«Ουσιαστικη η παρεμβαση του Επιμελητηριου στο τοπικο και περιφερειακο γιγνεσθαι»

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαγγέλης Βαρζόπουλος ανέλαβε τα ηνία του Α΄ Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μιλώντας στον ΠτΘ μεταφέρει τα προβλήματα του κλάδου, και τα βήματα που έχουν γίνει σε κεντρικό επίπεδο για την επίλυσή τους, ενώ συγχρόνως δίνει το στίγμα της παρέμβασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε αυτό που ονομάζεται τοπικό και περιφερειακό γίγνεσθαι.

Βαγγέλης Βαρζόπουλος όμως…

ΠτΘ: κ. Βαρζόπουλε, αυτή την εβδομάδα αναλάβατε πρόεδρος του Α΄ Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τι σημαίνει η επιλογή αυτή για σας;

Ε.Β.:
Ανέλαβα την προεδρία του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μετά από συμφωνία με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Θράκης» που επετεύχθη μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη του 2004 και τηρήθηκε στο έπακρο. Σαν πρόεδρος λοιπόν θα συνεχίσω τα συμφωνηθέντα. Ούτως ή άλλως υπάρχει μία συναίνεση όσον αφορά στα αιτήματα και τα προβλήματα μέσα στο φορέα και δεν θα ξεφύγουμε από τις γραμμές που χαράξαμε και που η καθημερινότητα επιβάλλει. Συνεπώς όσον αφορά στην ερώτησή σας προσωπικά είναι η δεύτερη τριετία που συμμετέχω ως εκλεγμένο μέλος στη διοίκηση, αλλά και στο ανώτατο όργανο, στη Συνέλευση των αντιπροσώπων. Θεωρώ ότι είναι καταξίωση προς το πρόσωπό μου και πιστεύω ότι με τη συναίνεση και τις προσπάθειες όλων θα πετύχουμε το στόχο μας.

ΠτΘ: Το Οικονομικό Επιμελητήριο αναφέρεται σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Μεταξύ αυτών τα επαγγελματικά σας προβλήματα. Κατ’ αρχήν ποιες είναι οι αρμοδιότητες;

Ε.Β.:
Κατ’ αρχήν το Επιμελητήριο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αποτελεί τον θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο του κράτους. Όσον αφορά στο περιφερειακό τμήμα συμβάλλει στην προώθηση και αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων. Ως προς τα επαγγελματικά μας προβλήματα παρεμβαίνει και συμβουλεύει στους οργανισμούς, προωθώντας την επίλυση των προβλημάτων μας.

ΠτΘ: Να σταθούμε στα επαγγελματικά σας προβλήματα. Ποια είναι αυτά;

Ε.Β.:
Τα επαγγελματικά προβλήματα των οικονομολόγων αν τα χωρίσουμε αφορούν σε δύο κατηγορίες, αυτά του οικονομολόγου του δημοσίου και αυτά του οικονομολόγου του ιδιωτικού τομέα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ξεκινώντας από την κατοχύρωση του επαγγέλματος, την αμοιβή, από τις ώρες εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του οικονομικού επιμελητηρίου, οι λογιστές – φοροτέχνες, οι οποίοι συμβάλλουν και στα έσοδα του Επιμελητηρίου κατά 80%. Εκεί τα προβλήματα είναι πολλά. Επιγραμματικά τα προβλήματα των οικονομολόγων ελεύθερων επαγγελματιών αφορούν στη μη ύπαρξη σωστού καταμερισμού των υποχρεώσεων μέσα στο χρόνο. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς πέφτουν όλες οι εργασίες, και οι φορολογικές δηλώσεις και τα κλεισίματα των εταιρειών. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται ορθολογικότερη η κατανομή του χρόνου εργασίας στο επάγγελμα του λογιστή -φοροτέχνη. Παλεύουμε για την κατοχύρωση του πτυχίου μας, με την κατάργηση του άρθρου 38 του Νόμου 28/73, των ορίων τήρησης βιβλίων από λογιστή –φοροτέχνη. Μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι η μη ύπαρξη δικού μας ασφαλιστικού ταμείου. Πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε το Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων, άρχισε δειλά δειλά τη λειτουργία του και καλώ όλους τους συναδέλφους να επανδρώσουν το ΕΤΑΟ.

