαν και μάθαμε χθες ότι ο πρύτανης αυθαίρετα δίνει τον χώρο στη ΔΑΠ, με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να δοθεί λύση και γιατί εμείς δεν δεχόμαστε την κλήρωση, ώστε μία να παίρνει την αίθουσα η ΔΑΠ και μία η ΠΑΣΠ.

Προφανώς πρόκειται για αποφάσεις που μεθοδεύονται μετά τη διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων. Είναι όμως προφανώς άδικο. Μάλιστα χθες μάθαμε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η ΔΑΠ έχει σταλεί προς την πρυτανεία ένα μήνα και μία μέρα πριν, δηλαδή 27 του Γενάρη. Όμως το αίτημα αυτό είναι εκπρόθεσμο και δεν έπρεπε να γίνει δεκτό.

Κάτι δεν πάει καλά και το ποτήρι για μας έχει ξεχειλίσει. Πιστεύουμε ότι κάποιοι ξεπληρώνουν ακόμη γραμμάτια σε αυτό το πανεπιστήμιο. Ως ΠΑΣΠ παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια, και πρέπει να τονίσω ότι σε αυτό το αίτημά μας είναι αλληλέγγυες όλες οι ΠΑΣΠ της Θράκης, γιατί και στην Κομοτηνή έχουν ξεσπάσει προβλήματα που αφορούν τη χρήση χώρων του πανεπιστημίου. Εμείς δεν θέλουμε χάρη, το επαναλαμβάνω αλλά να αντιμετωπιζόμαστε όλοι το ίδιο, σαν ισάξια μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μας ενημερώνουν για όλες τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν μπορεί δηλαδή να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς εμείς να είμαστε εν γνώσει. Ζητάμε και καλούμε για άλλη μια φορά τον πρύτανη και το πρυτανικό συμβούλιο να αναθεωρήσουν αυτήν την απόφαση και να επανεξετάσουν το αίτημά μας με κριτήριο την αξιοκρατία. Μόνο αυτό ζητάμε».

Συνάντηση με τον Πρύτανη

Το πρωί της Τετάρτης ο Ανδρέας Σπυρόπουλος συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Σιμόπουλου όπου του μετέφερε το αίτημα της αναθεώρησης της απόφασης που ελήφθη και της επανεξέτασης εκ μέρους του πρυτανικού συμβουλίου του αιτήματός τους. «Θα σας μεταφέρω απλά αυτά που μου είπε. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί και ότι προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη και πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση έτσι ώστε να βαίνει κυλιόμενη η διαδικασία και μία φορά να παραχωρείται η αίθουσα στη μία φοιτητική παράταξη και μία στην άλλη. Του είπα ότι δεν γνωρίζαμε αυτήν την απόφαση από πριν και ότι πρέπει να τα γνωρίζουμε όλα αυτά εκ των προτέρων. Εμείς του είπα ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας αδικημένους και θέλουμε να εκπληρώσετε το αίτημά μας. Μου απάντησε ότι η απόφασή του είναι ειλημμένη και αν μας αρέσει. Εμείς δεν λειτουργούμε με τέτοια κριτήρια. Αντιδρούμε και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στην πρακτική που επικρατεί μέσα στο πανεπιστήμιο».

Τι μέλλει γενέσθαι

Όπως τονίζει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος δεν είναι στόχος τους να δημιουργήσουν προβλήματα στο χώρο του πανεπιστημίου ούτε και στους θεσμούς του. «Και εμείς όμως θέλουμε να διασφαλιστούμε για το τι θα γίνει με αυτή την εκδήλωση. Αν ο πρύτανης επιμείνει σε αυτή την απόφασή του δεν ξέρω πραγματικά τι μπορεί να γίνει. Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε στο άμεσο μέλλον αλλά θα αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.