Πασχαλιδης: Χρειαζομαστε το ισχυρο ΠΑΣΟΚ

Στο καθήκον να δικαιώνεται στην πράξη ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ , καθώς και στο να τονίζεται καθημερινά η διαφωνία στο δογματισμό, στην αλαζονεία και στην υπεροψία της εξουσίας εστίασε τη σημερινή του ομιλία του στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο υπ. Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, επισημαίνοντας ότι το κίνημα γίνεται όλο και πιο συλλογικό στη λειτουργία του. Παράλληλα πρότεινε τη συγκρότηση ομάδων επαφών με συγγενικά πολιτικούς χώρους για την πολιτική και προγραμματική ανασύνθεση της Αριστεράς.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σημερινής συγκυρίας τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τον ισχυρό Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, το ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στον εαυτό του, που ανανεώνει τη φυσιογνωμία του, που διευρύνει την πολιτική και κοινωνική βάση των μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπ. Μακεδονίας Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη:

«Αυτές τις ώρες οι πολίτες περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα και κυβέρνηση, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να χειριστεί αποτελεσματικά τις όποιες συνέπειες στη χώρα μας μιας παγκόσμιας δοκιμασίας. Ως πολίτες μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος οφείλουμε να συμβάλουμε σε ένα ζωντανό διάλογο που θα επιτρέψει στην αλληλοκατανόηση των διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών, να βοηθήσουμε σε όλες τις χώρες τις δυνάμεις που επιζητούν την ειρηνική επίλυση των διαφορών, να προτείνουμε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για να καταπολεμηθούν οι αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.»

Τα προβλήματα που προέκυψαν από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου μας αφορούν όλους, αφορούν τα συμφέροντα της Ελλάδας, αφορούν τα συμφέροντα της Ευρώπης, είναι αφετηρία για προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι καιροί δεν προσφέρονται για επιτήδειες ουδετερότητες, αντίθετα επιβάλλουν τη συμμετοχή μας στην συμμαχία κατά των δικτύων του τρόμου.

“Ούτε η αμφιθυμία ούτε η λογική του συμψηφισμού ταιριάζει στη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφύγει ψυχολογικές παγίδες που γεγονότα άλλων εποχών πέρασαν στο νεοελληνικό υποσυνείδητο. Ένα σοσιαλιστικό κόμμα έχει θέση στο μέτωπο κατά του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας συμμετέχει ενεργά στο μέτωπο υπέρ της συνεννόησης των πολιτισμών και της πολιτικής συνεργασίας. Η προοδευτική παγκοσμιοποίηση χρειάζεται μέτρα ελέγχου της ασύμμετρης ανάπτυξης, μέτρα άμβλυνσης του χάσματος ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, μέτρα αντιμετώπισης της τυφλής βίας, χρειάζεται μέτρα δημοκρατικής οργάνωσης της γνώσης. Γι’ αυτό η αναλογία σοσιαλιστικών / νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα προωθηθούν. Ο διεθνισμός επανέρχεται ως βασική αρχή της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Τα προβλήματα χωρίς πατρίδα όπως η φτώχεια, η ανεργία, η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα και η καταστροφή του περιβάλλοντος απαιτούν υπερεθνικές λύσεις, θα κερδηθεί με υπερεθνικές συμμαχίες που θα εγγυηθούν την ισόρροπη ανάπτυξη για όλους τους λαούς. Η πρόκληση για το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό αριστερό κίνημα που διαμορφώνεται στην κοινωνία της γνώσης είναι να δαμάσει τα κύματα των αλλαγών δίνοντας τους έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα απέναντι στις άπληστες δυνάμεις του πλούτου και τις τυφλές δυνάμεις της βίας. Στα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης η τάση διαμόρφωσης ενός συστήματος σκέψης γύρω από τον εκσυγχρονισμό θα γίνεται επιτακτική όσο η ανάγκη για πρόβλεψη και έγκαιρη προσαρμογή θα γίνεται πιο έντονη.

Τον Απρίλιο του 2000 ο ελληνικός λαός ψήφισε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα δίνοντας την εντολή στο ΠΑΣΟΚ και στον Κώστα Σημίτη να το εφαρμόσουν. Σε αυτό το συνέδριο αξιολογούμε τις μεθόδους και τα βήματα εφαρμογής, αναζητούμε την προοπτική μας και πέραν του 2004. Μετά την επιτυχία της ισότιμης ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ ο νέος μεγάλος και καθαρός στόχος αυτής της τετραετίας είναι η κοινωνική σύγκλιση με ταχύτερη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια. Εργαζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Ξεκινήσαμε το 1974 και με διαδοχικές επικυρώσεις του ελληνικού λαού συνεχίζουμε τη σοσιαλιστική πολιτική μας με ευαισθησία στα μηνύματα των καιρών προωθώντας το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα στη χώρα μας. Για μας σοσιαλισμός και εκσυγχρονισμός είναι δύο πολιτικές έννοιες και αξίες δεμένες μεταξύ τους, η μια δίνει δύναμη στην άλλη.

