«Πανελληνια Ενωση Καθηγητων Ρωσικης Γλωσσας και Φιλολογιας»

Με βασικό στόχο τη συμβολή στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό στην πόλη μας από καθηγητές ρωσικής γλώσσας που εργάζονται στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και από αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων, σωματείο με την επωνυμία «Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών της Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας». Έδρα του σωματείου είναι η Κομοτηνή.

«Εδώ και χρόνια διδάσκουμε στη σχολή και θέλαμε μέσα από την ίδρυση του σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι με το ίδιο αντικείμενο σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε, να καταθέσουμε και να μοιραστούμε την εμπειρία και τις γνώσεις μας μέσα από τη διοργάνωση συνεδρίων, και να ενταχθούμε στο Διεθνές Σωματείο Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας που εδρεύει στη Μόσχα», αναφέρει η κ. Ναζαρετιάν Βασιλική, ιδρυτικό μέλος, αλλά και μέλος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του σωματείου.

Σκοπός της Ένωσης είναι η ανάπτυξη των επαγγελματικών σχέσεων και των επαφών στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών μεταξύ των καθηγητών και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με τα προβλήματα της ρώσικης γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού καθώς και η επαγγελματική αποκατάσταση των καθηγητών της ρώσικης γλώσσας και φιλολογίας, θέμα που ιδιαίτερα απασχολεί όσους έχουν προσληφθεί με τη σύμβαση 407. Συγκεκριμένα στο Τμήμα, στη συγκεκριμένη ειδικότητα, υπάρχουν εφτά άτομα που έχουν προσληφθεί με την παραπάνω σύμβαση των οποίων το μέλλον είναι άγνωστο. Το τμήμα έχει προκηρύξει τις θέσεις, οι αιτήσεις σαφώς είναι περισσότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις με αποτέλεσμα όπως λέει η κ. Ναζαρετιάν, «καθηγητές που πρόσφεραν επί χρόνια να κινδυνεύουν να μείνουν έξω. Πιστεύουμε ότι εμείς που είμαστε από την αρχή εδώ, που στηρίξαμε αυτή τη σχολή από την ίδρυσή της και έχουμε καταθέσει τον κόπο μας, τη δουλειά μας, τις γνώσεις μας θα πρέπει οπωσδήποτε να αμειφθούμε. Θα ήταν άδικο να μείνουμε εκτός και να προσληφθούν κάποιοι άλλοι στη θέση μας, γιατί η διδασκαλία της Ρωσικής Γλώσσας χρειάζεται κάποια γνώση , πείρα και κάποια μεθοδολογία, πράγματα τα οποία εμείς τόσα χρόνια έχουμε μάθει».

Μεταξύ των άλλων σκοπών του σωματείου είναι και η πραγματοποίηση των επαφών μεταξύ των προσώπων που μαθαίνουν τη ρώσικη γλώσσα και φιλολογία, η συμμετοχή στην πραγματοποίηση των ανταλλαγών καθηγητών και επιστημονικού δυναμικού που ειδικεύεται στον κλάδο της ρώσικης γλώσσας και φιλολογίας, η προώθηση των καλύτερων συνθηκών εργασίας και της κατοχύρωσης του επαγγέλματος του καθηγητή της ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας, η προάσπιση των πνευματικών, ηθικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας με τις ομοειδείς επαγγελματικές οργανώσεις και τους εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (πανεπιστημιακές σχολές, προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, συνέδρια/ συναντήσεις με αντικείμενο ρωσική γλώσσα και φιλολογία, μεταφραστικά ζητήματα, θέματα ορολογίας κλπ).

Στόχοι της Ένωσης

Άμεσος στόχος η ένταξη στο MAPRYAL, Διεθνή Ένωση Καθηγητών της Ρώσικης Γλώσσας και Φιλολογίας, το οποίο συνεδριάζει τρεις φορές το χρόνο και η αμέσως επόμενη είναι στις 20 Σεπτέμβρη. Όπως τονίζει η κ. Πογκόσοβα Ιουλιάνα, ιδρυτικό επίσης μέλος του Σωματείου και μέλος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, «θα καταθέσουμε το καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνιας Ένωσης υπόψιν της Διεθνούς Ένωσης και στη συνεδρίαση της 20ης Σεπτέμβρη θα γίνουμε μέλη της».

