Παραπονα για «μπουλινγκ» απο τα κλιμακια ελεγχου του ΙΚΑ

Υποβλήθηκαν στον διοικητή του Ιδρύματος, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή - Ανέστης Βαφειάδης «Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε τρομοκράτες• οι έλεγχοι να γίνονται με έναν τρόπο λελογισμένο, με σωστούς κώδικες συμπεριφοράς»

Την ευκαιρία να συναντήσουν τον διοικητή του ΙΚΑ, κ. Διονύση Καλαματιανό, και να του εκθέσουν τα προβλήματα του επαγγελματικού κόσμου της Ροδόπης είχαν την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ανέστης Βαφειάδης, και ο πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Αργύρης Αργυρόπουλος. Ο κ. Καλαματιανός επισκέφτηκε την πόλη μας, για να παραβρεθεί στη γενική συνέλευση των υπαλλήλων του Ιδρύματος στα υποκαταστήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης συναντήθηκε με τους δύο εκπροσώπους της τοπικής αγοράς, με τους οποίους συζήτησε για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, τα οποία άπτονται του πεδίου των αρμοδιοτήτων του.
 
Πρώτο και κύριο ζήτημα, το οποίο έθιξαν οι κ.κ. Βαφειάδης και Αργυρόπουλος, ήταν αυτό των ελέγχων που διενεργούνται από τα κλιμάκια του ΙΚΑ στις επιχειρήσεις του νομού μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν στον τρόπο, με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι, και στη συμπεριφορά που επιδεικνύουν τα μέλη των κλιμακίων στη διάρκεια αυτών. «Οι επαγγελματίες δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε τρομοκράτες», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να μπαίνουν μέσα, συνοδεία αστυνομικών οργάνων, να κλείνουν τις εισόδους των μαγαζιών και να ελέγχουν ποιοι είναι μέσα και ποιοι δεν είναι». 

«Είναι ξεκάθαρο στη θέση μας ότι δεν είμαστε κατά των ελέγχων»

Ο κ. Βαφειάδης διευκρίνισε ότι οι οργανώσεις, που εκπροσωπούν τον επαγγελματικό κόσμο της Ροδόπης, δεν τοποθετούνται ενάντια στη διενέργεια ελέγχων για τη «μαύρη εργασία», αλλά αντίθετα, όπως υπογράμμισε, «το κράτος οφείλει να κάνει τους ελέγχους του, για να υπάρχει ισονομία». «Αυτό είναι ξεκάθαρο στη θέση μας, δεν είμαστε κατά των ελέγχων», επισήμανε, «αλλά να γίνονται με έναν τρόπο λελογισμένο, με σωστούς κώδικες συμπεριφοράς έναντι των υπαλλήλων και με σεβασμό προς τους πελάτες». 

Σχέδιο μείωσης των προστίμων, σε συνδυασμό με υποχρέωσης ασφάλισης του εργαζόμενου

Φλέγον φυσικά για τους επαγγελματίες ζήτημα είναι και το ύψος του επιβαλλόμενου για την αδήλωτη εργασία προστίμου. Όπως είναι γνωστό, το σχετικό πρόστιμο ανέρχεται σε 10.500 ευρώ, μέγεθος που έχει χαρακτηριστεί εξοντωτικό από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών. «Στο μόνο που οδηγεί είναι στο κλείσιμο της επιχείρησης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ. Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Καλαματιανός, γνωστοποίησε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο τροποποίησης του σχετικού νομικού πλαισίου, ώστε να μειωθεί μεν το ύψος του προστίμου στα επίπεδα των 3.000 ευρώ περίπου, αλλά ταυτόχρονα να συσταθεί υποχρέωση ασφάλισης του εργαζομένου από τον εργοδότη-παραβάτη μέχρι την αποπληρωμή του διαφέροντος.

Αίτημα για επέκταση του εργόσημου στα καφέ και στην εστίαση, τουλάχιστον για τα σαββατοκύριακα

Τέλος, οι κ.κ. Βαφειάδης και Αργυρόπουλος έθεσαν στον διοικητή του ΙΚΑ ένα πάγιο αίτημα του επαγγελματικού κόσμου, την επέκταση της χρήσης του εργόσημου στις επιχειρήσεις καφέ και εστίασης. Το εργόσημο, που υφίσταται ως θεσμός στη χώρα μας από το 2010, είναι μια ειδική πολύπτυχη επιταγή συγκεκριμένης αξίας στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Μέχρι σήμερα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης αυτού μόνο για όσους απασχολούνται σε οικιακές και σε αγροτικές εργασίες. Το αίτημα των επαγγελματιών είναι να επεκταθεί στους κλάδους των καφέ και της εστίασης, τουλάχιστον για τα σαββατοκύριακα, που προκύπτουν έκτακτες ανάγκες. «Έτσι καταπολεμείται και η «μαύρη εργασία» και σε ενδεχόμενο έλεγχο είμαστε σωστοί», σχολίασε σχετικά ο κ. Βαφειάδης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.