Παιδαγωγικες αναζητησεις στο ΜΟΚ

Με ομιλία για την οργάνωση της μελέτης στο σπίτι και την στερητική τιμωρία ξεκίνησαν οι μορφωτικές συναντήσεις του ΜΟΚ

Με την εκδήλωση «Σύστημα οργάνωσης και μελέτης στο σπίτι» άνοιξαν για το φετινό χειμώνα οι «Μορφωτικές Συναντήσεις» του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα ομιλιών του ομίλου.
 
Σε αυτή ο κ. Βαγγέλης Αλεξόπουλος, δάσκαλος, διευθυντής του εκπαιδευτικού περιοδικού «Όλοι για το παιδί» και πρόεδρος του «Φιλεκπαιδευτικού Παιδαγωγικού Συλλόγου Θράκης και Αν. Μακεδονίας» (ΦΙΠΑΙΣ) ανέπτυξε στην πραγματικότητα δύο θέματα, το σύστημα οργάνωσης του τίτλου της εκδήλωσης και τη σωστή χρήση της τιμωρίας.
 
Ο κ. Αλεξόπουλος μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς έχουν ιδρύσει τον ΦΙΠΑΙΣ, με όραμα να δημιουργήσουν μια ορθά ενημερωμένη και εκπαιδευμένη τοπική κοινωνία πάνω σε θέματα διαπαιδαγώγησης, υγείας και οικογενειακής γαλήνης. Σε αυτά τα πλαίσια ο σύλλογος έφτιαξε πρόσφατα την πρώτη πλατφόρμα κάλυψης παιδαγωγικών αναγκών στην περιοχή μας, έχοντας δημιουργήσει ένα τοπικό δίκτυο ειδικών επιστημόνων σε θέματα που αφορούν το παιδί έτσι ώστε ο κάθε γονέας να μπορεί να καλύψει εύκολα, γρήγορα και με την επιστημονική υπευθυνότητα του συλλόγου τις ανάγκες του παιδιού του.
 

Κλειδί της μελέτης η συστηματοποίηση

 
Στο κύριο θέμα της ομιλίας του, ο κ. Αλεξόπουλος έθιξε τη μελέτη στο σπίτι, μια από τις σημαντικότερες, όπως ανέφερε, καθημερινές υποχρεώσεις του παιδιού, η οποία συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.
 
«Στην περίπτωση βέβαια που συντρέχει κάποιος κοινωνικός, ψυχοσυναισθηματικός ή αναπτυξιακός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τις επιδόσεις του παιδιού, η συστηματοποίηση της μελέτης στο σπίτι με ένα τρόπο σαν τον παρακάτω ωφελεί ακόμη περισσότερο το παιδί» τόνισε, επισημαίνοντας πως ένα σύστημα μελέτης θα οργανώσει και θα διευκολύνει τόσο τους γονείς όσο και το παιδί, το οποίο θα πρέπει να είναι συμμέτοχο στη σύστασή του. Για αυτό και φτιάχνοντας το σύστημα μελέτης θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων είναι ο ορισμός ενός συγκεκριμένου ήσυχου χώρου μελέτης, οργανωμένου κατάλληλα με όλα τα «εργαλεία» και συγκεκριμένη ώρα και πλαίσια που θα αλλάζουν μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
 
Ξεκινώντας από τα δύσκολα μαθήματα, θα πρέπει τα παιδιά να έχουν χρόνο να σκεφτούν, και να δημιουργηθεί ένα σύστημα επιβράβευσης για την τήρηση του συστήματος μελέτης, που δε θα εξαρτάται από τις επιδόσεις.
 
«Προσοχή, αξιολογούμε και επιβραβεύουμε την τήρηση του συστήματος, όχι τις επιδόσεις στα μαθήματα. Η τήρηση του συστήματος θα φέρει τις επιθυμητές επιδόσεις» σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος, τονίζοντας πως οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν συνεχώς το παιδί, εστιάζοντας και δείχνοντας ενθουσιασμό με την μικρή του επιτυχία επιβραβεύοντας το για τα σωστά ενός διαγωνίσματος και συζητώντας τα λάθη.
 
 

Το μοντέλο της στερητικής τιμωρίας

 
Ο πρόεδρος του ΦΙΠΑΙΣ αναφέρθηκε και στη σωστή χρήση της τιμωρίας, εστιάζοντας στο μοντέλο της στερητικής τιμωρίας, αναφέροντας μεθόδους συστηματοποίησης του τρόπου αντίδρασης του γονέα στην αρνητική συμπεριφορά του παιδιού και παρουσιάζοντας πρότυπους τρόπους συμπεριφοράς του γονέα προς το παιδί ώστε να προλαμβάνονται αρνητικές συμπεριφορές και κατ' επέκταση τιμωρίες.
 