ΠτΘ: Δηλαδή είστε ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ;

Ε.Β:
Όπως όλοι οι επαγγελματίες. Ενώ είμαστε επιστήμονες επαγγελματίες δεν έχουμε ξεχωριστό ή έστω ένα επικουρικό ταμείο. Είμαστε ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ.

ΠτΘ: Οι μηχανικοί έχουν ασφαλιστικό ταμείο το ΤΣΜΕΔΕ, οι δικηγόροι το Νομικό Ταμείο… Σκέφτεστε να κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Ε.Β.:
Το πρώτο και σημαντικό κατά την άποψή μου βήμα έγινε με τη δημιουργία του Επικουρικού Ταμείου, του οποίου τώρα ξεκίνησε η προσπάθεια επάνδρωσής του. Πρέπει όμως να ενδυναμωθεί από τους οικονομολόγους και να στηριχθεί. Από εκεί και έπειτα για να δημιουργηθούν πηγές εσόδων για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Όσον αφορά στα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα στους εργαζομενους οικονομολόγους στις βιομηχανίες εκεί υπάρχουν όλα τα προβλήματα που συναντώνται στους εργαζόμενους του τομέα αυτού. Τα πρώτα χρόνια ανασφάλιστη εργασία, μικρότερος, όχι μόνο από τα αναμενόμενα, αλλά και από τα οριζόμενα από τις συμβάσεις εργασίας μισθός, η μη καταβολή του επιδόματος ισολογισμού, υπερωριών, γιατί το λογιστήριο είναι επώδυνη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Ως προς τον οικονομολόγο του δημόσιου τομέα οι προτάσεις και οι προσπάθειες στοχεύουν στην θεσμοθέτηση του κλάδου ΠΕ Οικονομολόγων. Είναι ένα μεγάλο θέμα και απαιτεί να τροποποιηθεί ο νόμος που διέπει το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς θέλουμε αυτόνομο τον κλάδο ΠΕ Οικονομολόγων και από εκεί και έπειτα να ξεχωρίζει από τον κλάδο διοικητικού και τους παρεμφερείς κλάδους. Οι πτυχιούχοι οικονομικών σχολών να μπορούν μέσω του ΑΣΕΠ να εισάγονται στην παραπάνω κλίμακα. Από εκεί και έπειτα πρέπει να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που πρέπει να κατοχυρωθούν στους οικονομολόγους για το ποιος θα είναι προϊστάμενος, σε ποιες διευθύνσεις, σε ποια τμήματα, για παράδειγμα στην εφορία προϊστάμενος στο εισόδημα είναι νομικός και όχι οικονομολόγος. Αυτό προσπαθούν οι τελευταίες διοικήσεις σε κεντρικό επίπεδο.

ΠτΘ: Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τον κλάδο σας είναι αυτό του δικαιώματος της αναβάθμισης των επαγγελματικών αδειών σας, παρόλο που κάποιοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο εκ του νόμου χρόνο παραμονής στην κατώτερη επαγγελματική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Εξετάσεις δεν γίνονται και το θέμα έχει απασχολήσει και το Συνήγορο του πολίτη…

Ε.Β.:
Έχει δοθεί πλέον λύση και έχει δημοσιευτεί και στον τύπο και μάλιστα στον τοπικό. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες υποβολής των δικαιολογητικών σ’ αυτήν τη φάση για το δικαίωμα αναβάθμισης από τη Γ΄ τάξη στη Β΄, όπως ορίζεται από το 2515/97 και από το ΠΔ 340/98 που ορίζουν τις τάξεις των οικονομολόγων. Όπως ψηφίστηκε με το άρθρο 17 του 3470 του 2006 δεν θα διοργανώνονται εξετάσεις αλλά για τη μεταβίβαση από τη μία τάξη στην άλλη οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν σεμινάρια. Έτσι ετοιμάζουμε ένα σεμινάριο 23 και 24 Σεπτέμβρη στην έδρα μας, -και έδρα του Α΄ Περιφερειακού Τμήματος είναι η Κομοτηνή,- στο οποίο θα συμμετέχουν περίπου 40 άτομα. Έχει ορισθεί η θεματολογία και μένει να ορισθούν οι εισηγητές. Επίσης έχει ορισθεί η θεματολογία για τα σεμινάρια για τη μεταβίβαση από τη Β΄ στην Α΄ τάξη και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα γίνουν και αυτά. Έχει δοθεί λύση σε αυτό. Είναι ένα πρόβλημα που έχει ταλανίσει πολλούς συναδέλφους ειδικά αυτούς που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ήθελαν να δώσουν εξετάσεις. Μάλιστα τα σεμινάρια γίνονται με ευθύνη και επίβλεψη του ίδιου του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε κάθε περιφερειακό κέντρο.

