Πανω απο 20% οι φτωχοι Ελληνες, ζητουν διακανονισμο των στοιχειωδων λογαριασμων

Στα όρια του τραγικού αρχίζει να περνάει σιγά-σιγά η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, με το φάσμα της φτώχειας να απλώνει ένα ζοφερό πέπλο με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Με αφορμή τη σχετική παγκόσμια ημέρα που «γιορτάστηκε» την Κυριακή, το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας δημοσιοποίησε ότι -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το 21% των συμπολιτών μας ζει σε συνθήκες φτώχειας, αλλά ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό στο 25%. Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε έσχατο σημείο και συμπληρώνονται πληθυσμιακά από τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειές τους.

Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου, «σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου όπου αντί το κράτος να παρέχει προστασία απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την ασθένεια, οι πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα παιδιά και τους νέους, που αποτελούν τα τραγικότερα θύματα αυτής της κατάστασης, με στοιχεία που αφορούν το 2007 να αναφέρουν ότι 450.000 παιδιά μέχρι 17 χρόνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Σύμφωνα με έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών που διενήργησε η τότε ΕΣΥΕ, το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο παρά την οικονομική ανάπτυξη που γνώριζε τότε η χώρα. Ένας στους πέντε Έλληνες (2.186.869 άνθρωποι), βίωναν εκείνη την περίοδο τη φτώχεια και συγκέντρωναν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ το χρόνο.

Φυσικά ούτε λόγος για σήμερα που η εκρηκτικά διογκούμενη οικονομική δυσπραγία, οι σχεδόν καθημερινές απολύσεις και μειώσεις αποδοχών εργαζομένων, η παρατεινόμενη ανεργία και το βούλιαγμα της αγοράς, φαίνεται να κάνουν «καλά» τη δουλειά τους. Καταστάσεις που πριν λίγο καιρό φάνταζαν μακρινές, αποτελούν πια καθημερινότητα αποτυπωμένη μέσα σε όλο και πιο ζοφερά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως όλα δείχνουν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ακόμη και λογαριασμούς μερικών δεκάδων ευρώ!…

Διακοπές σε 6.000 συνδέσεις του ΟΤΕ κάθε μήνα, λόγω αδυναμίας πληρωμής λογαριασμών!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κεντρικού τύπου, τα «φέσια» που έχει ο ΟΤΕ από καταναλωτές ανέρχονται ήδη σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ! Με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προχωρά σε δεκαπενθήμερους αποκλεισμούς εξερχόμενων κλήσεων σε τουλάχιστον 6.000 συνδέσεις κάθε μήνα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές ζητούν διακανονισμό ακόμη και για λογαριασμούς μερικών δεκάδων ευρώ…

Οι πληροφορίες και το πλήθος των δημοσιευμάτων –που δεν διαψεύδονται από τον ΟΤΕ ή τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας- κάνουν λόγο για πολίτες που ζητούν ευκολίες πληρωμής από τις εταιρείες, για να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Παράλληλα, δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που κόβουν πλέον ολοκληρωτικά το σταθερό τηλέφωνο (με τα υψηλά πάγια που έφτασαν ν’ αποτελούν βρόχο για τους χρήστες) και στρέφονται αποκλειστικά στο κινητό. Και μάλιστα, όχι σε κινητό με σύνδεση, αλλά με κάρτα. Κι όπως δείχνουν τα στοιχεία, θραύση κάνουν τον τελευταίο καιρό τα καρτοκινητά που δεν έχουν μηνιαίο πάγιο.

Ανιχνεύοντας την κατάσταση, επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή του ΟΤΕ στην Ξάνθη κ. Τριαντάφυλλο Πασβαντίδη, ο οποίος δεν διέψευσε την άσχημα διαμορφούμενη κατάσταση, λέγοντας: «Πρόκειται για κάτι γνωστό από καιρό που σιγά-σιγά διογκώνεται. Άλλωστε, τι να κάνει κάποιος που χάνει τη δουλειά του; Θα κοιτάξει να περικόψει δαπάνες, θα “τρέξει” ακόμα και για λογαριασμούς των είκοσι ή των πενήντα ευρώ».