Για να εφαρμοστεί η στερητική τιμωρία, σημείωσε, πρέπει αρχικά να οριστούν τα όρια συμπεριφοράς του παιδιού και τις συνέπειες στην περίπτωση που τα όρια ξεπεραστούν. «Για παράδειγμα», εξήγησε ο κ. Αλεξόπουλος, «μετά από κατάλληλη συζήτηση με το παιδί μπορούμε να του πούμε, “συμφωνήσαμε να παίζεις το αγαπημένο σου ηλεκτρονικό παιχνίδι αφού τελειώσεις τις υποχρεώσεις σου και για διάρκεια μισής ώρας. Αν δεν είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου ή ξεπεράσεις τα χρονικά όρια του παιχνιδιού, θα με αναγκάσεις να σου στερήσω το αγαπημένο σου παιχνίδι για μία εβδομάδα”».
 
Οι ανάγκες κάθε παιδιού, ανέφερε, διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του και σχετίζονται με το περιβάλλον και την εποχή στην οποία μεγαλώνει. Τα όρια πρέπει να είναι λογικά και οι απαιτήσεις μας προσαρμοσμένες στις ανάγκες του παιδιού ενώ οι συνέπειες πρέπει επίσης να είναι λογικές και να ορίζονται σε κατάσταση ηρεμίας.
«Αφού λοιπόν έχουμε κάνει από πριν τη συμφωνία με το παιδί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αντιμετωπίζοντας μια αρνητική συμπεριφορά είναι να αξιολογήσουμε γρήγορα την κατάσταση. Έγινε εσκεμμένα ή από απροσεξία; Για παράδειγμα, δεν έκανε τις ασκήσεις του στα μαθηματικά επειδή το ξέχασε ή επειδή ήθελε να κερδίσει χρόνο και να παίξει περισσότερο το αγαπημένο του παιχνίδι;»
Στην περίπτωση της απροσεξίας οι γονείς πρέπει να συζητήσουν με αγάπη και κατανόηση το γεγονός και να βρουν τρόπο να προβλέψουν την κατάσταση για να μη ξανασυμβεί. Στην περίπτωση που γίνεται εσκεμμένα, ο γονέας πρέπει να παραμείνει ήρεμος, αποφεύγοντας τις φωνές και τη βία, που θα φέρουν αποτελέσματα μικρής διάρκειας και θα τραυματίσουν τη σχέση τους με το παιδί. «Ακούστε το παιδί με σοβαρότητα και ψυχραιμία εφαρμόστε άμεσα την στέρηση. Δώστε την ευθύνη της στέρησης στο παιδί, πείτε του “Λυπάμαι πολύ αλλά δεν κράτησες την συμφωνία μας έτσι αναγκάζεσαι να στερηθείς το αγαπημένο σου παιχνίδι για μια εβδομάδα”» παρατήρησε σχετικά ο κ. Αλεξόπουλος διευκρινίζοντας ότι Ίσως να είναι δύσκολο για τους γονείς να αντέξουν τις αντιδράσεις του παιδιού (κλάμα, θυμό), όμως θα πρέπει να θυμούνται πως δεν θα κρατήσουν πολύ, και η αντοχή τους σε αυτό ακριβώς το σημείο θα γίνει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τον εγωισμό του παιδιού και θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Τόνισε δε πως η ακριβής ολοκλήρωση της στερητικής τιμωρίας-συμφωνίας είναι αυτό που πιθανότατα θα αλλάξει πραγματικά την αρνητική συμπεριφορά. «Σαν γονείς είστε τα πρώτα και σημαντικότερα πρότυπα για το παιδί σας. Βάλτε οι ίδιοι όρια και κανόνες στη ζωή σας. Εμπνεύστε το παιδί σας με παραδείγματα θετικής συμπεριφοράς. Σεβαστείτε τον εαυτό σας (τουλάχιστον μπροστά στο παιδί). Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να ζητάτε από το έφηβο παιδί σας να μην καπνίσει όταν εσείς καπνίζετε αδιάλειπτα μπροστά του. Κάντε εσείς πρώτα ότι θα θέλατε να κάνει το παιδί σας και αποφεύγετε να κάνετε μπροστά του ό,τι δεν θα θέλατε να κάνει» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.