«Παρτι-Κομματια» του Χαρολντ Πιντερ

Με αφορμή την επίσημη πρεμιέρα του έργου της Εαρινής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής «Πάρτι – Κομμάτια» του Χάρολντ Πίντερ, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες το μεσημέρι η Σοφία Μενεσελίδου, πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, ο Δημήτρης Παπασταμάτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο Στέφαν Στάϊτσεφ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Sava Dobroplodni της Σιλίστρα της Βουλγαρίας, ο οποίος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία του έργου, και ο Ανδρέας Σαραντόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τα σκηνικά και την επιμέλεια των κοστουμιών.
Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα γίνει σήμερα στις 9:15 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (Γ. Κονδύλη 30). Ισχύουν Εργατικά εισιτήρια.
Επίσης θα δοθούν παραστάσεις στην Δράμα στις 16 Μαΐου, στην Καβάλα στις 17 Μαΐου, στην Ορεστιάδα στις 19 Μαΐου 2006.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου αναφέρθηκε στην παραγωγή της συγκεκριμένης περιόδου, η οποία ξεκινάει την Τετάρτη 26 Απριλίου με την επίσημη πρεμιέρα δύο μονόπρακτων του Χάρολντ Πίντερ «Το Πάρτυ» και «Τέφρα στην Τέφρα». «Είναι μια επιλογή της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας το έργο ενός πολύ σημαντικού θεατρικού συγγραφέα, του σημαντικότερου της εποχής μας, βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά και το κυριότερο απ’ όλα, ενός διανοητή, ενός ανθρώπου με σημαντική παρέμβαση μέσω της γραφής του και της δράσης του στην πραγματικότητα των καιρών μας. Θέλουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση του θεάτρου που πέρα από την ψυχαγωγία των συμπολιτών μας φροντίζει να τους μυήσει στον υπέροχο κόσμο έντονα πολιτικοποιημένων συγγραφέων», είπε η κ. Μενεσελίδου, η οποία εξέφρασε τη χαρά της για την συνεργασία με τον Στέφαν Στάϊτσεφ, καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Sava Dobroplodni της Σιλίστρα της Βουλγαρίας, «μια ακόμη κίνηση στο ευρύτερο εγχείρημα της δραστηριοποίησης του θεάτρου μας στο χώρο των Βαλκανίων, με την πολύ μεγάλη συνδρομή, την ουσιαστική συμπαράσταση του συμπολίτη μας Χρήστου Χαρτοματσίδη, τον οποίο ευχαριστούμε για όλη την μέριμνα και τη συμπαράσταση στο έργο του ΔΗΠΕΘΕ».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Δημήτρης Παπασταμάτης. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζεται στη σκηνή του έργο θεατρικών συγγραφέων, τους οποίους γνωρίζουμε ως θέατρο του παραλόγου ή ως μια διαδικασία μεταμοντέρνου θεάτρου με κύριους εκφραστές τον Μπέκετ και τον Πίντερ. Πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα, το να παρουσιάσουμε τον Πίντερ, έχει κι ένα συμβολικό χαρακτήρα. Είναι γνωστό ότι ο Πίντερ αφιέρωσε όλη του τη γραφή αλλά και την ίδια του τη ζωή στο πλευρό των καταπιεσμένων.
Σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής που παρουσιάζει αυτό το έργο του Πίντερ, στην Αθήνα υπάρχουν κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις. Πιστεύω ότι αυτή η σύμπτωση είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε σ’ αυτό το φαινομενικό αδιάφορο τρόπο γραφής του Πίντερ το πόσο σημαντικά είναι αυτά που λέει. Ο Πίντερ δεν είναι εύκολος συγγραφέας και το θέατρο που κάνει δεν είναι εύκολο θέατρο. Δεν είναι ένα θέατρο απόλαυσης και ευχαρίστησης, είναι ένα θέατρο προβληματισμού, μέσα από την παύση και τη σιωπή, είναι ένα θέατρο που σε βάζει να σκεφτείς», ανέφερε ο κ. Παπασταμάτης ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε τον Χρήστο Χαρτοματσίδη για την «αφιλοκερδή συμβολή του σ’ αυτό το εγχείρημα».