Μέσα στα άμεσα σχέδια είναι η διοργάνωση και πραγματοποίηση διεθνών επιστημονικών – πρακτικών σεμιναρίων και μάλιστα όπως τονίζει η κ. Πογκόσοβα, «θα θέλαμε το επόμενο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή. Είναι κάτι που θα το επιδιώξουμε».

Στους στόχους επίσης συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση και πραγματοποίηση των επιστημονικών – μεθοδολογικών συνδιασκέψεων με θέμα τη ρωσική γλώσσα και φιλολογία, τοπικών και διεθνών φοιτητικών συνδιασκέψεων με θέματα σχετισμένα με την ιστορία, πολιτισμό γλώσσα και φιλολογία της Ρωσίας, αλλά και διαπανεπιστημιακών συναντήσεων και συσκέψεων σχετικά με τα προβλήματα ενός ενιαίου προγράμματος της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στα ΑΕΙ της Ελλάδας

Το σωματείο επίσης αποβλέπει στη δημιουργία επιστημονικού – μεθοδολογικού εργαστηρίου και κέντρου του ρωσικού πολιτισμού στο «Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών» καθώς και συγκέντρωση πληροφοριών και δημιουργία βάσης δεδομένων θεματολογίας της «Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών της Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας», δημιουργία βιβλιοθήκης με επιστημονικά, διδακτικά – μεθοδολογικά και λογοτεχνικά αποθέματα, όπως επίσης και πραγματοποίηση διάφορων εκθέσεων έργων Ρώσων ζωγράφων, βραδιών, αφιερωμένων σε διάφορους Ρώσους συγγραφείς, ποιητές κλπ

Από τα φιλόδοξα σχέδια της Ένωσης είναι η δημιουργία Ρωσικού Ινστιτούτου βάσει του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και η πραγματοποίηση εκδοτικών δραστηριοτήτων.

«Στο μέλλον σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε και να εκδώσουμε τη δική μας εφημερίδα, με έδρα τη σχολή μας και περιοδικό. Φυσικά επειδή δεν μπορούμε μόνοι μας θέλουμε και τη στήριξη της προεδρίας», αναφέρει η κ. Πογκόσοβα.

Ήδη οι διδάσκοντες στο Τμήμα ετοιμάζουν εγχειρίδιο για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές στα ρώσικα. «Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο ρωσικής γλώσσας με θεματικές ενότητες που αφορούν στην επικαιρότητα, τη διασκέδαση, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό. Τα θέματα έχουν μοιραστεί μεταξύ των διδασκόντων και ευελπιστούμε να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο», τονίζει η κ. Ναζαρετιάν.

Τα μέλη της Ένωσης ευελπιστούν σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, με τα ΑΕΙ της Ρωσίας, με τα ΑΕΙ των διαφόρων χωρών όπου διδάσκεται η ρωσική γλώσσα, με τα Υπουργεία παιδείας και πολιτισμού της Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς και με τα διοικητικά όργανα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης

Στόχος επίσης είναι η δημιουργία κέντρου Πιστοποίησης (γνώσεων της ρωσικής γλώσσας), καθώς και η δημιουργία και ανάπτυξη του μεταφραστικού κέντρου βάσει των επιστημονικών δυνατοτήτων του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών με δικαίωμα της πιστοποίησης και επικύρωσης στον κλάδο της μετάφρασης από ρωσικά και ελληνικά και αντίστοιχα.

Τέλος στόχος των μελών του Σωματείου είναι να γνωστοποιήσουν την ίδρυση και λειτουργία του σωματείου στους διδάσκοντες τη ρώσικη γλώσσα. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται και θέλουν να γίνουν μέλη μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Ναζαρετιάν Βασιλική στο τηλέφωνο 2531036315 και με την κ. Πογκόσοβα Ιουλιάνα στο τηλέφωνο 2531070466.

Οι κυρίες Ναζαρετιάν και Πογκόσοβα ευχαριστούν τέλος τη νομικό και λέκτορα του Δημοκρίτειου κ. Λευκή Κιοσσέ, η οποία εργάσθηκε για την ίδρυση του σωματείου προσφέροντας τις νομικές της υπηρεσίες και μάλιστα αμισθί.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.