Ο εκσυγχρονισμός όπως και ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο είναι μια διαρκής μεταρρυθμιστική προσπάθεια με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια. Ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ως ασυμβίβαστες τις ιδέες του εκσυγχρονισμού και του σοσιαλισμού. Ο εκσυγχρονισμός επιταχύνει την ανάπτυξη, ο σοσιαλισμός μας βοηθά για μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Κάθε μέρα έχουμε το καθήκον να επιβεβαιώνουμε στην πράξη τον ανθρώπινο χαρακτήρα των επιλογών του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος. Ζούμε στην εποχή του ελάχιστου πολιτικού αυτονόητου. Κάθε μέρα έχουμε το καθήκον να δικαιώνουμε στην πράξη τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της πολιτικής μας. Κάθε μέρα οφείλουμε να τονίζουμε τη διαφωνία μας στον δογματισμό, στην αλαζονεία, στην υπεροψία της εξουσίας. Είναι από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής μας ενότητας η πολλαπλότητα των απόψεων και η μετουσίωσή της σε ενιαία και αποτελεσματική δράση. Όσοι αγωνιζόμαστε για τη μετεξέλιξη του κόμματος θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως είναι άσκοπο να φανταστούμε μια νέα πολιτική παρθενογένεση, όπως και αν την ονομάσουμε, πως είναι χωρίς ουσία να αρνηθούμε την ιστορία μας τα βιώματα, τα επιτεύγματα και τα λάθη μας. Να συμφωνήσουμε πως είναι αναγκαίο και ώριμο να τολμήσουμε μια μορφωτική επανάσταση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ΠΑΣΟΚ.

Λέμε ναι σε ένα κόμμα που παράγει πολιτική και μέτρα διακυβέρνησης ενταγμένα στον προϋπολογισμό. Λέμε ναι σ’ ένα κόμμα με μια νέα οργανωτική φιλοσοφία που εξειδικεύει ρόλους, εξατομικεύει ευθύνες, εκπαιδεύει και επιμορφώνει στελέχη για θέσεις διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Λέμε όχι σε ένα κόμμα που θυμάται τα μέλη του μόνο στις εκλογές, σε ένα κόμμα που παραδίδεται στη διαπάλη των μηχανισμών. Λέμε όχι σε ένα κόμμα τηλεφωνικό κατάλογο, σε ένα κόμμα «χρυσό οδηγό» εξυπηρετήσεων. Λέμε ναι στο ΠΑΣΟΚ του παρόντος και του μέλλοντος που είναι έτοιμο να αναμετρηθεί και να νικήσει τις δυνάμεις της εσωστρέφειας και της επιβράδυνσης.

Είναι αλήθεια πως όσο ενηλικιώνεται το ΠΑΣΟΚ τόσο πιο συλλογικό γίνεται στη λειτουργία του. Όμως η νέα συλλογικότητα χρειάζεται και αποσαφήνιση και ενίσχυση καθώς δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη συλλογική λειτουργία με μορφές συλλογικής ηγεσίας. Οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις αξιωματούχων – όποτε υπήρξαν στην μεταπολεμική περίοδο – έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων και στην καθυστέρηση της χώρας. Η κυβέρνηση είναι μια ομάδα εργασίας που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα χάρη στην διεπικοινωνία και την ομοιοστασία. Είναι μια συλλογικότητα εξειδικευμένων ρόλων και εξατομικευμένων ευθυνών μέχρι την υψηλή τελική ευθύνη του Πρωθυπουργού. Είναι μια συλλογικότητα και όχι μια διχασμένη προσωπικότητα που βασανίζεται από το σύνδρομο ενός άλλου πιο κοινωνικού προσώπου που ποτέ δεν γίνεται συγκεκριμένο.

Yπάρχει άλλη πολιτική; Μια αλλαγή του μίγματος, ένας άλλος προϋπολογισμός θα οδηγούσε σε κατεδάφιση των μέχρι τώρα επιτευγμάτων, σε αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση του χρέους δηλαδή σε ακύρωση της μέχρι τώρα πορείας και σε ευθεία αντίθεση με το Σύμφωνο Σταθερότητας που τηρούμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης . Σταθερός μας στόχος είναι να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με το 100% της Ευρωζώνης το 2010. Αξίζει να προσεχθεί πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες οδηγήθηκαν ήδη στην υποτίμηση του νομίσματος τους και βέβαια αξίζει να αναλογιστούμε τις περιπέτειες που αποφύγαμε χάρη στην έγκαιρη και ισότιμη ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ που σφράγισε ο Κ. Σημίτης. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια καθαρή εντολή για μια Ελλάδα πιο αναπτυγμένη, πιο δίκαιη με διασπορά της ανάπτυξης παντού, της ευημερίας σ’ όλους.

“Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σημερινής συγκυρίας χρειαζόμαστε τον ισχυρό Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, το ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στον εαυτό του, που ανανεώνει τη φυσιογνωμία του, που διευρύνει την πολιτική και κοινωνική βάση των μεταρρυθμίσεων. Μετά τις εκλογές του 2000 έχουμε ιεραρχήσει ως πρωτεύοντα ζητήματα αυτά της ανανέωσης και της διεύρυνσης. Μιλάμε για ανανέωση με κανόνες και παραδείγματα που μας αφορούν όλους, μιλάμε για διεύρυνση ως συμφωνία αρχών και στόχων και όχι ως συμβόλαιο αντιπαροχής. Το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης κτίστηκε κυρίως γύρω από πρόσωπα-πρωταγωνιστές και λιγότερο γύρω από ιδέες, θέσεις και θέματα. Είναι η ώρα της ιδεολογικής και πολιτικής ενίσχυσης του εκσυγχρονισμού στην κοινωνία και σ’ όλο το σύστημα διακυβέρνησης. Μιας διακυβέρνησης που ανακαλύπτει και προσεγγίζει με θάρρος τα θέματα της εποχής έχοντας ανοιχτούς λογαριασμούς κυρίως με το παρόν και το μέλλον χωρίς να ξεχνά αλλά και χωρίς να βυθίζεται στο παρελθόν».

Συμμετέχουμε στις διεργασίες της ευρωπαϊκής Αριστεράς που αποδέχεται τον ρόλο του επιτελικού κράτους και προωθεί πολιτικές επικεντρωμένης πρόνοιας στους κοινωνικά αδύναμους. Σ’ αυτό το πλαίσιο προτείνω να συγκροτήσουμε ομάδες επαφής ανάμεσα στους συγγενείς πολιτικά χώρους για την πολιτική και προγραμματική ανασύνθεση της Αριστεράς. Η Κεντροαριστερά είναι ένα κυβερνητικό σύστημα με ιδεολογικές αρχές και πολιτικούς στόχους. Βασικός ιδεολογικός συντελεστής της Κεντροαριστεράς είναι ο εκσυγχρονισμός ως διαρκής διεύρυνση της δημοκρατίας. Μετά τον εναλλασσόμενο δικομματισμό που προσδιόρισε την μεταπολίτευση είναι καιρός το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να περάσει σ’ ένα δημιουργικό διπολισμό ανάμεσα στους δύο πόλους Αριστερά – Δεξιά, αφού πιο πριν ο κάθε χώρος τολμήσει τη δική του μορφωτική επανάσταση. Οι αναστολές, οι φοβίες και οι επιφυλάξεις θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε έναν γόνιμο πολιτικό διάλογο που θα ενισχύσει την ποιότητα στη δημοκρατία, την ταχύτητα στην ανάπτυξη, την δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου.

“Το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών συμπυκνώνεται σε τρία βασικά ερωτήματα: Τι επιδιώκουμε; Πως θα το πετύχουμε; Και με ποιους; Επιδιώκουμε μια συμφωνία αρχών και στόχων που αποδέχεται τη συμβατότητα δημοκρατίας και αγοράς, ανάπτυξης και δικαιοσύνης, κομμάτων και κοινωνίας πολιτών. Πετυχαίνουμε με μετρήσιμους στόχους που αφορούν την οικονομική σύγκλιση (π.χ. πληθωρισμός, έλλειμμα, χρέος) και την κοινωνική συνοχή (π.χ. φτώχεια, ανεργία, πρόνοια). Με ποιους θα το πετύχουμε; Με μια συμμαχία ανανέωσης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, απέναντι σε μια «άρχουσα σύμπραξη» οργανωμένων συμφερόντων. Από το 1981 η «άρχουσα σύμπραξη», οι δυνάμεις του κατεστημένου, όπως τις ονόμαζε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ με την ιδέα της πολιτικής ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ. Προσπάθησαν από τότε να μας απονευρώσουν, να μας αφομοιώσουν. Εχουμε μια πρωτογενή εντολή από τον ελληνικό λαό να συνεχίσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας, να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, την κοινωνία μας πιο δίκαιη. Θα το πετύχουμε με πίστη στις αρχές και στις αξίες μας κρατώντας ψηλά την αξιοπρέπεια του κόμματός μας, την αξιοπρέπεια του ΠΑΣΟΚ διευρύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά μας. Στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα με καθαρούς στόχους και ανοιχτούς ορίζοντες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.