Ο Στέφαν Στάϊτσεφ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Sava Dobroplodni της Σιλίστρα της Βουλγαρίας, ο οποίος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία του έργου, δεν παρέλειψε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την επίσκεψή του στην «θαυμάσια χώρα την Ελλάδα» και συγκεκριμένα «στην πολύ ωραία πόλη Κομοτηνή, την οποία γνωρίζω από τις μέχρι τώρα επισκέψεις μου εδώ», ενώ αναφέρθηκε και στις φιλικές του σχέσεις με την Σ. Μενεσελίδου, τον Δ. Παπασταμάτη, Α. Σαραντόπουλο και τον Χ. Χαρτοματσίδη. Επίσης, μίλησε για τις σχέσεις του με τους ανθρώπους του Θεάτρου της Κομοτηνής και ευχαρίστησε τον Δ. Παπασταμάτη για την πρόσκληση που του απηύθυνε. «Οι παραστάσεις του Θεάτρου Κομοτηνής μ’ έχουν εντυπωσιάσει πραγματικά. Μπορώ να πω ότι μια δικιά του παράσταση του γνωστού έργου του καθηγητή Τοπάλωφ «Μια ζωή χωρίς εμένα» είχε τεράστια επιτυχία μπροστά στο κοινό της Σιλίστρας, όπου εργάζομαι. Ακόμα διατηρείται η ανάμνηση αυτού. Όταν ερχόμουν προς τα δω υπήρχαν πολίτες που μου έλεγαν «Μπράβο, πας στην Κομοτηνή εκεί που ήταν ο θίασος που έπαιξε εδώ», ενώ συνεχίζοντας τόνισε ότι «είναι ένας σίγουρος τρόπος να ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια που βρίσκονται ανάμεσά μας. Δυστυχώς, χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια. Με κολακεύει η πρόταση του Δ. Παπασταμάτη να ανεβάσω όχι οποιοδήποτε άλλον συγγραφέα, αλλά έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας, τον Χάρολντ Πίντερ».
Αναφερόμενος στην επιλογή του τίτλου του έργου, ο κ. Στάϊσεφ επεξήγησε ότι «επιλέξαμε μαζί αυτό τον τίτλο- που στην ουσία είναι δύο τίτλοι -όχι τα πιο γνωστά έργα που είναι γραμμένα απ’ τον μεγάλο συγγραφέα, αλλά επειδή είναι δύσκολη ύλη, είναι αφάνταστα δυνατή δραματουργική αποστολή και θέλει πολλές συντελεσμένες προσπάθειες για να βγει σημαντικό αποτέλεσμα. Δε θα είναι σεμνό εκ μέρους μου, αλλά επειδή σέβομαι το επιτελείο με το οποίο συνεργάστηκα, θα ήθελα να αναφερθώ στους εφτά θαυμάσιους ηθοποιούς που παίζουν στην παράσταση, τον Ανδρέα Σαραντόπουλο, να ευχαριστήσω ξανά τον Δ. Παπασταμάτη, καθώς και τον μεταφραστή του έργου. Νομίζω ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε».
Ο Ανδρέας Σαραντόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τα σκηνικά και την επιμέλεια των κοστουμιών, με τη σειρά του, εξέφρασε τη ιδιαίτερή του ευτυχία να δουλεύει ξανά στην «αγαπημένη του», όπως είπε, Κομοτηνή. Μίλησε για την εξαιρετική του εμπειρία, αναφερόμενος στη συνεργασία με τον κ. Στάϊτσεφ και τον κ. Χαρτοματσίδη, η οποία είχε πολύ θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, μίλησε δημόσια για την καθοριστική συμβολή στο θετικό αυτό αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Δημήτρη Παπασταμάτη. «Ήταν εξαιρετική η συμβολή του σ’ όλα τα στάδια της εξέλιξης αυτής της δουλειάς. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το Θέατρο της Κομοτηνής για τις πολύ καλές υπηρεσίες και ευκολίες που μας προσέφερε. Κάναμε μια παραγωγή με το λιγότερο δυνατό κόστος και με το πιο εξαιρετικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να γίνει, με τη συνδρομή του Θεάτρου και της Διοίκησης του Θεάτρου».
Σε ό,τι αφορά το σκηνικό της παράστασης, μετέφερε ότι «είναι ένα σαλόνι, το οποίο είναι ένας κλειστοφοβικός χώρος, αφαιρετικός και λιτός. Είναι υπαινικτικό συμβολικό το σκηνικό όπως είναι και το έργο και οι λέξεις του Χάρολντ Πίντερ, υπαινικτικές και συμβολικές. Το έργο έχει υπόγειες διαδρομές, έχει εντάσεις, υπόγειες και φανερές, έχει βαθιές σιωπές, ψίθυρους. Ο Φόβος και η Απειλή είναι τα δύο κυριαρχικά συναισθήματα, τα δυο στοιχεία που επιπλέουν. Ο Φόβος και η Απειλή που δεν έχει πρόσωπο κυλάει μετά από το έναν ρόλο στον άλλον και από τον έναν χώρο στον άλλον».

Συντελεστές της παράστασης

Η απόδοση στα ελληνικά από την βουλγαρική γλώσσα είναι του Χρήστου Χαρτοματσίδη. Η σκηνοθεσία είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Sava Dobroplodni της Σιλίστρα της Βουλγαρίας Στέφαν Στάιτσεφ. Τα σκηνικά και η επιμέλεια των κοστουμιών του Ανδρέα Σαραντόπουλου.
Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Μανόλης Σορμαϊνης, Κώστας Λειβαδίτης, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Ελένη Αμπανούδη, Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Χριστίνα Καραβεζύρη, Μαρία Παπαδοπούλου.
Παραστάσεις θα δοθούν την Τετάρτη 26, την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου 2006 στις 9:15 μ.μ. στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (Γ. Κονδύλη 30). Ισχύουν Εργατικά εισιτήρια.
Επίσης θα δοθούν παραστάσεις στην Δράμα στις 16 Μαΐου, στην Καβάλα στις 17 Μαΐου, στην Ορεστιάδα στις 19 Μαΐου 2006.

Μαρία Παπαδοπούλου

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.