Επίσης προχωράμε και σύντομα θα ανακοινωθεί η διοργάνωση σεμιναρίου σε συνεργασία με τη θυγατρική του Οργανισμού Απασχόλησης Δυναμικού, την Επαγγελματική Κατάρτιση του ΟΑΕΔ, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας όπου στα μέλη του επιμελητηρίου θα δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευθούν σε βασικές δεξιότητες για Η/Υ σε διάφορα προγράμματα, στα οποία και η απόκτηση του αντίστοιχου πιστοποιημένου πτυχίου θα καλύπτεται από το ίδιο το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα καλύπτει και τα οδοιπορικά αυτών που θα συμμετέχουν από τους όμορους νομούς. Όλα βέβαια θα τακτοποιηθούν εφόσον γνωστοποιηθεί ο τρόπος που θα γίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για την ώρα ξέρουμε ότι σε κεντρικό επίπεδο έχει δρομολογηθεί.

ΠτΘ: κ. Βαρζόπουλε αναλάβατε τα ηνία του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις;

Ε.Β.:
Κατ’ αρχήν θα συνεχίσουμε το έργο της προηγούμενης διοίκησης. Θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τα προβλήματα του περιφερειακού τμήματος, να τα μεταφέρουμε από και προς το κέντρο αλλά και στη συνέλευση των αντιπροσώπων. Όπου απαιτείται θα παρεμβαίνουμε και θα συμμετέχουμε σε όλα τα θεσμοθετημένα όργανα.

ΠτΘ: Ζητείται η γνώμη σας σε θέματα που απασχολούν την περιοχή;

Ε.Β.:
Στην προηγούμενη τριετία ζητήθηκε η γνώμη μας και καταθέσαμε προτάσεις για τον αναπτυξιακό νόμο που ήδη τρέχει, τον 32/99. Το Καλοκαίρι του 2004 καταθέσαμε για το θέμα αυτό δώδεκα περίπου προτάσεις, οι οποίες ήταν περίπου ίδιες με των άλλων φορέων. Προσωπικά συμμετείχα εκ μέρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας. Είχαμε συμβάλλει και εμείς, όπως και όλοι οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο να δημιουργηθεί αυτός ο νέος αναπτυξιακός νόμος που κλείνει στις 31/12/2006. Το 2005 μας ζητήθηκε από την ΠΑΜ-Θ και υποβάλλαμε πρόταση στα πλαίσια της διαμόρφωσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης. Εμείς τότε θεωρήσαμε ότι έπρεπε να γίνει ένα Περιφερειακό Κέντρο Προσέλκυσης και Υποστήριξης Επενδύσεων, το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλο το γνωστικό αντικείμενο, να δημιουργήσει την υποδομή από άποψη πληροφόρησης για όλους τους νέους επιχειρηματίες και τους εν δυνάμει επενδυτές της περιοχής, έτσι ώστε η Θράκη λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει, – μη ξεχνάμε ότι σε λίγο μπαίνουν στην ΕΕ η Βουλγαρία και Ρουμανία, – με τη συνδρομή και του Πανεπιστήμιου να παίξει πρωταρχικό ρόλο, αλλά και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Μας ζητήθηκε και υποβάλλαμε τις προτάσεις μας για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Νομού Ροδόπης. Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι δεδομένες, συμμετέχουμε σε αυτό που λέγεται τοπικό και περιφερειακό γίγνεσθαι. Συμμετέχουμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή, και στις οικονομικές και κοινωνικές επιτροπές των νομών, όταν αυτές συστήνονται και όταν αυτές λειτουργούν.

ΠτΘ: Το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους. Παρόλα αυτά η συμβολή του δεν βγαίνει προς τα έξω…

Ε.Β.:
Είναι γεγονός αυτό που λέτε και θα έλεγα ότι αποτελεί μειονέκτημά του. Είναι στις προσπάθειές μας να βγούμε προς τα έξω και να ανοίξουμε και τις πόρτες μας.

ΠτΘ: κ. Βαρζόπουλε, σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Ε.Β.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.