Ωστόσο, η δυσχερής κοινωνική πραγματικότητα που καθημερινά δημιουργεί και νέα «επεισόδια», φαίνεται πως δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ορατή στην Ξάνθη: «Έχουμε κάποιους διακανονισμούς με καταναλωτές και στην πόλη μας» λέει ο κ. Πασβαντίδης, «ωστόσο το φαινόμενο δεν είναι ακόμη τόσο οξύ εδώ. Συνήθως αφορά το “σπάσιμο” ενός λογαριασμού περί τα εκατό ευρώ, σε δύο δόσεις των πενήντα»…

Και μη χειρότερα…

 

Α. Μπεμπεκίδης, «Ας βγουν να με καταγγείλουν για όσα λέω!..»

Την ίδια ώρα, το… μέγα θαύμα εξακολουθεί να συμβαίνει: η ανεργία εκτοξεύεται σε άνευ προηγουμένου ποσοστά, την ώρα που δίνουν και παίρνουν οι εξαγγελίες και οι εξαγγελίες προγραμμάτων καταπολέμησής της. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά εννέα προγράμματα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας ανακοινώθηκαν χθες, μετά από σύσκεψη της υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, υπό τον πρωθυπουργό. Το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων αφορά την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, με στόχο να τεθεί ανάχωμα στην έκρηξη της ανεργίας που προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙνΕ) της ΓΣΕΕ, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 20% την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς η ανεργία θα ανέλθει σε 11,6% από 9,5% το 2009. Για τα επόμενα χρόνια, το προσχέδιο προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης, με την ανεργία να ανέρχεται σε 14,5% το 2011, σε 15% το 2012 και σε 14,6% το 2013.

 

Ερωτηθείς επί των παραπάνω ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης (που έχει σημασία να σημειωθεί ότι προέρχεται από την «πράσινη» ΠΑΣΚΕ), δηλώνει χωρίς να «μασάει» τα λόγια του: «Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι στις αρχές του 2011 οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, ενώ ήδη είχαμε αύξηση της ανεργίας και τον προηγούμενο μήνα. Οι… ασπιρίνες έχουν καταργηθεί, πλέον δίνονται depon για να μπορέσουμε να σταθούμε. Γιατί για τέτοια πρόκειται, την ώρα που εμείς θέλουμε ανάπτυξη, προγράμματα και νέες θέσεις εργασίας. Κι ας βγουν να με καταγγείλουν για όσα λέω, δεν έχω κανένα πρόβλημα…».

Θέτοντας υπόψη του κ. Μπεμπεκίδη την άποψη πολλών (του υπογράφοντος μη εξαιρουμένου, όπως προκύπτει και από τη σημερινή στήλη «Απαρατήρητα») ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στους εργοδότες για ομηρία και ανακύκλωση των ανέργων, ο πρόεδρος του ΕΚΞ απαντά: «Σαφώς και πρόκειται για την ανακύκλωση των ανέργων και το μάσημα των επιδοτήσεων από τους επιχειρηματίες. Το κράτος χρωστά πεντακόσια εκατομμύρια από πέρυσι (σσ. αναφέρεται στο επίδομα αλληλεγγύης) και πάνε να κάνουν αλχημείες. Βεβαίως αυτά είναι άλλα χρήματα και θα τα πάρουν “χοντρά” οι εργοδότες για συμβάσεις και ελαστικά ωράρια. Μήπως υπάρχει κανένας έλεγχος στους εργοδότες;».

Τέλος, ο κ. Μπεμπεκίδης σημειώνει ότι «ο πρώην υπουργός Εργασίας πριν από τρεις-τέσσερις μήνες είχε πει ότι στο τέλος του 2010 η ανεργία θα φτάσει στο 20%. Τα λέει η ΓΣΕΕ αλλά τα είπε και ο ίδιος!» και καταλήγει εστιάζοντας στα καθ’ ημάς: «Όσο για την Ξάνθη, πάει… του σκοτωμού και έχει ξεπεράσει προ πολλού το 25%. Πάρτε στον ΟΑΕΔ να ρωτήσετε αν έχει δημιουργηθεί καμία θέση εργασίας τους τελευταίους μήνες…».
Όμως, τι χρεία άλλων μαρτύρων έχουμε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.